Annonse

Nyhetsstudio

Amnesty beklager etter Ukraina-rapport
BEKLAGER: Amnesty International beklager for sinnet som de har forårsaket ved å publisere en rapport om Ukrainas krigføring, men ikke for publiseringen eller innholdet i rapporten. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB

Amnesty beklager etter Ukraina-rapport

Søndag beklager Amnesty International for sinnet og ubehaget som de har forårsaket ved å publisere en rapport om Ukrainas krigføring, men ikke for selve publiseringen eller innholdet i rapporten, som ble publisert torsdag.

«Amnesty International beklager dypt for sinnet og ubehaget som vår pressemelding om Ukrainas krigføring har forårsaket», skriver Amnesty i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters og fortsetter:

«I denne og andre konflikter er vår hovedprioritet å sikre at sivile beskyttes. Det var også vår eneste hensikt med å publisere den siste forskningsrapporten. Selv om vi fortsatt mener at funnene er riktige, vil vi beklage for all smerte det har forårsaket».

Den aktuelle rapporten fastslo at ukrainske styrker med sin krigføring utsetter sivile for fare ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus.

Rapporten ble slaktet fra ukrainsk hold. Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj anklaget Amnesty for å forsøke å legge ansvaret for Russlands angrepskrig over på Ukraina. Mens Amnestys avdelingssjef i Ukraina, Oksana Pokalchuk, uttalte at rapporten var en propaganda-gave for russerne, og sa opp jobben.

Søndag understreker Amnesty at de ikke holder ukrainske styrker ansvarlige for Russlands krigsforbrytelser. Videre skriver de at de heller ikke mener at Ukraina ikke tar tilstrekkelig hensyn i andre deler av landet.

«Vi vil være veldig tydelige på at ingenting av det som vi kan dokumentere om Ukrainas handlinger rettferdiggjør Russlands krigsforbrytelser», uttaler de til Reuters.

Annonse
Skutt av politiet - fortsatt innlagt
Foto: Lise Åserud / NTB

Skutt av politiet - fortsatt innlagt

Mannen som onsdag i forrige uke ble skutt av politiet etter å ha truet bilister på E18 med kniv, er fremdeles innlagt. Det opplyser hans forsvarer, advokat Vegard Aaløkken, til Dagbladet.

- Han er ennå ikke utskrevet, men er i ok form fysisk, sier Aaløkken.

Det var klokka 05.20 på morgenen at politiet fikk melding om at en mann truet flere personer på E18. Da politiet kom fram, forsøkte mannen å ta seg inn i flere biler. Politiet avfyrte da ett skudd som traff mannen i et bein.

Mannen i begynnelsen av 50-åra ble i ettertid siktet for grove trusler. Han er omtalt som «noe kjent for politiet».

Siktede ble ikke alvorlig skadd av skuddet som traff ham. Flere av politiets tjenestepersoner er avhørt etter hendelsen. Også mannen selv har vært forsøkt avhørt.

- Det er påbegynt ett avhør av ham, men det er ikke fullført. Foreløpig er det uklart hvordan det vil bli med tanke på varetektsfengsling. Det har også vært innledende kontakt med tanke på å gjennomføre en judisiell observasjon av ham, sier advokaten til Dagbladet.

Oslos innbyggerne må fortsette å spare på vannet
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oslos innbyggerne må fortsette å spare på vannet

Oslofolk må fortsette å spare på vannet i tiden fremover, opplyser Oslo kommune. Fyllingsgraden i Maridalsvannet er 15 prosentpoeng under normalt nivå.

Magasinfyllingen i Maridalsvassdraget, som er Oslos 700.000 innbyggeres drikkevannsforsyning, er i dag på 68 prosent, men normalt på denne tiden av året er den på 83 prosent.

Gjennom hele 2022 har Oslo kommune innført aksjonsnivå 1 fordi fyllingsgraden i Maridalsvannet har vært på under 73 prosent, altså har det vært langt mindre vann på lager enn hva som er nødvendig.

- Vi må fortsatt opp minst 5 prosent i magasinfylling før vi kommer ut av de tiltakene vi er inne i, sier seksjonsleder for vannmiljø Frode Hult i Oslo kommune til NTB.

Han sier at Oslofolk derfor må belage seg på å fortsette og spare vann i tiden fremover.

(NTB)

Annonse

Brann i kjøretøy på E6

Øst politidistrikt melder om en hendelse på E6 ved Skedsmo mandag kveld.

- Politiet har akkurat fått melding om brann i et kjøretøy på E6 nordgående ved Skedsmovollen. Alle nødetater rykker ut, skriver politiet på Twitter klokka 18.10.

Kø på E-18 etter bilulykke i tunnel

Natvall-tunnelen på E18 i Sandefjord er stengt på grunn av en bilulykke i tunnelen. Det er en del kø på stedet, melder politiet.

– En bil involvert, skal ha kjørt i tunnelveggen. Fører er våken og ved bevissthet, tvitrer Sørøst politidistrikt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.34.

– Er en del kø på stedet. Nødetatene er på plass, melder politiet.

– Veien er ryddet og åpnet for normal ferdsel, melder Sørøst-politiet i 18.20-tiden.

(NTB)

Annonse
Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters
Snowden på videolink fra Moskva i forbindelse med et arrangement på Litteraturhuset i Oslo i 2016. Foto: Berit Roald / NTB

Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters

I 2020 søkte Snowden og hans daværende gravide kone om statsborgerskap. Mandag ble det klart at Russlands president Vladimir Putin har innvilget Snowdens statsborgerskap.

Snowden hadde allerede da permanent oppholdstillatelse i landet, hvor han har oppholdt seg for å unngå å bli utlevert til hjemlandet.

39 år gamle Snowden har bodd i Russland siden 2013, sammen med sin kone, Lindsay Mills. Den amerikanske dataeksperten varslet i 2013 om hvordan USA opererer globalt.

Han ble senere siktet for spionasje etter at han avslørte USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.