Annonse

Nyhetsstudio

Zelenskyj stiller krav til forhandlinger

Hvis Russland holder folkeavstemninger i okkuperte områder om de skal bli del av Russland, blir det ingen forhandlinger, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Russiske styrker og deres allierte separatister holder store områder i Donbas-regionen øst i Ukraina og sør i landet. Okkupantstyresmaktene flere steder vil holde folkeavstemninger, lik den som var på Krim før halvøya ble annektert av Russland

Den folkeavstemningen har fått massiv kritikk og anerkjennes ikke av Ukraina og vestlige land.

- Hvis okkupantene avholder pseudo-avstemninger, stenger de døra for seg selv til samtaler med Ukraina og den frie verden, sier president Zelenskyj ifølge Reuters.

Han sier at Russland helt klart på et eller annet tidspunkt vil være avhengige av nettopp slike forhandlinger.

(NTB)

Annonse

Brann i kjøretøy på E6

Øst politidistrikt melder om en hendelse på E6 ved Skedsmo mandag kveld.

- Politiet har akkurat fått melding om brann i et kjøretøy på E6 nordgående ved Skedsmovollen. Alle nødetater rykker ut, skriver politiet på Twitter klokka 18.10.

Kø på E-18 etter bilulykke i tunnel

Natvall-tunnelen på E18 i Sandefjord er stengt på grunn av en bilulykke i tunnelen. Det er en del kø på stedet, melder politiet.

– En bil involvert, skal ha kjørt i tunnelveggen. Fører er våken og ved bevissthet, tvitrer Sørøst politidistrikt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.34.

– Er en del kø på stedet. Nødetatene er på plass, melder politiet.

Veien i nordgående retning er åpnet for trafikk.

(NTB)

Annonse
Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters
Snowden på videolink fra Moskva i forbindelse med et arrangement på Litteraturhuset i Oslo i 2016. Foto: Berit Roald / NTB

Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters

I 2020 søkte Snowden og hans daværende gravide kone om statsborgerskap. Mandag ble det klart at Russlands president Vladimir Putin har innvilget Snowdens statsborgerskap.

Snowden hadde allerede da permanent oppholdstillatelse i landet, hvor han har oppholdt seg for å unngå å bli utlevert til hjemlandet.

39 år gamle Snowden har bodd i Russland siden 2013, sammen med sin kone, Lindsay Mills. Den amerikanske dataeksperten varslet i 2013 om hvordan USA opererer globalt.

Han ble senere siktet for spionasje etter at han avslørte USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.

Kritiserer Ecco for skosalg i Russland
Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / NTB

Kritiserer Ecco for skosalg i Russland

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kritiserer den danske skoprodusenten Ecco for at den fremdeles markedsfører konsernets varer i Russland.

Mens flere store danske selskaper har lagt ned eller trukket sin virksomhet ut av Russland etter invasjonen av Ukraina, har den velkjente skoprodusenten Ecco valgt en annen linje.

Nå har selskapet dratt i gang en ny markedsføringskampanje i landet, noe Danmarks statsminister ikke synes noe særlig om.

– Jeg kan ikke forstå at de gjør dette, sier Fredriksen.

Også Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen i opposisjonen er kritisk til den globale skoprodusenten, som har hovedkontor i Bredebro på Jylland.

– Da Russland helt uprovosert gikk til krig med Ukraina, sa jeg at danske virksomheter i Russland skulle tenke seg godt om. Det synes jeg ærlig talt ikke Ecco har gjort, sier Ellemann-Jensen til avisen Berlingske.

Ecco har tidligere uttalt at de har valgt å opprettholde driften i Russland av hensyn til sine 1 800 ansatte i landet.

Berlingske skriver at selskapet i forbindelse med et maraton nylig økte markedsføringen i Russland og delte ut rabattkuponger til de 250 butikkene i landet.

(NTB)

Annonse

Advarer om glatte veier

Politiet Sør Øst melder på Twitter om glatte veier som følge av mye nedbør i Hønefoss ved Hønengata. En MC skal ha kjørt av veien.

Ifølge politiet er fører av MC kjørt til legevakt for ytterligere sjekk, da fører har vondt i arm og bein.

- Ulykken framstår ikke som alvorlig og trafikken går som normalt, sier operasjonsleder Erik Ulheim Olsen.