Annonse

Nyhetsstudio

Mann fengslet etter voldsepisode i Oslo

Den 18 år gamle mannen som er siktet for å ha forsøkt å drepe en mann i 20-årene på Grønland i Oslo onsdag denne uken, er varetektsfengslet i fire uker.

De to første ukene er i full isolasjon, noe som i kjennelsen begrunnes med faren for bevisforspillelse, skriver Avisa Oslo. Mannen er underlagt brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden.

– Det er av stor betydning for etterforskningen at siktede ikke får anledning til å påvirke eller samkjøre forklaringen sin med andre og dermed svekke muligheten for oppklaring av saken, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Mannen har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

En mann i 20-årene ble alvorlig skadd i voldshendelsen på Grønland onsdag ettermiddag. Han er fremdeles på sykehus, men er utenfor livsfare. Det er ikke kjent hva slags våpen som ble brukt, men politiet har opplyst at han har det som framstår som stikk- eller slagskader.

(NTB)

Annonse
KrF-politiker Torhild Bransdal (66) er død
Foto: Vidar Ruud / NTB

KrF-politiker Torhild Bransdal (66) er død

Torhild Bransdal, tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og mangeårig ordfører i Vennesla, er død etter lengre tids kreftsykdom.

- Torhild døde i dag fredelig med sine nærmeste rundt seg, opplyser familien til NTB.

Bransdal var ordfører i Vennesla kommune fra 1999 til 2017 og stortingsrepresentant for Vest-Agder fra 2017 til 2021.

I 2015 ble hun Norges lengstsittende kvinnelige ordfører.

(NTB)

Hevder Norge sto bak sabotasje

Britiske marinestyrker fra marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø sto bak sabotasjen på Nord Stream-gassledningene, hevder storavisa Moskovskij Kosmolets.

- Jeg tror både Norge og Storbritannia kan ha gjort det, hevdet den russiske «militæreksperten» og tidligere marineoffiseren Vladimir Gundarov i avisa ifølge Aftenposten.

Allerede kort tid etter at lekkasjene i rørledningene var kjent i Vesten var statlige og statsnære medier i Russland godt i gang med å spekulere om hvem som sto bak. Også nyhetsbyrået Ria Novosti gikk raskt i gang med å legge skylden på Ukraina og vestlige land.

- Både Norge og Storbritannia tjener på dette. De er Nato-land. Norge er Russlands største konkurrent i gassleveranser, sa Gundarov.

De russiske mediene hevder at Norge ikke vil la Tyskland få russisk gass. Russland nekter selv for all innblanding i lekkasjen, som flere vestlige ledere nå har sagt ble forårsaket av sabotasje.

Russiske medier har også merket seg en uttalelse fra USAs president Joe Biden i februar. Da uttalte han at dersom Russland invaderte Ukraina, ville USA sørge for at den nye Nord Stream 2-ledningen ville være «ferdig» før den ble tatt i bruk. USA har flagget sin motstand mot rørledningen i årevis, blant annet med henvisning til energisikkerheten i Europa, men i russiske medier tolkes uttalelsen som en militær trussel. Etter lekkasjen i rørledningene har Bidens uttalelse også blitt spredt i sosiale medier.

- Biden er forpliktet til å svare på spørsmålet om hvorvidt USA gjorde den trusselen til virkelighet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

(NTB)

Annonse

PST nedjusterer terrortrusselen

PST nedjusterer fra terrortrusselnivå 4- høy til 3- Moderat på PSTs terrortrusselskala.

Terrortrusselnivået har vært høyt siden angrepet i Oslo 25. juni i år. Det er nå nedskalert etter at saken er ytterlgere avklart og en rekke tiltak iverksatt.

Det opplyser PST på sine nettsider.

Nivå 3 betyr fortsatt at en eller flere aktører kan ha evne eller vilje til å gjennomføre terror i Norge.

- PST har avdekket reaksjoner og sympatierklæringer på angrepet 25.juni fra både ekstreme islamister og høyreekstremister. Den potensielle inspirasjonseffekten reduseres over tid. Dette utelukker imidlertid ikke at terrorangrep kan fortsette å inspirere andre terrorister mange år etter at de ble utført, skriver PST i en rapport.

De understreker at trusselen fra ekstremister fortsatt er til stede og PST vurderer det som mulig at både høyreekstremister og ekstreme islamistiske aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror.

- Det er til enhver tid flere personer i Norge som inngår i både digitale og fysiske
nettverk som fremmer ekstreme holdninger. Det er imidlertid ikke ulovlig å ha eller utrykke
ekstreme holdninger.

Pressekonferanse om gasslekkasjen i Østersjøen

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller inn til pressekonferanse onsdag klokka 15.30 i forbindelse med situasjonen rundt gasslekkasjen i Østersjøen.

Annonse
Høyre: - Vi er bekymret
Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre: - Vi er bekymret

Høyre-nestleder Tina Bru sier de store endringene i skattesystemet som regjeringen varslet i dag vil få konsekvenser.

Regjeringen varslet strammere skatter til de som tjener penger på naturressurser gjennom innføring eller økning av såkalt grunnrenteskatt.

- Høyre er bekymret for omfanget av de varslede endringene, som kommer på toppen av allerede kraftige skatteskjerpelser i statsbudsjett for i år. I neste uke legges neste års statsbudsjett frem, og vi frykter at dagens nyheter bare er starten, og at skattene skal videre opp for folk og bedrifter, sier Bru.

- Det er ikke bra om regjeringen nå kjøper seg fri fra prioriteringer, ved å velte regningen over på næringslivet, legger Bru til.

De nye skattene gir 33 milliarder kroner ekstra inn til statsbudsjettet for 2023. Dette er penger regjeringen sier den behøver for å unngå velferdskutt og sikre bedre omfordeling.

Skattene til de med vanlige lønninger røres ikke.