Annonse

Nyhetsstudio

Støre innkaller til hastemøte

Statsministerens kontor (SMK) innkaller alle parlamentariske ledere på Stortinget til hastemøte mandag morgen klokka 0830.

Det får Dagbladet bekreftet.

Innkallingen ble sendt skriftlig til partigruppene fredag ettermiddag. Statsministerens kontor skriver i innkallingen at de vil gi de parlamentariske lederne en orientering om strømsituasjonen.

Temaet for møtet er strømpriser og strømstøtte. Klokka 1030 skal presidentskapet på Stortinget møtes for å mulig innkalle hele Stortinget fra sommerferie for å behandle forslag knyttet til strømpriskrisa.

- Regjeringen er stort sett sent ute. Stortinget kan fatte vedtak som forplikter regjeringen og får dem til å levere raskt, sier Marie Sneve Martinussen, Rødt-nestleder, til Dagbladet.

- Vi blir overrasket om Høyre eller noen andre snur nå. Om forslaget fra Høyre om å dekke 90% over 70 øre fra september skal innfris må jo det skje nå, ikke langt på overtid i oktober som er alternativet. Det er det minste vi burde komme fram til i et slikt møte, legger Martinussen til.

Les hele saken

Bekrefter: Bedrifter får krisestøtte

Annonse

Elleve drept i russiske angrep

Elleve sivile er drept i russiske artilleriangrep i Dnipropetrovsk sentralt i Ukraina, ifølge guvernøren i fylket.

Guvernør Valentyn Reznytsjenko sier angrepene fant sted natt til onsdag.

I en Telegram-melding onsdag morgen sa han først at 21 ble drept - 11 i distriktet Nikopol og 10 i Marganets, skriver nyhetsbyrået Reuters. Men i en senere melding sa Reznytsjenko at det totale antallet drepte er elleve, uten å oppgi ytterligere detaljer.

(NTB)

Taliban: - Knusende innvirkning på jenters liv
Foto: Javed TANVEER / AFP/NTB

Taliban: - Knusende innvirkning på jenters liv

Det har nå gått ett år siden Taliban-soldater rykket inn i Kabul, president Ashraf Ghani flyktet, og de siste utenlandske styrkene forlot Afghanistan.

Kaoset som rådet på flyplassen i den afghanske hovedstaden i dagene etter Kabuls fall 15. august 2021, der tusenvis av afghanere som hadde jobbet for det styrtede regimet, og vestlige styrker forsøkte å flykte, markerte samtidig slutten på en 20 år lang krig.

I en ny rapport fra Redd Barna kommer det fram at Talibans styre i Afghanistan har hatt en «knusende innvirkning på barns, og særlig jenters liv».

Flere jenter enn gutter går sultne og lider av psykiske helseplager, heter det i rapporten.

- Funnene som legges fram i rapporten, viser at situasjonen har gått fra vondt til verre for mange afghanske barn det siste året. Barna står nå midt oppe i en humanitær katastrofe som Afghanistan aldri har opplevd maken til, sier utenlandssjef i Redd Barna Nora Ingdal i en pressemelding.

Redd barna har gjennomført en kartleggingsundersøkelse av 1690 barn og deres forsørgere. Kartleggingen viser at 97 prosent av familiene sliter med å dekke helt grunnleggende behov.

Særlig jenter har fått en vanskeligere livssituasjon. Mange afghanske jenter har blitt nektet skolegang og fått begrenset sin bevegelsesfrihet. Blant barna som har deltatt i Redd Barnas undersøkelser, oppgir 46 prosent av jentene at de ikke går på skole. Til sammenlikning oppgir bare 20 prosent av guttene det samme.

- Vi ser også at jenter i langt større grad enn gutter blir giftet bort av foreldre som i ren desperasjon forsøker å berge familien økonomisk. Av jentene vi har snakket med svarer mer enn 1 av 20 jenter at de har blitt bedt om å gifte seg for å hjelpe familien sin, sier Ingdal.

Annonse
Trump tigger om penger fra støttespillere
Foto: AP Photo/Yuki Iwamura/NTB

Trump tigger om penger fra støttespillere

Donald Trump hevder at FBI-ransakingen mandag var politisk motivert og ber støttespillere om donasjoner.

- De prøver å stoppe Det republikanske parti og meg nok en gang. Lovløsheten, den politiske forfølgelsen og heksejakten må avsløres og stoppes, skrev Trump i eposter og tekstmeldinger til støttespillere tirsdag, ifølge Reuters.

Den tidligere presidenten ba om politiske donasjoner som følge av ransakingen FBI foretok mandag.

Mandag sa USAs tidligere president Donald Trump at FBI hadde ransaket Florida-boligen hans, Mar-a-Lago. Ifølge New York Times skjedde ransakelsen i forbindelse med etterforskningen av esker med gradert materiale Trump tok med seg til eiendommen etter at han gikk av som president i fjor.

(NTB)

Britisk etterretning: - Lokker til seg flere tropper

I den daglige oppdateringen til britisk etterretning om krigen i Ukraina, hevder britene at Russland er i gang med å etablere nye bakkestyrker.

Ifølge etterretningen planlegger Russland å samle en stor andel av «frivillige» nye bataljoner fra hele Russland.

Russiske menn, helt opp til 50 år med grunnskoleutdanning, blir lokket med lukrative pengebonuser dersom de går med på å utplasseres i Ukraina. Det har flere lokale politikere bekreftet, ifølge britene.

- Russiske bakkestyrker består normalt av 15 til 20 000 soldater, men det vil sannsynlig bli vanskelig for Russland å få styrkene til dette antallet, gitt at de er svært begrenset entusiasme for å melde seg frivillig til kamp i Ukraina, skriver britisk etterretning.

Videre understreker de at rekruteringen av nye bakkestyrker neppe vil være avgjørende for styrkene til Russland.

Annonse
Strandet hvithval fjernet fra Seinen
Foto: AP / NTB

Strandet hvithval fjernet fra Seinen

Hvithvalen som har vært strandet i den franske elva Seinen, er blitt fjernet. Hvalen skal nå fraktes til havet i en lastebil med kjølerom.

– Det er en lang og veldig teknisk redningsaksjon som forutsetter mange ferdigheter, sier Isabelle Dorliat-Pouzet, generalsekretær i Eure-departementet i Normandie.

Hvalen forvillet seg inn i Seinen og kom seg 130 kilometer inn i landet. Den sluttet å spise og det ble besluttet å frakte den tilbake til åpent hav.

(NTB)