Annonse

Nyhetsstudio

USA fordømmer Orbans raseuttalelse

USA sier den ungarske statsministerens advarsel mot å skape «raseblandede folk» er uakseptabel og minner om nazi-tiden.

USAs spesialutsending mot antisemittisme Deborah Lipstadt sier hun er rystet over Viktor Orbans «bruk av en retorikk som åpenbart minner om nazistisk raseideologi».

– Tiår etter at holocaust tok slutt, er det utilgivelig at en leder tar legg på nazistenes massedrap, sier Lipstadt i en uttalelse.

– Kommentarene vi hørte fra statsminister Orban gjenspeiler ikke de felles verdiene som binder USA og Ungarn sammen, som er grunnlaget for forholdet mellom våre to folk og for forholdet mellom USA og våre andre allierte, sa talsmann Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet da han leste opp Lipstadts uttalelse.

Orban, som mange på ytre høyre fløy i USA ser opp til, utløste en storm av kritikk da han i en tale denne uken advarte mot å blande seg med «ikke-europeere».

Han har senere forsvart uttalelsen og hevder han blir misforstått. Den ungarske statsministeren sier at han snakket ut fra et kulturelt og sivilisatorisk ståsted og sier også at han avviser antisemittisme.

(NTB)

Annonse

Truet kvinne med kniv

En mann i 50-åra er pågrepet og innsatt i arresten etter at han slo og truet en kvinne i 30-åra med kniv i Haugesund fredag kveld.

Kvinnen ble ikke fysisk skadd som følge av hendelsen.

Politiet har foretatt avhør på stedet.

Macron med sterke anklager mot Putin
Foto: NTB

Macron med sterke anklager mot Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Vladimir Putin for å lansere et brutalt angrep på Ukraina i et imperialistisk, revansjistisk brudd på folkeretten,

Macron kom med utfallet mot den russiske presidenten bare timer etter å ha snakket med ham på telefon fredag.

Macron forsøkte i det lengste å avverge krigen mot Ukraina og understreket viktigheten av å holde en dialog i gang med Putin. Men etter hvert som krigen trekker ut, er han blitt stadig med kritisk til sin motpart i Moskva.

Han advarte den franske befolkningen om at energi- og økonomikrisen som resultat av krigen ikke er over, og kalte det prisen vi betaler for vår frihet og våre verdier.

– Siden Vladimir Putin startet sitt brutale angrep på Ukraina, er det igjen krig på europeisk jord, bare noen få timer unna oss, sa han i en tale der han mintes den allierte landgangen i Sør-Frankrike i 1944.

Han sa at Putin forsøker å påtvinge Europa sin «imperialistiske vilje» og mane fram «revansjismens spøkelser» i et åpenbart brudd på statenes integritet.

Tidligere fredag snakket han i en time på telefon med Putin for å be ham godta at FNs atominspektører besøker atomkraftverket Zaporizjzja.

(NTB)

Annonse

Mann i 60-åra utsatt for vold

Sør-øst politidistrikt melder om en hendelse i Skien fredag kveld. En mann i 60-åra skal ha blitt utsatt for vold.

- Han er sendt til sykehus med mulig hodeskade. Det er noen rånere som tilsynelatende har vært i en konflikt med fornærmede, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen.

Politiet er klokka 22 på stedet og forsøker å få klarhet i hendelsesforløpet. Ifølge Eikedalen var det flere vitner til hendelsen.

Person knivstukket i Asker: - Alvorlig/kritisk skadd
Foto: Kristoffer Hagen

Person knivstukket i Asker: - Alvorlig/kritisk skadd

Politiet har rykket til en adresse i Slemmestad i Asker med flere patruljer, hvor en person er knivstukket.

- Tilstanden er alvorlig, skriver politiet på Twitter.

Det er ikke kontroll på gjerningspersonen per nå, men det søkes i området.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser at det både politi, helse, luftambulanse og politihelikopter er på stedet og i området.

Den skadde personen er klokka 21.56 ikke fraktet til sykehus. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 21.26.

- Det søkes etter en person, som vi ikke vet hvem er enda, sier Stokkli.

Om det er en relasjon mellom partene er for tidlig å si.

Klokka 22.07 er en person pågrepet, mistenkt for å ha knivstukket en annen person. Det er en kvinne som er pågrepet, ifølge NRK.

- Fornærmede er alvorlig/kritisk skadd, ifølge politiet.

Vedkommende blir fløyet til sykehus.

Politiet jobber nå med å finne ut om det er en relasjon mellom partene.

- Vi har grunn til å tro at dette ikke er tilfeldig, sier Stokkli.

Nøyaktig hvor hendelsen skal ha skjedd, vet ikke politet på næværende tidspunkt, men forteller at det skal ha skjedd i tilknytning til et hus.

Annonse
Raymond Johansen møtte Zelenskyj
Foto: Juhana Vartiainens Twitter-konto

Raymond Johansen møtte Zelenskyj

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og flere andre ordførere fra Europeiske storbyer møtte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kyiv.

Det skriver borgermesteren i Helsinki, Juhana Vartiainen, på Twitter.

- Takk for at du tok deg tid, president Zelenskyj. Det er en ære for det europeiske storbynettverket å uttrykke solidaritet med ditt modige land og diskutere felles gjenoppbygginsarbeid, skriver han til bildet under.

Byrådssekretær Kaia Storvik sier følgende til Dagbladet om besøket:

- Raymond Johansen er styreleder i den europeiske interesseorganisasjonen for storbyer. Han har vært i Ukraina for å undertegne en avtale med prinsipper for samarbeid om gjenoppbygging av Ukraina etter krigen, sier Storvik.

Zelenskyj skriver selv på sin offisielle Telegram-konto at han er glad for å ønske velkommen til delegasjonen fra Eurocities til Ukraina.

- Vi setter pris på at dere står ved vår side i denne vanskelige tiden, når vårt land kjemper mot den russiske invasjonen. Takk til de europeiske byene for at dere tar inn vårt folk som har flyktet fra krigen. Vi vil også være takknemlige for hjelp til å gjenopprette boliger, infrastruktur, og betingelser for retur av ukrainere. Det er viktig at gjenoppbyggingen starter nå, og ikke etter krigen, skriver han.