Annonse

Nyhetsstudio

Slåsskamp på Gardermoen

Klokka 23.08 i går kveld fikk Øst politidistrikt melding om to som barket og sloss på Oslo Lufthavn.

- Jeg vet ikke hva som utløste det, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Joakim Ormaasen.

Et vitne forteller at de begynte å krangle på vei ut av flyet, skriver Romerikes Blad (RB).

Bråket startet med at den ene irriterte seg over at den andre brukte for lang tid på å få ned bagasjen fra oppbevaringshylla over setene i flyet, slik at folk måtte vente på å komme seg ut av flyet.

- Han ropte noe til ham som åpenbart ikke var så pent, forteller vitnet.

En av dem hadde fått nok da de var på vei inn til passkontrollen.

- Han la fra seg det han bar på og løp på den andre for å ta ham, ifølge vitnet.

Det verste er at de hadde barn med seg, sier vitnet til RB.

Operasjonsleder Joakim Ormaasen sier til Dagbladet at begge ble avhørt, og at det endte opp med at den ene parten poltianmeldte den andre.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her!

Annonse
- Russerne strever
VISER FINGEREN: Veggmaleriet i Kyiv gjenskaper et frimerke der en ukrainsk soldat viser fingeren til et russisk krigsskip på Slangeøya, som nå er gjenerobret fra russerne. Foto: Maksym Marusenko / NurPhoto / Shutterstock / NTB

- Russerne strever

I dagens oppdatering analyserer den britiske militære etterretningen Russlands strategiske styrke i Svartehavet. De kommer til at evnen er svekket.

- Svartehavsflåtens nåværende begrensede effektivitet undergraver Russlands generelle invasjonsstrategi, delvis fordi den amfibiske trusselen mot Odesa nå for en stor del er nøytralisert. Dette betyr at Ukraina kan omdirigere ressurser for å presse russiske bakkestyrker andre steder, skriver britene.

De framholder at Svartehavsflåten for tida strever med å utøve effektiv kontroll til sjøs, selv om de fremdeles bruker langterekkende missiler for å støtte russernes bakkeoffensiver. Dette skyldes flere momenter:

- De har mistet sitt flaggskip «Moskva»; en betydelig andel av sine marinekampfly; og kontrollen over Slangeøya, skriver etterretningen.

De skriver videre at russernes overflatefartøy i Svartehavet har «en ekstremt defensiv holdning»; patruljene er begrenset til farvann innenfor synsvidde av Krim-halvøyas kyst.

- Dette står i kontrast til økt russisk marineaktivitet i andre farvann, som er typisk for denne tida av året, skriver den britiske etterretningen.

Les hele saken

- Kommandoen har forlatt Kherson

Lyn har slått ned i hus

Det er registrert rundt 1000 lynnedslag på Østlandet siste time, samt hyppig flere andre steder i landet.

I Nittedal har lynet slått ned i et hus, og brannvesenet rykker ut for å sjekke skadeomfanget. Det er ikke meldt om personskade.

Det samme har skjedd i Tvedestrand, der det skal ha begynt å ryke fra en enebolig, formentlig etter et nedslag.

- Nødetatene er på stedet. Det er ingen personer i huset, skriver Agder politidistrikt på Twitter.

I distriktet har tordenværet ført til flere alarmer i morgentimene, opplyser 110-sentralen.

Der mistet også over 1000 strømmen i 07-tida, viste oversikten til Agder Energi Nett.

Meteorologisk institutt har utstedt gult farevarsel for lyn på Østlandet og Sørlandet tirsdag morgen, samt i Rogaland og Hordaland.

Det er også utstedt farevarsel for styrtregn flere steder – også i Rogaland og Hordaland, samt Østafjells.

Det ventes styrtregn i Trøndelag og Nordland utover dagen.

Annonse
Oslo-skytingen: Evalueringsutvalg fortsatt ikke klart
Foto: Javad Parsa / NTB

Oslo-skytingen: Evalueringsutvalg fortsatt ikke klart

Evalueringen av politiets håndtering av masseskytingen i Oslo i juni, er fremdeles ikke i gang. Politidirektøren skylder på ferieavvikling.

- Arbeidet med mandat og utvalg nærmer seg en ferdigstilling, men sommerferie-avviklingen har ført til at vi ikke har alle nødvendige avklaringer per i dag. Vi vil konkludere med både utvalg og mandat i løpet av de nærmeste ukene, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til VG.

To dager etter at Zaniar Matapour skjøt mot mennesker på to utesteder i Oslo 25. juni, varslet PST og politiet at deres håndtering av skytingen skulle evalueres.

I en felles pressemelding sa PST-sjef Roger Berg og Benedicte Bjørnland at de er opptatt av å komme raskt i gang, men halvannen måned senere er verken mandatet eller utvalgsmedlemmene klare.

Bistandsadvokat Christian Lundin representerer en rekke av personene som har status som fornærmet i saken.

- De ønsker å få vite om årsaken til at handlingen ikke ble forhindret. Det antas at undersøkelsene vil ha fokus på dette, sier Lundin.

(NTB)

Australias tidligere statsminister ga seg selv ministerposter

Australias tidligere statsminister Scott Morrison ga seg selv fem ministerposter i skjul under koronapandemien, ifølge etterfølgeren Anthony Albanese.

Albanese anklager Morrison for å ødelegge demokratiet etter avsløringen om at Morrison i hemmelighet ga seg selv fem ministerposter. Det skjedde uten at befolkningen fikk vite det, og Morrison førte nasjonalforsamlingen bak lyset, ifølge Albanese.

Detaljer i saken ble først avslørt i helgen i australske medier. Albanese la tirsdag til at Morrison i perioden fra mars 2020 til mai 2021 utpekte seg selv til minister for helse, økonomi, finans, innenrikspolitikk og industri, og at dette så ut til å ha gitt Morrison like stor makt som statsrådene som allerede hadde disse postene.

- Det er fullstendig uhørt at disse utnevnelsene ble holdt skjult for australierne av Morrisons regjering, sa Albanese til journalister i Canberra tirsdag.

Morrison forsvarer overfor den Sydney-baserte radiostasjonen 2GB at han ga seg selv flere ministerverv. Han sier at de skulle være en sikkerhetsmekanisme under koronapandemien og at han ville gjort utnevnelsene av seg selv offentlig dersom han hadde kommet til å få behov for å benytte seg av disse vervene.

- Noen ganger glemmer vi det som skjedde for to år siden og situasjonen vi sto overfor. Det var en uvanlig og uhørt tid, sier han, og bruker sykehusinnleggelsen av Storbritannias statsminister Boris Johnson som eksempel.

(NTB)

Annonse

Morgennytt

Trump langer ut: - Veldig farlig
Amerikanske myndigheter advarer om at truslene mot FBI og politiet har økt betydelig etter at hjemmet til USAs forrige president, Donald Trump, ble ransaket.

Norsk sprinter testet positivt for corona
Den norske sprinteren Lakeri Ertzgaard fra Tjalve har testet positivt for coronasmitte og er ute av EM i München, opplyser Norges Friidrettsforbund.

Vurderte å flytte Freya
Flere muligheter for å bedøve og flytte hvalrossen Freya ble vurdert før Fiskeridirektoratet avgjorde å avlive dyret.