Annonse

Nyhetsstudio

Norsk FN-koordinator: – Fortsatt sårbar situasjon

Norske Tor Wennesland har på vegne av FN vært tett involvert i arbeidet med å få på plass våpenhvilen i Israel og på Gaza, opplyser FN.

Wennesland, som er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, har jobbet intenst og tett sammen med Egypt i meklingen om våpenhvilen, skriver kontoret hans på Twitter.

- Vi understreker vårt ønske om å gjøre alt vi kan for å få slutt på den pågående eskaleringen og sikre tryggheten og sikkerheten til den sivile befolkningen, sier Wennesland i en uttalelse.

- Situasjonen er fortsatt veldig sårbare og jeg oppfordrer alle parter til å overholde våpenhvilen, sier Wennesland.

(NTB)

Annonse
Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters
Snowden på videolink fra Moskva i forbindelse med et arrangement på Litteraturhuset i Oslo i 2016. Foto: Berit Roald / NTB

Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters

I 2020 søkte Snowden og hans daværende gravide kone om statsborgerskap. Mandag ble det klart at Russlands president Vladimir Putin har innvilget Snowdens statsborgerskap.

Snowden hadde allerede da permanent oppholdstillatelse i landet, hvor han har oppholdt seg for å unngå å bli utlevert til hjemlandet.

39 år gamle Snowden har bodd i Russland siden 2013, sammen med sin kone, Lindsay Mills. Den amerikanske dataeksperten varslet i 2013 om hvordan USA opererer globalt.

Han ble senere siktet for spionasje etter at han avslørte USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.

Kritiserer Ecco for skosalg i Russland
Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / NTB

Kritiserer Ecco for skosalg i Russland

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kritiserer den danske skoprodusenten Ecco for at den fremdeles markedsfører konsernets varer i Russland.

Mens flere store danske selskaper har lagt ned eller trukket sin virksomhet ut av Russland etter invasjonen av Ukraina, har den velkjente skoprodusenten Ecco valgt en annen linje.

Nå har selskapet dratt i gang en ny markedsføringskampanje i landet, noe Danmarks statsminister ikke synes noe særlig om.

– Jeg kan ikke forstå at de gjør dette, sier Fredriksen.

Også Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen i opposisjonen er kritisk til den globale skoprodusenten, som har hovedkontor i Bredebro på Jylland.

– Da Russland helt uprovosert gikk til krig med Ukraina, sa jeg at danske virksomheter i Russland skulle tenke seg godt om. Det synes jeg ærlig talt ikke Ecco har gjort, sier Ellemann-Jensen til avisen Berlingske.

Ecco har tidligere uttalt at de har valgt å opprettholde driften i Russland av hensyn til sine 1 800 ansatte i landet.

Berlingske skriver at selskapet i forbindelse med et maraton nylig økte markedsføringen i Russland og delte ut rabattkuponger til de 250 butikkene i landet.

(NTB)

Annonse

Advarer om glatte veier

Politiet Sør Øst melder på Twitter om glatte veier som følge av mye nedbør i Hønefoss ved Hønengata. En MC skal ha kjørt av veien.

Ifølge politiet er fører av MC kjørt til legevakt for ytterligere sjekk, da fører har vondt i arm og bein.

- Ulykken framstår ikke som alvorlig og trafikken går som normalt, sier operasjonsleder Erik Ulheim Olsen.

Tengs-saken er på Riksadvokatens bord
Mannen i 50-åra er siktet for drapet på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Foto: Privat

Tengs-saken er på Riksadvokatens bord

Statsadvokaten har sendt sin innstilling i Birgitte Tengs-saken til Riksadvokaten. Det får Dagbladet opplyst.

- Saken ligger nå på Riksadvokatens bord, og vi venter på en avgjørelse derfra, sier advokat Stian Kristensen. Han er forsvarer til mannen i 50-åra som siden september i fjor har vært siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Riksadvokaten skal ha fått tilsendt statsadvokatens innstilling for omkring ei uke siden. Hvor lang tid han vil bruke på å komme med sin konklusjon er uvisst.

Det Riksadvokaten som til slutt skal ta en beslutning om siktede skal tiltales og en rettssak gjennomføres, om saken skal henlegges eller om den må sendes tilbake til politiet for ytterligere etterforskning.

- Vi forbereder oss nå med utgangspunkt i at det kommer en tiltale. Det er vi nødt til å gjøre, uansett hva resultatet blir til slutt, sier Kristensen.

Tirsdag gjennomføres et nytt fengslingsmøte for mannen i 50-åra. Møtet vil bli gjennomført som kontorforretning, altså at den siktede ikke møter opp fysisk.

- Han ønsker ikke å møte, men begjærer seg løslatt, sier Kristensen.

En 12 uker lang rettssak mot mannen er allerede forhåndsberammet med oppstart 31. oktober. Mannen er også siktet for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

Les hele saken

Siktet for drapene på Tengs og Tina

Annonse

Ukrainske styrker mistenker ny massegrav nær grensa til Russland

Ukrainske styrker frykter de har oppdaget en ny massegrav på en nedlagt kyllingfarm nord for byen Kozacha Lopan, nær grensa til Russland.

Kyllingfarmen ligger nord for storbyen Kharkiv, bare om lag to kilometer fra grensa til Russland. Den skal ha blitt brukt av russiske styrker som lagring for stridsvogner før de ble drevet vekk av ukrainske styrker og over grensa.

Talsmenn og soldater i området har sagt at de frykter det kan være opptil 100 døde i massegraven, men det er ikke klart hvordan de har kommet fram til dette tallet.

Området er fremdeles under rekkevidde for russiske artillerivåpen, og det har derfor ikke vært mulig å saumfare det for landminer eller ueksploderte granater. Kriminalteknikere har derfor ikke kunne gå inn for å undersøke området.

Ifølge Lyudmyla Vakulenko i kommuneadministrasjonen i Kozacha Lopan, som hadde snakket med ukrainske soldater som hadde vært på stedet, skal det blant annet ligge forsvunne ukrainske soldater, døde russiske soldater og lokale sivile i graven.

(NTB)