Annonse

Nyhetsstudio

Matapour møter ikke i fengslingsmøte

Fengslingsperioden for draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour (43) går ut i dag, ettersom det er fire uker siden han ble varetektsfengslet etter angrepet i Oslo sentrum natt til 25. juni.

43-åringen møter imidlertid ikke i Oslo tingrett, ettersom fengslingsmøtet foregår som såkalt kontorforretning, der bare dommeren deltar. Det opplyser Matapours forsvarer Bernt Heiberg til Dagbladet.

- Matapour ser ikke noen grunn til å møte opp i retten nå, derfor kontorforretning, uttaler han.

Heiberg opplyser videre at politiet har bedt om fire nye uker med varetektsfengsling, hvorav to i isolasjon og med medieforbud. 43-åringen samtykker til dette.

- De kan ikke be om mer enn to ukers isolasjon av gangen, fordi det er et så inngripende tiltak. Politiet må i så fall komme med en ny isolasjonsbegjæring etter to uker, forteller advokaten.

Politiet gjorde nettopp dette for to uker siden, og fikk medhold i forlenget isolasjon.

Matapour har også, som meldt før helga, snudd i spørsmålet om judisiell undersøkelse, og har sagt seg villig til å la seg undersøke. Dette har ikke skjedd ennå.

- Det skal være et møte med de sakkyndige denne uka, opplyser Heiberg.

Matapour nektet i utgangspunktet å la seg undersøke. Politiet fikk rettens medhold i at han skulle tvangsinnlegges på Haukeland universitetssjukehus i Bergen for at dette skulle skje - men han meddelte før helga at han likevel vil samarbeide med de rettsoppnevnte sakkyndige.

Undersøkelsen har som mål å fastslå hvorvidt Matapour - som har en lang forhistorie i psykiatrien - var strafferettslig tilregnelig eller ikke da han åpnet ild utenfor utestedene Per på hjørnet og London Pub.

Den draps- og terrorsiktede 43-åringen har hittil ikke latt seg avhøre.

- Status på avhør er den samme som forrige uke, opplyser forsvareren.

Les hele saken

Vil undersøke Matapour uten samtykke

Annonse
Valgdagsmåling i Italia
KAN BLI STATSMINISTER: Giorgia Meloni kan vinne valget i Italia. REUTERS/Yara Nardi

Valgdagsmåling i Italia

Høyresiden ligger an til seier, melder Reuters.

Giorgia Meloni fra partiet Italias Brødre (Fratelli d'Italia, FdI), ligger an til å bli Italias første kvinnelige statsminister.

Italias brødre har ideologiske røtter i italiensk nyfascisme og er med et partiet plassert i det ideologiske ytre høyre.

Sist gang Italia hadde en statsminister fra ytre høyre var da Benito Mussolini, som grunnla facismen, regjerte fra 1922 til 1943.

Høyrekoalisjonen med Giorgia Meloni ser ut til å vinne søndagens parlamentsvalg med mellom 41 og 45 prosent, ifølge valgdagsmålinger.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg til Italias Brødre av partiene Ligaen og Fremad Italia.

Italias Brødre blir ifølge valgdagsmålingene største partiet i koalisjonen, med 22,5-26,5 prosent av stemmene. Dette melder Reuters.

Ligaen er ifølge målingne ventet 8,5-12,5 prosent av stemmene, mens Fremmad Italia er spådd 5-9 prosent av stemmene.

I Italia er det nesten 51 millioner stemmeberettigete.

(Dagbladet / NTB)

Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Annonse

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Annonse

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.