Annonse

Nyhetsstudio

- Gjort funn av person

- Jeg kan bekrefte at det er gjort funn av en død person i sjøen utenfor Tyholmen i Arendal.

Dette sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Øyvind Hægeland til Dagbladet.

Det var i dag, mandag 8. august like etter kl. 10, at det ble gjort funn av en død mann i sjøen utenfor Arendal sentrum.

- Mannen er på nåværende tidspunkt ikke identifisert, men det er naturlig å se dette i sammenheng med mannen som ble meldt savnet lørdag 6. august, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland i en pressemelding.

Familien til den savnede mannen er orientert.

Lørdag kveld 6. august i 21-tiden mottok politiet en bekymringsmelding om at en mann ikke hadde møtt til en avtale lørdag formiddag. Det ble tatt imot en formell savnet-melding seint lørdag kveld og det ble iverksatt søk etter den savnede søndag 7. august, og søket har fortsatt mandag.

Annonse

Saksøker CNN

USAs forrige president, Donald Trump, saksøker CNN for ærekrenkelser. Han krever 475 millioner dollar (om lag 5130 millioner kroner), melder Reuters.

Meldinger om problemer med Telia

Flere nettsider, blant annet Downdetector og Fing, melder om store driftsproblemer for Telias internett-tjenester mandag.

Problemene rammer ifølge Fing Oslo, Trondheim, Moss, Ålesund og Jessheim, blant annet.

På Twitter skriver Fing at 15 områder i Norge skal være berørt av problemene.

- Vi opplever for tiden at enkelte av våre kunder har problemer med noen av våre tjenester. Vi jobber med feilsøking og håper å få løst saken så raskt som mulig, sier pressekontakt i Telia, Daniel Barholm, til Dagbladet.

- Vi beklager så mye overfor de kunder som er berørt, sier Barholm videre.

Annonse

Russland innfører forbud mot varetransport - omlasting på Storskog

Russiske myndigheter innfører forbud mot internasjonal varetransport over Storskog, opplyser det russiske generalkonsulatet i Kirkenes.

Generalkonsulatet skriver dette i et innlegg på sine Facebook-sider mandag.

Forbudet trer i kraft fra mandag 10. oktober og gjelder kjøretøy registrert i Norge, EU, Storbritannia og Ukraina.

- Levering av varer vil bli utført ved omlasting på russiske eller belarusiske kjøretøy (eller omkobling av semitrailer) på Storskog, skriver generalkonsulatet.

Det blir gitt unntak av omlasting dersom varene står i fare for å bli ødelagt av dette, for eksempel medisinske varer og lignende, heter det videre.

Norge sluttet seg tidligere i år til EUs sanksjoner, blant annet ved forbud av russisk veitransport over grensen. Nå blir et lignende forbud altså gjengjeldt fra russisk side. Det har også vært uenigheter knyttet til russisk varelevering til Barentsburg på Svalbard i lys av sanksjonene. Russiske varer får likevel lov til å komme gjennom mot at de blir undersøkt av norske myndigheter.

(NTB)

Fordømmer vold mot demonstranter

Det hvite hus langer mandag ut mot bruken av vold og massearrestasjon mot demonstranter i Iran.

16. september døde iranske Mahsa Amini etter å ha blitt anholdt av Irans moralpoliti.
Årsaken til arrestasjonen var at Amini gikk med utildekket hår.

Siden det har det vært store protester i landet, og iranske myndigheter skal ha benyttet både vold og massearrestasjoner for å slå ned på protestene.

- Det hvite hus fordømmer hvordan iranske sikkerhetsstyrkers slår ned på fredelige protester i Iran, sa pressesekretær Karine Jean-Pierre tidligere i dag, ifølge Reuters.

- Vi er forskrekket over meldingene om sikkerhetsstyrkerenes respons på fredelige studentdemonstrasjoner med vold og massearrestasjoner, uttalte hun videre.

Samme dag kalte Storbritannia inn Irans top-diplomat i landet til samtale om hvordan protestene blir nedkjempet.

- Volden sikkerhetsstyrker har rettet mot demonstrasjonsdeltakere i Iran er virkelig sjokkerende, uttalte utenriksminister James Cleverly.

Annonse
Russisk polarforsker døde i husarrest
Valerij Mitko under en tale i St. Petersburg i 2014. Mitko var tidligere president i det arktiske forskningsakademiet i St. Petersburg. Foto: Arktisk forskningsakademi / AP / NTB

Russisk polarforsker døde i husarrest

Valerij Mitko, en anerkjent russisk polarforsker, døde mens han satt i husarrest i St. Petersburg – anklaget for forræderi. Han ble 81 år gammel.

Mitko døde mandag av en uspesifisert sykdom, ifølge menneskerettighetsgruppa Pervyj Otdel, som forsvarte ham mot anklagene.

Mitko ble skrevet ut fra sykehus for få dager siden og klarte ikke å gå, opplyser gruppa.

Pervyj Otdel beskriver Mitko som nok et offer for «det undertrykkende systemet som forfulgte ham for en forbrytelse han ikke har begått».

Mitko har fått bred anerkjennelse for sin forskning på Arktis og var blant Russlands ledende eksperter på hydroakustikk. Under et akademisk besøk til Kina i 2018 ble Mitko anklaget for å ha avslørt sensitiv informasjon.

Han har vært under husarrest siden han ble pågrepet i februar 2020. Mitko led av kronisk sykdom og har hatt flere hjerteinfarkt tidligere.

Helsa hans ble forverret av stress mens han var i husarrest, ifølge Pervyj Otdel, som påpeker at han bodde sammen med sin kone som også var sengeliggende.

(NTB)