Annonse

Nyhetsstudio

Vannkrise i Frankrike
foto: Alain JOCARD / AFP/NTB

Vannkrise i Frankrike

Det er tørke i Frankrike, hvor nesten hele landet er berørt. Tørke-perioden er forventet å være langvarig. Landet har over en lengre periode vært preget av lite regn, hetebølger og massive skogbranner.

Den franske statsministeren advarte om at Frankrike står ovenfor den «alvorligste tørken» noen sinne registrert i landet, i en pressemelding fredag.

Det er akutt vannmangel i 62 regioner og i over 100 kommuner har drikkevannet gått tomt, meldte Le Monde og nyhetsbyrået AP.

Vannrestriksjoner er iverksatt i nesten hele Frankrike, og myndighetene har fulgt opp innbyggere og bedrifter for å sikre at de overholder de, meldte New York Times.

Regjeringens kriseenhet er ansvarlig for å overvåke vannsituasjonen i de hardest rammede delene av landet. De koordinerer blant annet leveranser av drikkevann, melder svenske Expressen.

Kriseenheten skal også overvåke innvirkninger på energiproduksjon, infrastruktur, transport og landbruk. Det store energiselskapet EDF kan bli tvunget til redusere produksjonen ved atomkraftverkene som bruker elvevann til å kjøle ned reaktorene.

Over halvparten av Frankrikes regioner har erklært å være i en krise-situasjon. Dette hindrer folk å kunne vaske bilene sine eller vanne plenene. Samt kan ikke bønder vanne enkelte avlivinger som gjør at de er tvunget til å la dem visne.

Det franske meteorologiske institutt «Météo France» meldte at forrige måned var den tørreste juli-måneden registrert på over 60 år, med bare 9,7 millimeter regnfall, ifølge New York Times.

Annonse

Estland stenger grensene for russiske turister

Estland vil ikke lenger la russiske turister slippe inn i landet. Det er en konsekvens av krigen i Ukraina.

Dermed blir en populær rute inn i Europa og resten av schengenområdet stengt for russiske turister. Flere EU-land jobber for å få unionen til å gjøre det samme. Norges utenriksdepartement har sagt at de følger med på hva EU vil gjøre før lignende grep vurderes her.

– Russiske borgere fortsetter å reise Europa i stor stil. Å besøke Europa gjennom Estland er uforenlig med intensjonen til sanksjonene vi har vedtatt, sier Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu.

Estlands turistnekt starter 18. august. Det gis unntak for russere med oppholdstillatelse, dem som skal besøke nære slektninger og enkelte arbeidere.

(NTB)

Væpnet mann prøvde å ta seg inn i FBI-kontor – drept av politiet

En væpnet mann i skuddsikker vest troppet opp ved FBIs Cincinnati-kontor i Ohio før han flyktet fra stedet og ble drept i skuddveksling med politiet.

Hendelsen fant sted torsdag morgen. Etter en innsats fra spesialagenter fra FBI flyktet den mistenkte fra stedet, opplyser etaten. Ohio-politiet opplyser at han flyktet i bil ut på en motorvei, før han satte bilen fra seg og gikk ut i terrenget.

Interstate 71 ble stengt i begge retninger i forbindelse med jakten. Mannen, som hadde skuddsikker vest, havnet i en skuddveksling med politiet som varte i over en time. Mannen ble skutt og drept av politiet.

FBI-direktør Christopher Wray advarte onsdag mot trusler fra sinte tilhengere av Donald Trump etter at ekspresidentens hus i Florida ble ransaket av etatens agenter denne uka.

På nettet har det kommet mange trusler mot FBI-agenter og justisdepartementet, men det er ikke kjent hvorvidt det finnes noen forbindelse til hendelsen i Cincinnati.

(NTB)

Annonse

Tre menn døde etter å ha blitt påkjørt av tog i Hellas

Tre migranter som sov nær en toglinje nord i Hellas, ble truffet av et tog og døde, opplyser lokalt politi.

Politiet sier de tre mennene ikke klarte å komme seg unna toget i tide. Statlig gresk radio sier det ikke umiddelbart var kjent hvor de døde migrantene kom fra.

Ulykken skjedde i nærheten av den nordgreske byen Drama. Sikkerhetspersonell mistenker at mennene var på vei mot grensen mot Nord-Makedonia og derfra ville ta seg videre mot Sentral-Europa.

Migranter som kommer til Hellas fra Tyrkia, følger ofte jernbanesporet for å unngå politikontroller langs veiene nord i Hellas.

(NTB)

Over 1000 brannfolk kjemper mot «monsterbrann» i Frankrike
Foto: SDIS 33 via AP

Over 1000 brannfolk kjemper mot «monsterbrann» i Frankrike

Flere enn 1000 brannmenn kjemper mot en «monsterbrann» i Frankrike, skriver BBC.

Myndighetene i Frankrike advarer om at den store skogbrannen sørvest i landet kan vokse seg enda større. Andre EU-land hjelper nå til i slukkingen.

Statsminister Elisabeth Borne møtte torsdag myndighetene som kjemper mot brannen i Landiras-området sør for Bordeaux.

– Vi må fortsette kampen mot klimaforstyrrelser med større styrke enn tidligere, og vi må tilpasse oss disse klimaforstyrrelsene, sa Borne på besøket ved brannkommandoposten i landsbyen Hostens.

De 1.100 brannfolkene på stedet skal også få ytterligere forsterkninger, ifølge myndighetene i Gironde-fylket. Totalt har 361 utenlandske brannfolk blitt sendt til Frankrike for å bistå sine franske kolleger.

Kraftig tørke
Både Sverige og Italia sender brannfly for å bistå, og i tillegg kommer det hjelp fra Tyskland, Hellas, Polen, Romania og Østerrike.

Den tyske styrken på 65 personer og 24 kjøretøy ankom torsdag ettermiddag og skal gå inn i kampen mot flammene fredag morgen, ifølge myndighetene.

En historisk kraftig tørke har preget Frankrike hele sommeren og tvunget fram begrensninger i vannforbruket. I tillegg har landet vært rammet av hetebølger som forskere mener drives fram av klimaendringene.

– Forholdene er svært vanskelige, vegetasjonen og jorda er eksepsjonelt tørr. Det er svært god grunn til å frykte nye utbrudd av skogbranner, heter det i en uttalelse fra Gironde-myndighetene.

Dagbladet/NTB

Annonse

Fly havnet på veien

Sør-Øst politidistrikt skriver på Twitter at et småfly krysset sperringen tilknyttet rullebanen på Notodden lufthavn og fylkesvei 3330.

- Det var biler og personer i nærheten av krysset. Småflyet tok av fra stedet 45 minutter senere, skriver de.

Det er ikke meldt om personskade, og politiet er i kontakt med piloten.

- Tar forklaring. Politiet har opprettet sak på forholdet, skriver de.