Annonse

Nyhetsstudio

Person alvorlig skadd i Oslo: Utelukker ikke skuddskader
Foto: Odd Arve Grytebust

Person alvorlig skadd i Oslo: Utelukker ikke skuddskader

En person er ført til sykehus med det som fremstår som stikkskader i overkroppen etter en voldsepisode på Grünerløkka i Oslo natt til fredag, opplyser politiet.

Personen fremstår som alvorlig skadd, skriver Oslo-politiet på Twitter i 4-tida fredag.

- Vedkommende ble kjørt til sykehuset med det som framsto som skuddskader. Men vi kan ikke utelukke skuddskader. Det er ikke avklart, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet klokka 06.20.

Politiet fikk meldinger om skrik og smell i parken Birkelunden i bydelen.

Operasjonsleder opplyste i natt at politiet hadde kontroll på flere personer som skal ha vært involvert.

Klokka 8.45 sier krimleder ved krimvakta i Oslo, Mona Nordby at de fortsatt ikke har pågrepet noen personer i forbindelse med voldshendelsen.

- Den fornærmede er en mann i 20-åra. Han er ennå ikke avhørt av politiet, forteller Nordby.

Politiet er ikke sikre på hvor mange som var involvert i hendelsen.

På Twitter skriver politiet at de ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha hørt eller sett noe.

Mannen skal ha vært bevisst da politiet ankom stedet.

- Tilstanden er fortsatt alvorlig. Nå jobber vi videre med taktiske og tekninske undersøkelser, sier Nordby.

Annonse
Biden: - Putin spøker ikke
Foto: NTB/AP Photo/Susan Walsh

Biden: - Putin spøker ikke

Verden risikerer «atomvåpen-ragnarok» for første gang siden den kalde krigen, sier USAs president Joe Biden.

- Vi har ikke stått overfor muligheten for ragnarok siden Kennedy og Cubakrisen i 1962, sa Biden på et demokratisk kampanjearrangement i New York torsdag. Han la til at Putin «ikke spøker» når han truer med å bruke atomvåpen.

Videre sa Biden at «vi prøver å finne ut hva som er Putins avkjøringsrampe».

- Hvor finner han en vei ut, spurte Biden retorisk.

Biden utfordret også russisk militærdoktrine, og advarte om at bruken av et taktisk atomvåpen raskt kan utarte til global ødeleggelse.

- Jeg tror ikke det finnes en mulighet til å enkelt bruke et taktisk våpen og ikke ende opp med armageddon, sa Biden.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere antydet muligheten for atomvåpenbruk. I en tale forrige uke lovte han å ta i bruk alle midler for å forsvare områdene Russland hevder å ha annektert, også atomvåpen.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa da at det er en risiko for at Putin ville vurdere dette, og sa at USA har vært klare på hva konsekvensene av dette vil bli, men la til:

- Vi ser ikke noen tegn til bruk av atomvåpen i nær framtid.

(NTB)

USA sier de har drept IS-topp i Syria
Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USA sier de har drept IS-topp i Syria

USA drepte IS-toppen Rakkan Wahid al-Shammri i et raid i Syria onsdag, ifølge USAs sentralkommando (Centcom). Angrepet fant sted i regjeringskontrollert område.

Centcom skriver at al-Shammri er kjent for å tilrettelegge for smugling av våpen og krigere for å støtte IS' aksjoner. Videre heter det at en av hans partnere ble såret i angrepet, og at ytterligere to ble tatt til fange.

Ingen amerikanske styrker eller sivile ble drept eller såret i aksjonen, ifølge Centcom.

- Centcom er forpliktet til våre allierte og partnere i å sikre IS' vedvarende nederlag, sier oberst og Centcom-talsmann Joe Buccino.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekreftet angrepet torsdag. Ifølge SOHR er det en syrer og en iraker som ble tatt til fange i aksjonen.

Landsbyen der aksjonen fant sted, Muluk Saray, ligger 17 kilometer sør for den kurdiskkontrollerte byen Qamishli og kontrolleres av regimevennlige militsgrupper, ifølge SOHR. Ifølge observatørgruppa er det første gang at amerikanske styrker har gjennomført en slik aksjon i regjeringskontrollerte områder i Syria siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

En innbygger som av sikkerhetshensyn er anonymisert, forteller til AFP at tre amerikanske helikoptre deltok i aksjonen. Det samme har syrisk TV tidligere meldt.

De amerikanske styrkene tok seg så inn i et hus, der de drepte én og tok de andre til fange, sier innbyggeren.

- De brukte høyttaler og ba oss om å holde oss inne, sa innbyggeren.

USA leder en militærkoalisjon som kjemper mot IS i Syria.

Etter at jihadistgruppa mistet det som var igjen av territorium de kontrollerte i mars 2019, har det som er igjen av den stort sett trukket seg tilbake til skjulesteder i den syriske ørkenen.

Fra disse skjulestedene har de innledet overraskelsesangrep mot kurdisk-ledede styrker og syriske regjeringsstyrker, samtidig som de har fortsatt å gjennomføre angrep i Irak.

(NTB)

Annonse
Opposisjonsaktivist tiltalt for forræderi i Russland
Foto: NTB

Opposisjonsaktivist tiltalt for forræderi i Russland

En kjent russisk aktivist er tiltalt for forræderi etter at han ble pågrepet for å ha spredt falsk informasjon om den russiske «militæroperasjonen» i Ukraina.

Tiltalen mot Vladimir Kara-Murza er tatt ut på bakgrunn av taler han har holdt i flere vestlige land, der han har kritisert russiske myndigheter, ifølge hans advokat.

– Disse talene innebar ingen trussel mot landet. Det var offentlig, åpen kritikk, sier Vadim Prokhorov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass torsdag.

Kara-Murza, som ble pågrepet i april, avviser all skyld. Hvis han blir kjent skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel.

Den 15. mars holdt han en tale i delstatsforsamlingen i Arizona i USA, der han fordømte det russiske militærets handlinger i Ukraina.

Like etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, ble det vedtatt en lov som forbyr «falsk informasjon» om det russiske militæret. Loven er blitt brukt for å stanse all kritikk av krigen.

Kara-Murza er journalist og samarbeidet med den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept på ei bru nær Kreml i 2015.

Selv har han overlevd to forgiftninger, i 2015 og 2017, som han anklager Kreml for å stå bak. Russiske myndigheter har avvist all innblanding.

(NTB)

Forsvarsbudsjettet under Nato-målet

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å bruke 75,8 milliarder kroner på Forsvaret. Det utgjør 1,5 prosent av BNP, skriver Filter Nyheter.

Nato-målet er et forsvarsbudsjett på 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Til Filter Nyheter sier forsker Magnus Håkenstad ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) at det ikke er rart at Norge sliter med å nå målet. Forklaringen ligger i at BNP øker kraftig med olje- og gassprisene.

– Men sett utenfra, fra våre alliertes side, er det uheldig at Norge ikke er innen rekkevidde av å nå målet, samtidig som vi tjener veldig mye penger og samtidig som vi fortsatt er svært avhengige av alliert bistand, sier Håkenstad.

(NTB)

Annonse

Florø: Brann i tomannsbolig

Det brenner i en tomannsbolig i Florø i Kinn kommune, skriver Bergen brannvesn på Twitter.

Operasjonsleder Jostein Steinsland Hauge ved 110-sentralen sier til Bergens Tidende at det er spredningsfare.

- Det er åpne flammer og de som var i boligen og naboene er evakuert, sier han til avisa.

Det skal ikke være personer inni boligen.