Annonse

Nyhetsstudio

Nord-Korea fjerner munnbindpåbud
Nord-Koreas leder Kim Jong-un kunngjorde tidligere denne uken seier over koronaviruset. Foto: KCNA / AP / NTB

Nord-Korea fjerner munnbindpåbud

Nord-Korea har fjernet munnbindpåbudet og lettet på også andre coronarestriksjoner, melder landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Tiltakene omfatter hele landet, bortsett fra grenseområdene, der restriksjonene fortsatt opprettholdes. Folk med symptomer på luftveissykdommer anbefales dessuten å bruke munnbind.

Kunngjøringen kommer etter at landets leder Kim Jong-un for noen få dager siden kunngjorde seier over coronaviruset. Nord-Korea opplyste om landets første smittetilfeller i april i år.

Tidligere denne uka la Pyongyang skylden på Sør-Korea for coronautbruddet. Kims mektige søster Kim Jong-un gjentok da en ubegrunnet påstand om at viruset var blitt fraktet fra Sør-Korea til Nord-Korea med ballonger.

Hun sa også at Kim Jong-un selv hadde blitt syk under smitteutbruddet og at han hadde hatt høy feber.

(©NTB)

Annonse

Hevder Norge sto bak sabotasje

Britiske marinestyrker fra marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø sto bak sabotasjen på Nord Stream-gassledningene, hevder storavisa Moskovskij Kosmolets.

- Jeg tror både Norge og Storbritannia kan ha gjort det, hevdet den russiske «militæreksperten» og tidligere marineoffiseren Vladimir Gundarov i avisa ifølge Aftenposten.

Allerede kort tid etter at lekkasjene i rørledningene var kjent i Vesten var statlige og statsnære medier i Russland godt i gang med å spekulere om hvem som sto bak. Også nyhetsbyrået Ria Novosti gikk raskt i gang med å legge skylden på Ukraina og vestlige land.

- Både Norge og Storbritannia tjener på dette. De er Nato-land. Norge er Russlands største konkurrent i gassleveranser, sa Gundarov.

De russiske mediene hevder at Norge ikke vil la Tyskland få russisk gass. Russland nekter selv for all innblanding i lekkasjen, som flere vestlige ledere nå har sagt ble forårsaket av sabotasje.

Russiske medier har også merket seg en uttalelse fra USAs president Joe Biden i februar. Da uttalte han at dersom Russland invaderte Ukraina, ville USA sørge for at den nye Nord Stream 2-ledningen ville være «ferdig» før den ble tatt i bruk. USA har flagget sin motstand mot rørledningen i årevis, blant annet med henvisning til energisikkerheten i Europa, men i russiske medier tolkes uttalelsen som en militær trussel. Etter lekkasjen i rørledningene har Bidens uttalelse også blitt spredt i sosiale medier.

- Biden er forpliktet til å svare på spørsmålet om hvorvidt USA gjorde den trusselen til virkelighet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

(NTB)

PST nedjusterer terrortrusselen

PST nedjusterer fra terrortrusselnivå 4- høy til 3- Moderat på PSTs terrortrusselskala.

Terrortrusselnivået har vært høyt siden angrepet i Oslo 25. juni i år. Det er nå nedskalert etter at saken er ytterlgere avklart og en rekke tiltak iverksatt.

Det opplyser PST på sine nettsider.

Nivå 3 betyr fortsatt at en eller flere aktører kan ha evne eller vilje til å gjennomføre terror i Norge.

- PST har avdekket reaksjoner og sympatierklæringer på angrepet 25.juni fra både ekstreme islamister og høyreekstremister. Den potensielle inspirasjonseffekten reduseres over tid. Dette utelukker imidlertid ikke at terrorangrep kan fortsette å inspirere andre terrorister mange år etter at de ble utført, skriver PST i en rapport.

De understreker at trusselen fra ekstremister fortsatt er til stede og PST vurderer det som mulig at både høyreekstremister og ekstreme islamistiske aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror.

- Det er til enhver tid flere personer i Norge som inngår i både digitale og fysiske
nettverk som fremmer ekstreme holdninger. Det er imidlertid ikke ulovlig å ha eller utrykke
ekstreme holdninger.

Annonse

Pressekonferanse om gasslekkasjen i Østersjøen

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller inn til pressekonferanse onsdag klokka 15.30 i forbindelse med situasjonen rundt gasslekkasjen i Østersjøen.

Høyre: - Vi er bekymret
Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre: - Vi er bekymret

Høyre-nestleder Tina Bru sier de store endringene i skattesystemet som regjeringen varslet i dag vil få konsekvenser.

Regjeringen varslet strammere skatter til de som tjener penger på naturressurser gjennom innføring eller økning av såkalt grunnrenteskatt.

- Høyre er bekymret for omfanget av de varslede endringene, som kommer på toppen av allerede kraftige skatteskjerpelser i statsbudsjett for i år. I neste uke legges neste års statsbudsjett frem, og vi frykter at dagens nyheter bare er starten, og at skattene skal videre opp for folk og bedrifter, sier Bru.

- Det er ikke bra om regjeringen nå kjøper seg fri fra prioriteringer, ved å velte regningen over på næringslivet, legger Bru til.

De nye skattene gir 33 milliarder kroner ekstra inn til statsbudsjettet for 2023. Dette er penger regjeringen sier den behøver for å unngå velferdskutt og sikre bedre omfordeling.

Skattene til de med vanlige lønninger røres ikke.

Annonse
Kilder: Hemmelig hastemøte klokka 16
HASTEMØTE: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er blant dem som må inn på Stortinget i dag. Foto: Javad Parsa / NTB

Kilder: Hemmelig hastemøte klokka 16

Dagbladet får bekreftet at fire statsråder møter på Stortinget klokka 16 i dag til et hemmelig hastemøte.

Tema for møtet blir sikkerheten på norsk sokkel, og hvilke tiltak regjeringen vurderer for å skjerpe denne i etterkant av gasslekkasjen i Østersjøen i går.

Møtet blir med Den utvidete utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK), får Dagbladet opplyst.

Tidspunkt og møtested er i utgangspunktet hemmelig, og mobiltelefoner må legges igjen utenfor.

De fire statsrådene er olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).