Annonse

Nyhetsstudio

Russland bekrefter Krim-sabotasje
EKSPLOSJON: Denne eksplosjonen på Krim-halvøya i morges er nå bekreftet som sabotasje. Foto: Reuters/NTB

Russland bekrefter Krim-sabotasje

Eksplosjon i et ammunisjonslager på Krim-halvøya tirsdag var en sabotasjehandling, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

- Et militært lager nær landsbyen Dzjankoj ble skadet som følge av sabotasje om morgenen 16. august, heter det i en uttalelse fra den russiske forsvarsledelsen, gjengitt av Ria Novosti.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået forårsaket eksplosjonen også skader på en kraftlinje, et jernbanespor og boliger.

Tidligere tirsdag meldte Ria Novosti at ingen ble alvorlig skadd i eksplosjonen, men at 2000 innbyggere ble evakuert.

Det er også kommet meldinger om et mulig droneangrep mot et ammunisjonslager ved en militærbase i regionen Simferopol på Krim-halvøya, ifølge avisa Kommersant.

Lokale innbyggere i området sier at svart røyk stiger opp etter at de hørte flere eksplosjoner ved en flybase ved landsbyen Gvardejskoje.

Ikke navngitte kilder sier til den russiske avisa at politiet og militæret undersøker meldinger om at det kan ha vært et droneangrep mot et ammunisjonslager.

For en uke siden ble den russiske flybasen Sakhi på Krim rammet av eksplosjoner. Satellittbilder tydet på at en rekke kampfly ble ødelagt. Det ble spekulert på om ukrainske styrker sto bak eksplosjonene, men dette ble ikke offisielt bekreftet av Ukraina.

Den ukrainske Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Den russiske svartehavsflåten har sitt hovedkvarter på Krim.

(NTB)

Les hele saken

Eksplosjoner ved russisk militærbase

Annonse

Person til sykehus etter arbeidsulykke

En person er fraktet til sykehus etter en arbeidsulykke i Rogaland.

Personen har fått klemskader, ifølge politiet. Vedkommende er skadd, men var våken og bevisst.

Annonse

Kvinne funnet død i Telemark

Det er gjort funn av en død kvinne i en vannkant i Telemark.

- Klokka 08.32 i dag fikk vi melding om en livløs person i vannkanten. Nødetatene erklærte kvinnen død på stedet, sier operasjonsleder Roger Aaser til Dagbladet.

Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig ukjent.

- Per nå er både dødsårsak og identitet ukjent. Det er ikke noe åpenbart som tyder på at det har skjedd noe straffbart, men ettersom vi ikke vet dødsårsak kan vi ikke utelukke at det har skjedd noe kriminelt. Vi etterforsker bredt og har kriminalteknikere på stedet, sier Aaser.

Aaser sier videre at det ikke er noen savnede personer i området som knyttes til denne hendelsen.

Annonse
Vulkanutbrudd på Hawaii
Foto: USGS

Vulkanutbrudd på Hawaii

Et vulkanutbrudd har begynt i Moku'āweoweo, toppen av Mauna Loa.

Det melder Reuters.

Mauna Loa er en aktiv vulkan på Big Island i Hawaii og regnes som en av verdens største aktive vulkaner.

Ifølge USGS Volcano Notification System truer ikke lavastrømmene samfunnet per nå.

- Grunnen skjelver under verdens største aktive vulkan, Mauna Loa, på Hawaii. Det er 38 år siden siste større utbrudd, men det kan skje igjen, skrev NTB 12. november.

4. oktober registrerte forskerne to jordskjelv ved vulkanen. Det kraftigste hadde en styrke på 5,0. Måleinstrumentene på toppen av vulkanen viser at tallet på småskjelv den siste måneden har økt fra 10–20 om dagen til 40–50 om dagen. U.S. Geological Survey har erklært at det er «økt uro» i vulkanen.

Innbyggerne har tidligere blitt oppfordret til å ha en ferdigpakket bag med matvarer, finne et sted de vil oppholde seg under et eventuelt utbrudd, og legge en plan for hvordan de kan gjenforenes med familien.

Endringer av lavastrøm kan skje raskt, ifølge USGS, som følger nøye med på utviklingen.

Dagbladet / (NTB)

Annonse

Kreml: Benekter rapporter om tilbaketrekning fra Zaporizjzja

Ifølge Reuters benekter Russland rapporter om tilbaketrekning fra Zaporizjzja.

- Ikke se etter tegn der det ikke er noen, sier Kremls talsperson mandag.

Sjefen for Energoatom, Petro Kotin, mener det er kommet tegn på at Russland forbereder seg på å forlate atomkraftverket Zaporizjzja, ifølge NTB.

Kotin viser til kommentarer i russisk presse, der det har vært utspill om at russiske styrker kanskje burde trekke seg ut, og at kontrollen over kraftverket burde overlates til Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, melder CNN.

- Det er som at de nå pakker og stjeler med seg det de kan finne, sier Kotin i et intervju med ukrainske medier.

Kotin sier også at russerne i de månedene de okkuperte kraftverket, puttet alt inn i det, både militært utstyr og personell, lastebiler, antakelig med våpen og eksplosiver, og at de minela området rundt kraftverket.

Både kraftanlegget og området rundt, inkludert byen Enerhodar, har vært utsatt for stadige angrep som skaper frykt for en atomulykke dersom strømforsyningen avbrytes over lengre tid. Russland og Ukraina legger skylden på hverandre for angrepene.

Dagbladet / (NTB)