Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Facebook lagret 200 - 600 millioner passord:

Facebook innrømmer at selskapet har lagret ukrypterte passord fra millioner av brukere på sin egen server.

Nettstedet KrebsOnSecurity skrev torsdag at flere hundre millioner Facebook-brukere har fått sine passord lagret i en server som er søkbar for tusenvis av ansatte hos mediegiganten.

Facebook sier til nettstedet at en pågående gransking så langt ikke har gitt noen indikasjon på at de ansatte har misbrukt tilgangen til slik informasjon.

- Bare for å gjøre det helt klart, disse passordene var aldri synlige for noen utenfor Facebook, og vi har ikke funnet beviser for at noen internt hos oss har misbrukt dem eller på feilaktig grunnlag har skaffet seg tilgang til dem, sier Pedro Canahuati i Facebook.

Opptil 600 millioner
Kilder hos Facebook opplyser at granskingen så langt tyder på at passordene til mellom 200 og 600 millioner brukere ble lagret på serveren, som over 20.000 ansatte hadde tilgang til.

Lagringen skal ha funnet sted tilbake til 2012, og ifølge KrebsOnSecurity har Facebooks ingeniører og utviklere siden den gang foretatt rundt 9 millioner søk etter dataelementer som inneholder brukerpassord i ren tekst.

Facebook vil ikke kommentere disse opplysningene, men sier at det hittil ikke er avdekket at noen har søkt spesifikt etter passord.

(NTB-AP-AFP).

INNRØMMER LAGRING: Opptil 600 millioner åpne passord til brukere er lagret og er åpne for innsyn for Facebook. Foto: AP/NTB Scanpix.
Studioet fortsetter under annonsen
Mina Nystuen

Seks personer involvert i bilulykke i Agder:

Seks personer skal være involvert i en bilulykke i Trægdeveien mot Valand i Agder.

To biler er involvert, nødetatene er på vei til stedet.

- Alle skal være bevisst. Det fremstår så langt ikke som en alvorlig personskade, sier operasjonsleder Lars Hyberg til Dagbladet.

Politiet oppdaterer på Twitter rett før 15:00 at ingen er hardt skadet i ulykken.

Tharald Halvorsen

Rødt farenivå for Veslemannen:

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser til NRK og NTB at farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt. Dermed må beboerne evakueres på nytt.

Politimesteren har ved 14:40-tida iverksatt ferdsels- og oppholdsforbud i området. Det vil gjelde inntil annen beskjed blir gitt, skriver politiet på Twitter.

Flere større fjellsprang i Veslemannen fredag morgen førte til at NVE først oppjusterte farenivået til oransje.

I år har det vært flere større bevegelser tidligere enn normalt. Ifølge NVE akselererer fjellpartiet raskt, også når det bare kommer små nedbørsmengder. Dette tyder på dårligere stabilitet i fjellpartiet Mannen. Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet.

Tirsdag 9. juli ble farenivået senket fra rødt til gult, etter at beboerne hadde blitt evakuert for 13. gang siden 2014.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tharald Halvorsen

Melding om ulykke med propanflaske:

Nødetatene har rykket ut etter melding om en ulykke med en propanflaske på Ranheim i Trondheim. Det er meldt om brannskade på person, som får helsehjelp på stedet.

Hendelsesforløpet er foreløpig ikke kjent.

Ifølge politiet skal det ikke være brannfare på stedet.

Det skal ha vært i forbindelse med taktekking at ulykken inntraff, opplyser politiet. Den skadde er kjørt sykehus med alvorlig brannskade.

Arbeidstilsynet er varslet.

Amanda Walnum

Kina: Eksplosjon på gasskraftverk:

Det skal ha vært en stor eksplosjon på eller ved et gasskraftverk i det sentrale Kina, melder nyhetsbyrået AFP.

Kinesiske CCTV melder at eksplosjonen fant sted inne på et gasskraftverk i Sanmenxia, i Henan-provinsen rundt klokka 17.50 lokal tid, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bilder fra stedet viser store skader, og en enorm røyksky som stiger opp mot himmelen. Ifølge AP ble vinduer knust innen en radius på tre kilometer.

Videobilder som deles i sosiale medier viser skadde mennesker. Situasjonen er imidlertid foreløpig uavklart og det har ikke kommet bekreftede tall på skadde eller døde personer.

Tharald Halvorsen

Kraftig jordskjelv i Athen:

Et kraftig jordskjelv målt til 5,3 på Richters skala har fredag rammet Hellas’ hovedstad, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge nyhetsbyrået skal folk ha tatt til gatene som følge av skjelvet.

Skjelvet, som hadde sitt episenter 23 kilometer nordvest for den greske hovedstaden, har slått ut telefon- og mobilnettet, skriver AFP.

Nettstedet Naftemporiki opplyser at rystelsene varte i 10 sekunder.

Dagbladet har vært i kontakt med personer på Mykonos som kjente skjelvet, men sier at det ikke har gjort skader på den greske ferieøya.

Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Er du i Athen? Tips oss på 2400 0000 eller send e-post til 2400@db.no.

Kraftig jordskjelv i Athen

Kraftig jordskjelv i Athen

dagbladet
Tharald Halvorsen

Farenivået for Veslemannen oppjustert:

Flere større fjellsprang i Veslemannen fredag morgen gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjusterer farenivået til oransje.

Like etter klokken ni gikk det flere større fjellsprang, skriver NVE på sine hjemmesider.

Steinsprangene har etter hvert gitt seg, og hastigheten avtok raskt. Men ettersom hastigheten fremdeles er høy, øker NVE farenivået.

I år har det vært flere større bevegelser tidligere enn normalt. Ifølge NVE akselererer fjellpartiet raskt, også når det bare kommer små nedbørsmengder. Dette tyder på dårligere stabilitet i fjellpartiet Mannen. Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet.

Oransje farenivå tilsier ikke evakuering slik som ved rødt farenivå.

Tirsdag 9. juli senket NVE farenivået fra rødt til gult, etter at beboerne hadde blitt evakuert for 13. gang siden 2014.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Sanner ber om redegjørelse fra UDI:

Mulla Krekars medtiltalte i terrorsaken fikk norsk statsborgerskap mens saken ble etterforsket. Integreringsminister Jan Tore Sanner ber UDI om en redegjørelse.

- Jeg har bedt UDI om en redegjørelse av hva som har skjedd i den aktuelle saken. Jeg har også bedt UDI vurdere om det er grunnlag for å tilbakekalle statsborgerskapet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding fredag ettermiddag.

Kunnskapsdepartementet ber UDI gjøre rede for de kriteriene direktoratet bruker når de behandler søknader om statsborgerskap.

- Vi ber om at direktoratet gjennomgår rutinene for saksbehandlingen og vurderer om rutinene bør utvides med flere kriterier, for eksempel undersøkelse av eventuelle utleveringsbegjæringer, sier Sanner.

Tharald Halvorsen

Minst åtte barn døde i trafikkulykke:

Minst åtte skolebarn og en annen person omkom i en trafikkulykke på Filippinene, opplyser myndighetene i landet.

Ulykken skjedde da barna, som ble fraktet lasteplanet til en anleggsbil, var på vei til en idrettsaktivitet. Bremsene skal ha sluttet å fungere da bilen kjørte ned en bakke utenfor byen Boljoon.

- Sjåføren prøvde å bremse ved å skrape siden av lastebilen mot fjellet, sier byens ordfører Merlou Derama.

Tre jenter og fem gutter mellom elleve og tolv år døde. I tillegg døde et av barnas mor. Ytterligere fem av de 30 passasjerene ble fraktet til sykehus.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne:

En mann er siktet for å ha forgiftet en kvinne ved å fylle alkohol i en medisinpumpe hun var koblet til gjennom en magepumpe.

5. juli ble han i Stavanger tingrett varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov kroppsskade mot den 64 år gamle kvinnen, skriver Stavanger Aftenblad.

29. juni ble kvinnen fraktet til Stavanger universitetssjukehus etter å ha blitt funnet av en hjemmesykepleier. Først etter fem dager ble kvinnen koblet fra respiratoren.

Politiet sier til avisen at de etterforsker om den påståtte forgiftningen kan ha hatt et økonomisk motiv fordi kvinnen har blitt tilkjent et større erstatningsbeløp i forbindelse med et forsikringsoppgjør.

- Vi kommer til å bruke mye ressurser på denne saken gjennom sommeren, sier etterforskningsleder Hans Christian Hetland ved Personseksjonen i Sørvest politidistrikt.

De to har ifølge politiet hatt et turbulent forhold, men gjenopptok kontakten etter at besøksforbudet mannen var ilagt, gikk ut 28. februar i år. Det bekymret kvinnens familie, som anmeldte mannen til politiet etter at det var klart at kvinnen hadde en svært høy alkoholkonsentrasjon i blodet.

49-åringen er straffedømt flere ganger tidligere, blant annet for promillekjøring, trusler og hensynsløs atferd. Hans forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier til avisen at hans klient avviser å ha skadd kvinnen.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Frigir navn på savnet etter båtulykke:

Det er den 46 år gamle Bjørn Ove Steig fra Leikanger i Sogn som er savnet etter båtulykken som fant sted i Dalsfjorden i Sogn og Fjordane i går, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Politiet frigir navnet i samråd med de pårørende.

Leteaksjon etter at far falt ut av båt

Leteaksjon etter at far falt ut av båt

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.