Annonse

Nyhetsstudio

Plutselig har FHI vaksiner mot apekopper
ASSISTERENDE DIREKTØR: Geir Bukholm i FHI. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Plutselig har FHI vaksiner mot apekopper

Folkehelseinstituttet opplyser at de fredag ettermiddag fikk melding fra Helse- og omsorgsdepartementet der det åpnes for at vi kan bruke vaksiner fra beredskapslageret av koppevaksiner, i påvente av leveranse med nye vaksiner mot apekopper.

- Instituttet starter dermed med praktiske forberedelser av dette, med sikte på å kunne distribuere vaksiner mot apekopper i henhold til gjeldende anbefaling, allerede fra mandag 8. august. Da vil også øvrig praktisk informasjon til kommuner og øvrige målgrupper følge, skriver de i en pressemelding.

Tidligere fredag skrev FHI at Norge er forespeilet å få 1400 vaksiner til bruk i forbindelse med apekopputbruddet. Disse vaksinene er forventet å komme til Norge i løpet av august.

Legemiddelmyndighetene har godkjent denne vaksinen til bruk mot apekopper som en to-dose-vaksine, slik at det er nok vaksiner til å fullvaksinere 700 personer med denne leveransen, opplyste de tidligere fredag.

Assisterende direktør Geir Bukholm i FHI sa følgende om vaksineringsstrategien:

- Det bør være et mål at grupper i Norge med særlig økt risiko for å bli smittet av apekopper blir tilbudt vaksinasjon.

- Det vil i første rekke være menn som har sex med menn og som praktiserer usikker sex (mange og/eller tilfeldige partnere). Dersom vaksinasjon er så effektivt mot smitte og sykdom som antatt, vil dette kunne påvirke epidemien i Norge og redusere sykdom.

Fredag ble det kjent at Helsedirektoratet og FHI anbefaler å definere apekopper som allmennfarlig smittsom sykdom i henhold til smittevernloven. Helse- og omsorgsdepartementet har sendt forslaget ut på hastehøring med en frist på to uker i stedet for tre måneder.

Annonse

Kvinne skutt på trikk i Göteborg

En kvinne er skutt og såret på en trikk i Göteborg, melder Aftonbladet.

Kvinnen er truffet i magen og sendt til sykehus, og svensk politi leter nå etter gjerningsmannen.

Motivet og omstendighetene rundt skytingen er ikke kjent.

(NTB)

Putin: - Nøye planlagt provokasjon
KOMMENTERER: Vladimir Putin. Foto: Pavel Byrkin / Sputnik / AFP / NTB

Putin: - Nøye planlagt provokasjon

Russlands president Vlaimir Putin kommenterer i morgentimene en rekke temaer, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Blant annet sier han at Nancy Pelosis nylige besøk til Taiwan var «en nøye planlagt provokasjon».

Presidenten sier også at USA ønsker å trekke ut konflikten i Ukraina, og anklager vestlige land for å prøve å ekspandere et Nato-aktig system inn i Asia-Stillehavs-regionen.

Samtidig sier forsvarsminister Sergej Sjojgu at operasjoner utført av ukrainske styrker blir planlagt av USA og Storbritannia.

Han sier også at Russland ikke har noe behov for å bruke atomvåpen i Ukraina, og at landet vil måtte «evaluere» sine tilnærminger til forsvar etter at Sverige og Finland går inn i Nato.

Les hele saken

Tar over hvis Putin dør

Annonse
Vitalij Klitsjko og kona skiller lag
LYKKELIGERE TIDER: Vitalij og Natalia under det ukrainske parlamentsvalget i 2012. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB

Vitalij Klitsjko og kona skiller lag

Kyiv-ordfører og tidligere bokseverdensmester Vitalij Klitsjko (51) skiller lag med kona gjennom 26 år, Natalia (48), melder avisa New Voice of Ukraine.

- Vi har kommet fram til beslutningen i fellesskap, fordi allerede har levd atskilt i flere år og ønsker å gjøre det offisielt, forklarer Klitsjko overfor Bild.

Vitalij og Natalia har tre barn sammen. Sistnevnte er tidligere modell og musikkartist, og har i lengre tid bodd i Hamburg, hvor hun for tida blant annet tar seg av flyktninger fra hjemlandet, i tillegg til å skjøtte karrieren.

- Vi har et svært godt forhold og respekterer hverandre, men vi har allerede bodd hver for oss i forskjellige land, sier ordføreren, som har hatt hendene fulle med krigen i Ukraina siden invasjonen startet.

På spørsmål om hjertet hans er «opptatt av andre tiltrekninger», svarer eksbokseren med ei linje fra Kyivs bysang: «Det er opptatt av Kyiv - hvordan kan en ikke elske deg, mitt Kyiv?»

Les hele saken

Brødrenes kamp mot Putin

Masseskyting på sykehus i Memphis

Minst åtte mennesker skal være skutt og såret på et sykehus i Memphis i Tennessee i USA, melder lokale medier.

Ifølge Local 24 News har politiet sperret av Methodist North-sykehuset og gatene rundt, men det er uklart hva som har skjedd der.

(NTB)

Annonse

Tretten: E6 fortsatt stengt

E6 ved kollapsede Tretten bru vil fremdeles være stengt, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Deler av brua falt ned på E6 i går morges. Vegvesenet har holdt vakt ved vrakrestene gjennom natta, i påvente av at arbeidet med å fjerne disse samt personbilen og lastebilen som står på brua, begynner midt på dagen i dag.

Trafikken er midlertidig omdirigert via Tretten sentrum, og politiet synes dette fungerer tilfredsstillende.

- Det foretas løpende vurderinger tirsdag om når E6 skal åpnes, skriver politidistriktet - som gjør oppmerksom på at omkjøringsveien tidvis kan bli stengt i forbindelse med opprydningsarbeidet.

Ulykken etterforskes. Politiet jobber blant annet med å sikre bilder, avhøre bilførerne og de første vitnene.

- I dag og framover vil avhør av fagpersoner bli prioritert, skriver politiet.

Krimialteknikere vil være til stede når bergingen og rivingen av brua iverksettes.

Tretten: E6 fortsatt stengt
KNAKK: Tretten bru knakk på flere steder i går morges. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet