Annonse

Nyhetsstudio

Trafikkuhell på Karmøy: - Framstår alvorlig
Foto: Jostein Viestad

Trafikkuhell på Karmøy: - Framstår alvorlig

Politiet i Sør-Vest melder om et trafikkuhell mellom en motorsykkel og en bil på Karmøy.

SISTE: MC-føreren er flydd til sykehus.

- Framstår alvorlig, skriver de på Twitter.

Nødetatene er på vei, opplyser de videre.

I en oppdatering skriver de at luftambulanse er på stedet, og at veibanen er stengt.

Det pågår hjerte- og lungeredning på MC-føreren, skriver politiet.

Annonse

FHI legger ned Smittestopp

FHI legger i dag ned Smittestopp-appen, og alle brukere kan slette appen. Det skriver de i en pressemelding onsdag formiddag.

- Den viktigste grunnen til at vi nå legger ned Smittestopp, er at testing og smittesporing ikke lenger er like aktuelt eller sannsynlige fremtidige tiltak. Befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.

- Da er det riktig å kutte kostnader og avvikle løsninger som ikke lenger har nytteverdi, fortsetter han.

Smittestopp er en mobilapp som ga beskjed om mulig smitte til nærkontakter. Appen ble lansert i ny versjon i desember 2020, og har vært lastet ned over 1.3 millioner ganger.

Fra og med onsdag 10. august fjernes Smittestopp fra App Store og Google Play.

AFP: Fransk politi drepte knivmann på Charles de Gaulle-flyplassen

Politiet på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris har skutt og drept en truende mann som bar kniv, opplyser politiet og kilder ved flyplassen.

- I morges nøytraliserte betjenter en truende person som var i besittelse av en kniv på Roissy-Charles de Gaulle-flyplassen, tvitrer Paris-politiet onsdag formiddag.

Det var en hjemløs mann som onsdag tok seg inn på Paris-flyplassen og truet med kniv, opplyser vitner til CNEWS.

Det er foreløpig ikke mistanke om terror, skriver nyhetskanalen.

Mannen ble først beordret til å dra fra stedet av flyplasspersonell og forlot stedet mens han ropte banneord, ifølge AFPs fotograf på stedet. Kort tid etter kom mannen tilbake med en kniv, og han ble deretter skutt av politiet.

Mannen ble raskt lagt på båre og evakuert, sier fotografen.

(NTB)

Annonse

Danmark overveier å avvise russiske turister

I et intervju med Washington Post ber den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj vestlige land om å skjerpe sanksjonene mot Russland for å lukke grensene for russiske statsborgere.

- Den viktigste sanksjonen er å lukke grensene – fordi russerne tar andres land, sier Zelenskyj.

Han vil dermed utvide sanksjonene så de også rammer «vanlige» russere.

I den forbindelse har danske TV 2 spurt den danske utenriksministeren, Jeppe Kofod, om dette tiltaket vil være aktuelt for Danmark.

- Alle forslag som kan ramme Russland og Putin, så vi kan stoppe den ulovlige krigføringen mot Ukraina, vil vi se på, sier Kofod til TV 2.

Han understreker likevel at Danmark ikke kan handle alene med slike tiltak.

- Det som gjør en forskjell er at vi gjør det sammen i Europa, sammen med våre amerikanske og canadiske venner og sammen med de landene i Asia og Stillehavs-regionen som støtter oss, sier han.

Russiske statsborgere kan fortsatt reise inn i EU med turistvisum. Finlands statsminister, Sanna Marin, har også uttalt at de ønsker å begrense adgangen til russiske statsborgere over grensa.

- Det kan ikke være slik at russiske turister kan reise fritt i en tid der Russland fører krig i Europa. Men det er komplisert. Det handler ikke bare om hvilke visumer Finland utsteder. Vi skal snakke med andre europeiske land og finne en felles løsning, sier den finske statsministeren.

Elleve drept i russiske angrep

Elleve sivile er drept i russiske artilleriangrep i Dnipropetrovsk sentralt i Ukraina, ifølge guvernøren i fylket.

Guvernør Valentyn Reznytsjenko sier angrepene fant sted natt til onsdag.

I en Telegram-melding onsdag morgen sa han først at 21 ble drept - 11 i distriktet Nikopol og 10 i Marganets, skriver nyhetsbyrået Reuters. Men i en senere melding sa Reznytsjenko at det totale antallet drepte er elleve, uten å oppgi ytterligere detaljer.

(NTB)

Annonse
Taliban: - Knusende innvirkning på jenters liv
Foto: Javed TANVEER / AFP/NTB

Taliban: - Knusende innvirkning på jenters liv

Det har nå gått ett år siden Taliban-soldater rykket inn i Kabul, president Ashraf Ghani flyktet, og de siste utenlandske styrkene forlot Afghanistan.

Kaoset som rådet på flyplassen i den afghanske hovedstaden i dagene etter Kabuls fall 15. august 2021, der tusenvis av afghanere som hadde jobbet for det styrtede regimet, og vestlige styrker forsøkte å flykte, markerte samtidig slutten på en 20 år lang krig.

I en ny rapport fra Redd Barna kommer det fram at Talibans styre i Afghanistan har hatt en «knusende innvirkning på barns, og særlig jenters liv».

Flere jenter enn gutter går sultne og lider av psykiske helseplager, heter det i rapporten.

- Funnene som legges fram i rapporten, viser at situasjonen har gått fra vondt til verre for mange afghanske barn det siste året. Barna står nå midt oppe i en humanitær katastrofe som Afghanistan aldri har opplevd maken til, sier utenlandssjef i Redd Barna Nora Ingdal i en pressemelding.

Redd barna har gjennomført en kartleggingsundersøkelse av 1690 barn og deres forsørgere. Kartleggingen viser at 97 prosent av familiene sliter med å dekke helt grunnleggende behov.

Særlig jenter har fått en vanskeligere livssituasjon. Mange afghanske jenter har blitt nektet skolegang og fått begrenset sin bevegelsesfrihet. Blant barna som har deltatt i Redd Barnas undersøkelser, oppgir 46 prosent av jentene at de ikke går på skole. Til sammenlikning oppgir bare 20 prosent av guttene det samme.

- Vi ser også at jenter i langt større grad enn gutter blir giftet bort av foreldre som i ren desperasjon forsøker å berge familien økonomisk. Av jentene vi har snakket med svarer mer enn 1 av 20 jenter at de har blitt bedt om å gifte seg for å hjelpe familien sin, sier Ingdal.