Annonse

Nyhetsstudio

Ukontrollert kinesisk rakett har truffet jorda

En ukontrollert kinesisk rakett, som i flere dager har vært i fritt fall mot jorda, har lørdag kveld truffet på jorda.

Det er ukjent om raketten har truffet i et bebodd område.

Den over 20 tonn tunge raketten har hatt en såkalt ukontrollert inngang i atmosfæren. Stillehavskysten ved Mexico skal ha blitt satt i beredskap for at nedfallet muligens skulle treffe der. Ifølge amerikanske romfartsmyndigheter vil mellom 20 og 40 prosent av massen treffe jorda som avfall fra rommet.

I kveld bekrefter den amerikanske romfartskommandoen at raketten har truffet over Indiahavet i Sørøst-Asia.

Den skal ha truffet i Sørøst-Asia i nærheten av Brunei, mellom Kambodsja og Filippinene, ifølge astronomen Jonathan McDowell.

Raketten ble skutt opp 24. juli i år. Det har vært stor bekymring for hvor den ville lande.

Annonse

Personran: - Truet med elektrosjokkvåpen

Øst politidistrikt rykket natt til lørdag ut etter melding om et personran i Moss.

Ranet skjedde utendørs i nærheten av Moss sykehus. En kvinne skal ha blitt truet til å gi fra seg en PC, sier operasjonsleder Jan André Delbeck til Dagbladet.

- Under ranet skal det ha blitt truet med elektrosjokkvåpen, opplyser han.

Politiet opplyser at de har kontroll på to personer - en kvinne i 20-åra og en mann i 40-åra, som er mistenkt for å stå bak hendelsen. Det er usikkert om det er noen relasjon mellom de pågrepne og den fornærmede.

Elektrosjokkvåpenet og tyvgodset ble funnet under ransaking, opplyser politiet.

Ingen personer kom fysisk til skade under ranet.

Mexicos tidligere riksadvokat pågrepet i forbindelse med studentforsvinninger

Mexicos tidligere riksadvokat Jesús Murillo Karam er pågrepet i forbindelse med saken der 43 lærerstudenter forsvant i 2014.

Pågripelsen skjer en dag etter at en sannhetskommisjon la fram en granskningsrapport som konkluderer det med at militært personell bærer ansvaret, enten direkte eller på grunn av skjødesløshet, for at lærerstudentene forsvant mens de var på vei til en demonstrasjon i delstaten Guerrero sør i Mexico. Samtidig er studentene nå offisielt erklært døde selv om kun noen få levninger er funnet

Karam var riksadvokat fra 2012 til 2015 under daværende president Enrique Peña Nieto. I 2014, mens han var under press for å løse saken, kunngjorde han at studentene var drept og dumpet på en søppelfylling. Han la skylda på et narkokartell.

Nåværende riksadvokat Alejandro Gertz Manero anklaget Murillo Karam i 2020 for å ha «orkestrert et massivt medietriks» og for å være ansvarlig for å ha dekket over ting som skjedde i saken.

(NTB)

Annonse

Måtte stanse redningsaksjon etter hund

Brannvesenet måtte natt til lørdag gi opp en redningsaksjon etter en liten hund som falt utenfor en bratt skråning i Etne.

Mannskaper fra brannvesenet i Etne forsøkte på flere måter å redde ut hunden som skled ned en bratt skråning etter å ha hoppet over en kant i veien ved Markhus langs Åkrafjorden.

– Det var en omtrent 50 meter lang og svært bratt skråning ned mot sjøen. Hunden ble sittende fast omtrent midt på. Mannskapene forsøkte å ta seg opp til hunden fra sjøen, men da ble den redd og trakk seg unna og til et utilgjengelig sted i skråningen, forteller vaktleder Christer Gillebo i Sørvest 110-sentral til NTB.

110-sentralen ble varslet av den fortvilte hundeeieren klokka 21.31 fredag kveld. En time senere var mannskaper fra Etne stasjon på stedet, skriver Stavanger Aftenblad.

Klokka 00.30 måtte imidlertid aksjonen avsluttet uten løst oppdrag. Gillebo sier mørket og hensynet til redningsmannskapenes sikkerhet gjorde videre redningsarbeid uforsvarlig.

– Hundeeieren står på toppen og er ganske fortvilet, men det er for mørkt og bratt. Vi vil spørre om frivillige klatrelag vil ta på seg jobben når dagslyset kommer tilbake, sier Gillebo.

(NTB)

Truet kvinne med kniv

En mann i 50-åra er pågrepet og innsatt i arresten etter at han slo og truet en kvinne i 30-åra med kniv i Haugesund fredag kveld.

Kvinnen ble ikke fysisk skadd som følge av hendelsen.

Politiet har foretatt avhør på stedet.

Annonse
Macron med sterke anklager mot Putin
Foto: NTB

Macron med sterke anklager mot Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Vladimir Putin for å lansere et brutalt angrep på Ukraina i et imperialistisk, revansjistisk brudd på folkeretten,

Macron kom med utfallet mot den russiske presidenten bare timer etter å ha snakket med ham på telefon fredag.

Macron forsøkte i det lengste å avverge krigen mot Ukraina og understreket viktigheten av å holde en dialog i gang med Putin. Men etter hvert som krigen trekker ut, er han blitt stadig med kritisk til sin motpart i Moskva.

Han advarte den franske befolkningen om at energi- og økonomikrisen som resultat av krigen ikke er over, og kalte det prisen vi betaler for vår frihet og våre verdier.

– Siden Vladimir Putin startet sitt brutale angrep på Ukraina, er det igjen krig på europeisk jord, bare noen få timer unna oss, sa han i en tale der han mintes den allierte landgangen i Sør-Frankrike i 1944.

Han sa at Putin forsøker å påtvinge Europa sin «imperialistiske vilje» og mane fram «revansjismens spøkelser» i et åpenbart brudd på statenes integritet.

Tidligere fredag snakket han i en time på telefon med Putin for å be ham godta at FNs atominspektører besøker atomkraftverket Zaporizjzja.

(NTB)