Nyhetsstudio

Mann dømt til ti års fengsel for Feiring-drapet

En 39 år gammel mann er dømt til ti års fengsel for drapet på sin 23 år gamle kjæreste i Feiring i Eidsvoll i august i fjor, skriver Romerikes Blad.

De siterer dommen fra Øvre Romerike tingrett.

Hans forsvarer, Per Ove Marthinsen, sier til avisen at det er usannsynlig at mannen anker. Han er tilstått drapet.

8. august i fjor ble en kvinne funnet knivdrept i en bil i Feiring i Eidsvoll kommune.

Ifølge tiltalten tok mannen kvelertak og stakk kjæresten to ganger med kniv.

Statsadvokaten vurderer anke.

- Dommen mener jeg både er grundig og god, men vi mener at straffeutmålingen er for lav, sier statsadvokat Trude Antonsen, til RB.

Studioet fortsetter under annonsen

Flere skal være skutt etter bankran i USA

En stor politioperasjon foregår i byen Sebring i Florida etter en hendelse inne i en bank. Det skriver tv-kanalen WFLA 8.

En ikke navngitt sjef ved Sebring politiavdeling sier til kanalen at det er meldt om en væpnet person i banken og at flere personer skal være skutt.

Nordmann pågrepet i Etiopia

En norsk statsborger er pågrepet i Etiopia, melder VG. Utenriksdepartementet bekrefter arrestasjonen.

- Jeg kan bekrefte at en nordmann er fengslet i Etiopia. Vedkommende får konsulær bistand, som blant annet innebærer besøk i fengselet, sier departementets pressevakt Ane Lunde til Dagbladet.

Lunde kan ikke gå inn på flere detaljer om saken, og har ikke detaljer om nordmannens personalia.

(NTB/Dagbladet)

Sistemann fra Salhuskvintetten er død

Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Mjelde var siste gjenlevende fra den legendariske gruppen Salhuskvintetten, skriver Bergensavisen.

Salhuskvintetten var veldig populære på Vestlandet, og sang på klingende dialekt i en musikalsk drakt som var svært annerledes det ungdom stort sett likte å høre på, men solgte plater over hele landet.

– Ole var den siste av en gruppe som har betydd og fortsatt betyr så mye for oss vestlendinger, sier NRK-journalist Bård Ose til Bergensavisen.

Gruppa ble stiftet i 1950, men ble ikke et landskjent navn før i 1962 da grunnlegger Monrad Holm Johnsen skrev tekst til en folketone fra Hardanger og framførte sangen «Singel og Sand» på radio.

Melodien ble raskt populær, og gruppa fikk platekontrakt med Norsk A/S Philips. Det var innspillingssjef Rolv Wesenlund som ga gruppa kontrakten.

Senere fikk de stor suksess med melodier som «Gryta hennar mor» og «Det skal bli andre boller når papen kjem heim».

I 1973 ga de seg, etter 21 singler, fem LP-er, et utall konserter og radiospillinger. Deres siste opptreden var en gjenforening i 1986, i TV-programmet «Syng med oss» på NRK.

(NTB)

MED BYE: Fra TV-programmet «Vi går ombord» i 1963, med Erik Bye som programleder. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix

Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som president

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har erklært seg som landets midlertidige president foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas.

Ikke lenge etterpå sier USAs president Donald Trump at han anerkjenner Guaido som midlertidig president, ifølge BBC.

Kunngjøringen fra Guaido kom under en massedemonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden onsdag.

Den 35 år gamle opposisjonslederen løftet sin høyre hånd og erklærte høyt og tydelig at han formelt tok ansvar for å styre landet.

Juan Guaido er leder i landets nasjonalforsamling, der opposisjonen har flertall. Men nasjonalforsamlingen er i praksis satt på sidelinjen etter at president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix

Store protester i Venezuelas hovedstad

Titusenvis av demonstranter har samlet seg i Venezuelas hovedstad Caracas, for å protestere for og imot president Nicolás Maduro.

Også i andre byer i Venezuela demonstrerte tusenvis av tilhengere og motstandere av den omstridte presidenten, som i fjor ble gjenvalgt i et valg som ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot Maduro.

Soldatene ble pågrepet etter å ha angrepet en kommandosentral nord i hovedstaden Caracas.

Blant de fem som ble drept natt til onsdag, er en 16-åring, som mistet livet etter at det ble skutt med skarpt mot en gruppe demonstranter i Caracas.

Opposisjonen i Venezuela har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

(NTB)

Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix

Erna skal besøke Trøndelag Høyre

Statsminister Erna Solberg (H) er ventet å ta turen til fylkesårsmøtet i Trøndelag Høyre i begynnelsen av februar.

Mange i Trøndelag Høyre reagerte tirsdag sterkt på at statsminister Erna Solberg ikke hadde funnet plass til noen trøndere i den utvidede regjeringen.

Men når fylkesårsmøtet går av stabelen 2. februar, kommer statsministeren på besøk, skriver Trønder-Avisa.

Overfor avisen avviser fylkessekretær Stephen Ørmen Johnsen i Trøndelag Høyre at det er noen sammenheng mellom besøket på fylkesårsmøtet og reaksjonene på trøndermangel. På spørsmål om det er fylkeslaget som har invitert Solberg, svarer han følgende:

– Vi vil jo alltid ha Erna, hun har en stående invitasjon hos oss. Så er det opp til sentralleddet i partiet å avgjøre hvilke møter hun drar til, sier Johnsen.

Fylkeslaget fikk ifølge Johnsen før jul fikk bekreftelse på at Solberg stiller på møtet. Statsministerens kontor bekreftet onsdag besøket overfor Trønder-Avisa.

(NTB)

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Overgrepsoffer får millionerstatning

Bergen tingrett har pålagt en 75 år gammel mann å betale rett over 4,9 millioner kroner i erstatning for skadene han gjennom en årrekke har påført en bergensmann i 30-årene, skriver Bergens Tidende.

Mannen i 30 årene fikk sin barndom ødelagt etter årevis med seksuelt misbruk. Han bar på den vonde hemmeligheten halve livet før han valgte å gå til politiet.

Retten kommer i sin vurdering fram til at overgrepene er den dominerende årsaken til den nedsettelsen av funksjon offeret opplever i dag. Mannen sliter med PTSD og har symptomer som fortsatt trenger behandling. I tillegg sliter han med mareritt, flashbacks, triggere og unngåelsesatferd.

75-åringen, som er rettskraftig dømt til ni års fengsel etter at Høyesterett avviste en anke, er frifunnet for en del av erstatningskravet som var knyttet til tapt evne til å utføre arbeid i hjemmet. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om mannen vil anke dommen.

(NTB)

Søket i Langvannet fortsetter i morgen

Politiet satte i gang et søk etter spor i Langvannet i Lørenskog onsdag formiddag. Langvannet grenser til eiendommen hvor politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra 31. oktober i fjor.

- Vi søker ikke etter Anne-Elisabeth Hagen, men etter relevante spor som kan knyttes til saken, sa innsatsleder på stedet, Anders Bru, tidligere i dag.

Rundt klokka 16.20 forteller Bru til pressen på stedet at søket har gått bra og er i ferd med å avsluttes for i dag. Han bekrefter også at det vil bli nye søk i morgen.

Søkeforholdene har vært bedre enn forventet, noe som er en del av grunnen til at søket vil fortsette torsdag.

- Vi skal fortsatt søke i området vi skisserte tidligere i dag og som er i tilknytning til eiendommen. Så må vi bare jobbe oss systematisk bortover, sier innsatslederen til pressen.

Det har også kommet inn tips i løpet av dagen, forteller Bru.

- Jeg kan ikke si noe om innholdet i selve tipsene, men vi har fått inn fem til syv tips som vi har formidlet videre. Det er en positiv gevinst i at vi står her og er tilgjengelige for publikum.

Søker etter spor i Langvannet: - Kan være gjenstander

Søker etter spor i Langvannet: - Kan være gjenstander

dagbladet.no

Dømt for 20 års konemishandling

En mann i 40-årene fra Sogn og Fjordane er dømt til tre års fengsel for fysisk og psykisk vold mot kona i over 20 år.

Sogn og Fjordane tingrett fant mannen skyldig i fysisk vold som slag, lugging og kasting av gjenstander mot kona. Han skal også ha satt opp et skjult kamera for å overvåke kona, som han mente var utro, skriver NRK.

Ved et tilfelle skal mannen ha bundet fast kona på hendene og føttene, holdt en pute over ansiktet hennes slik at hun ikke fikk puste, og deretter helt parafin over henne mens han truet med å sette fyr.

I retten fortalte kona at hun at har levd med fysisk vold og psykisk terror og verbale trusler over en periode på 20 år. Hun fortalte også at barna deres ved flere tilfeller har vært vitne til volden.

Mannen nektet imidlertid straffskyld i tingretten. Retten mente å finne bevis for at kona har levd i et regime preget av kontinuerlig frykt for vold og fant mannen i 40-årene skyldig. Han ble dermed dømt til tre års fengsel. Mannen må også betale kona 160 000 kroner i erstatning.

(NTB)

Containerbrann skaper eksplosjonsfare i Ski

Klokka 14.28 fikk Øst politidistrikt melding om en container som står brann i Elveveien i Ski kommune. Containeren inneholder flasker med oksygen- og acetylen, noe som skaper eksplosjonsfare.

- Det brenner fortsatt. Vi får ikke innsyn, så foreløpig får vi ikke skutt flaskene. Brannvesenet kan ikke gå inn på grunn av eksplosjonsfaren, så vi håper den brenner ut og at det roer seg, sier operasjonsleder Tom Sandberg til Dagbladet rundt klokka 15.45.

Rundt klokka 16.35 melder politiet at de har skutt flere skudd mot den ene flasken i håp om at innholdet i flasken skal brenne ut fortere. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før brannen vil slukke av seg selv.

Politiet ber på Twitter om at beboere i området må holde seg inne og vekk fra vinduer. Det har også blitt satt opp en sikkerhetssone på 300 meter. Beboere i nærheten blir evakuert til Kråkstad barneskole, som ligger nord for adressen. Rektor ved Kråkstad barneskole har fått beskjed om å holde elevene inne.

- Står containeren nær bygninger som kan komme til skade ved en eksplosjon?

- Den står i utkanten av et boligområde. Det vil kunne skje hvis den eksploderer, sier Sandberg.

Vegtrafikksentralen øst melder om at fylkesvei 28 fra E18 på strekningen Kråkstad til Kråkstad skole er stengt i begge retninger på grunn av brannen.

BRANN: Det brenner i en container i et boligområde i Kråkstad i Ski kommune. Foto: Nyhetstips.no

Amanda Walnum, Ralf Lofstad

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.