Annonse

Nyhetsstudio

Tusenvis sitter fast i ferieby
TOM STRAND: Denne stranda i den kinesiske feriebyen Sania var tom da dette bildet ble tatt lørdag. Dette som følge av nedstengingen. Foto: AFP / NTB

Tusenvis sitter fast i ferieby

Fredag opplyste viseborgemester i den sørkinesiske feriebyen Sanya, He Shigang, at omkring 80 000 turister befant seg i byen før myndighetene skulle stenge ned samfunnet for å hindre spredning av covid-19 morgenen etter. Det melder CNN.

Byen Sanya ligger helt sør i øyprovinsen Hainan. Fra 1. til 6. august ble det registrert 827 nye smittetilfeller i byen. Smitteutbruddet regnes som det mest utbredte på nåværende tidspunkt, ifølge CNN.

Lørdag ble alle togavganger og over 80 prosent av flygningene fra Sanya innstilt. Nedstengingen finner sted midt i høysesongen for turisme i Sanya, som omtales som «Kinas Hawaii».

Lokale myndigheter opplyser at ingen av dem som befinner seg i Sanya får lov til å reise fra Hainan-provinsen på nåværende tidspunkt. Dette gjelder også for personer som har oppholdt seg i byen siden 23. juli. Dersom turister skal reise fra provinsen, må de teste negativt for covid-19 fem ganger på sju dager.

Turistene som rammes av nedstengingen skal imidlertid tilbys prisavslag på lokale hoteller.

Annonse
Lavere tillit til politiet
Foto: Hanna Johre / NTB

Lavere tillit til politiet

I innbyggerundersøkelsen for 2022 svarer 72 prosent at de har høy eller svært høy tillit til politiet.

Samtidig svarer 11 prosent at de har lavere tillit til politiet enn for ett år siden. Syv prosent oppgir at de har fått høyere tillit i denne perioden.

- Tillit er en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet vårt, og ikke noe vi kan ta for gitt, men må jobbe for hver dag. Å finne én hovedårsak til at vi ser en nedgang er vanskelig, fordi svarene er sammensatt. 60 prosent oppgir mer enn én grunn til at de har fått lavere tillit, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Hun legger til at de skal analysere dataene for å se nærmere på årsakssammenhengene.

Spørsmålene i årets undersøkelse er stilt annerledes enn tidligere, påpeker Kantar/Norsk Gallup. De forklarer at resultatene derfor ikke er direkte sammenlignbare med tidligere undersøkelser.

Bjørnland sier at det kanskje ikke er så overraskende at tilliten har gått ned etter «et krevende år for norsk politi».

- Fjoråret var preget av store, alvorlige saker for politiet og rettsvesenet. Saker der politiets etterforskning har blitt kritisert, eller saker som drapene i Baneheia og på Karmøy, går igjen i flere av tilbakemeldingene.

Annonse

Eksamensbesvarelser fra ChatGPT kun avslørt i 6 av 10 tilfeller

Forskere ved Universitetet i Agder har undersøkt hvor godt ChatGPT kan svare på eksamensspørsmål. Kun 60 prosent av besvarelsene ble avslørt som robottekster.

Forskerne ba 15 kollegaer om å vurdere ti besvarelser på et spørsmål fra en eksamen som hadde blitt holdt ved Universitetet i Agder (UiA) i 2022. Fem av svarene var skrevet av studenter og fem av tekstroboten ChatGPT, skriver Khrono.

Besvarelsene fra ChatGPT fikk C i karaktersnitt. En av besvarelsene ble bedømt til B+, mens en annen fikk D. Det totale karaktersnittet var nøyaktig det samme som studentbesvarelsene.

40 prosent av ChatGPT-besvarelsene gikk gjennom uten at sensorene avslørte at de var skrevet av en robot.

- Det er dessverre betydelige muligheter for studenter som ønsker å jukse. Dette er noe som bør forskes intensivt på i tiden som kommer, sier førsteamanuensis Peter André Busch ved Institutt for informasjonssystemer ved UiA.

Han har gjennomført studien sammen med kollega og førsteamanuensis Geir Inge Hausvik.

- Det er også verdt å nevne at sensorene som hadde mer undervisningserfaring, hadde flere riktige vurderinger enn de som hadde mindre erfaring, sier Busch.

Forskerduoen ved UiA etterlyser nå et nasjonalt lovverk for bruk av kunstig intelligens og samtaleroboter i akademisk sammenheng.

- Et nasjonalt regelverk bør gjelde for både universitet- og høgskolesektoren, og for den videregående utdanningen, sier Hausvik.

(NTB)

Annonse

Framstilles for varetekt etter aksjon mot fiskerinæringen

En person blir torsdag framstilt for varetektsfengsling etter at politiet denne uken aksjonerte mot det de omtaler som systematisk fiskerikriminalitet i Troms.

To personer fra Troms og én fra Møre og Romsdal ble pågrepet i storaksjonen mot fiskerinæringen tirsdag morgen. Torsdag vil politiet framstille en av de tre for to uker varetektsfengsling, opplyser politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt til VG.

En person sitter fremdeles i arresten, mens den tredje personen er blitt løslatt, opplyser Jørgensen.

I aksjonen ransaket Kystvakten, Skatteetaten, Fiskeridirektoratet og Økokrim flere skip, fiskemottak og kontorlokaler, blant annet på Vannøya i Troms.

- Det er mistanke om at det er ført uriktige mengder med råstoff i land over tid, og som til sammen utgjør større summer, sa Jørgensen tidligere denne uken.

I en pressemelding torsdag opplyser Troms politidistrikt at det er gjort en rekke beslag i dokumenter og elektroniske medier fra fiskebruket og lokalene til selskapet i Møre og Romsdal.

- Vi vil nå gjennomføre avhør og går gjennom beslagene fra de ulike lokasjonene. På grunn av mengden av beslag og dokumentasjon, kommer etterforskningen til å ta tid, sier Jørgensen i pressemeldingen.

(NTB/Dagbladet)

Annonse