Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær

Flere fjelloverganger i Sør-Norge, blant annet Hardangervidda og Vikafjellet, er natt til lørdag stengt på grunn av uvær. Flere steder er det kolonnekjøring.

Det vil lørdag klokken 10 tas en ny vurdering på om riksvei 13 over Vikafjellet skal åpnes igjen på grunn av uværet i fjellet, melder Veitrafikksentralen Vest på Twitter natt til lørdag.

Også fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol er stengt.

Riksvei 15 over Strynefjellet er stengt, melder Veitrafikksentralen Øst i like før klokken 6 lørdag morgen. Det var tidligere kolonnekjøring på strekningen.

På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og på E134 over Haukelifjell er det kolonnekjøring.

E16 over Filefjell kan det bli kolonnekjøring på kort varsel. Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal kan bli stengt på kort varsel, melder Veitrafikksentralen.

Det var tidligere kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn på riksvei 7 over Hardangervidda, men fjellovergangen er altså nå stengt på grunn av uværet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Angelica Hagen

Trump besøker Tokyo

USAs president Donald Trump begynte lørdag et besøk i Japan, hvor myndighetene frykter at japansk næringsliv skal rammes av nye amerikanske tollbarrierer.

Etter en 14 timers flytur landet Trump og hans kone Melania i Tokyo på ettermiddagen lokal tid.

Etter planen skal Trump både spille golf med statsminister Shinzo Abe og dele ut en premie under en sumo-brytekonkurranse. Han blir også den første utenlandske statslederen som får møte landets nye keiser Naruhito etter at han overtok tronen etter sin far.

Ifølge nyhetsbyrået AP bruker Abes regjering mye energi på å opprettholde et godt forhold til Trump i håp om å unngå å bli hardere rammet av hans tollbarrierer og handelskonflikter. Presidentens besøk i Japan varer i fire dager.

(NTB)

ANKOM TOKYO: Lørdag ankom president Donald Trump og Melania Trump Tokyo. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Trym Mogen

Togstasjon evakuert etter brann

Politiet evakuerte i formiddag Heimdal stasjon i Trondheim på grunn av en brann i en flaske acetylen - sveisegass.

- Politiet på stedet jobber med evakuering av området rundt da det kan være eksplosjonsfare. Vi ber om at folk holder avstand, melder politiet.

- De har fått minimert faren for eksplosjon nå. Det er i utgangspunktet stor eksplosjonsfare i den flaska, men brannvesenet har fått kjølt den ned. Det er nå rimelig kontroll på situasjonen og liten fare for eksplosjon, men vi har opprettet sperringene, sier operasjonsleder Svein Helgetun til Dagbladet rundt klokka 10.35.

Kort tid etter fjernet politiet sperringene på stedet.

Togstasjonen har vært stengt i hele dag på grunn av vedlikeholdsarbeid, og politiet tror uhellet med gassflaska kan ha skjedd i den forbindelse.

Angelica Hagen

To Outlaws-medlemmer pågrepet

To Outlaws-medlemmer er pågrepet i Spydeberg, mistenkt for å stå bak en grov voldsepisode.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 00.18. En mann i 40-åra ble påført alvorlige hodeskader.

- De to mistenkte gjerningsmennene hadde på seg klær merket med Outlaws, og er tidligere kjenninger av politiet, sier operasjonsleder Terje Marstad til Dagbladet lørdag morgen.

Fornærmede ligger på Kalsnes sykehus, og legene opplyser at skadeomfang er nedskrevet fra kritisk til moderat.

- Foreløpig har vi ikke snakket med de antatte gjerningsmennene eller fornærmede, men vi vil avhøre dem så snart som mulig utover dagen, sier Marstad.

Politiet opplyste i natt at de hadde pågrepet to menn på 45 og 30 år fra MC-klubben Outlaws etter en voldshendelse ved Intersport i Spydeberg. Politiet har jobbet med å avhøre involverte og vitner.

Ifølge politiet er det ingen opplysninger om at den fornærmede selv er medlem av MC-klubben.

Lars Martin Gimse

Trump vurderer å benåde krigsforbrytere

President Donald Trump vurderer å benåde flere militære som er dømt eller anklaget for å ha begått krigsforbrytelser.

Den amerikanske presidenten svarte på spørsmål om benådning i forbindelse med Memorial Day, dagen til minne om USAs falne i krig. Trump svarte at han vurderte dette og at det var to eller tre konkrete saker som han hadde til vurdering.

– Noen av disse soldatene er mennesker som har kjempet hardt og lenge. Du vet, vi lærer hvordan de skal bli store krigere, og så når de kriger blir de behandlet veldig, veldig urettferdig, svarte han ifølge New York Times.

Han avviste at han hadde konkludert noe i de sakene som lå til vurdering før minnedagen kommer siste mandag i mai hvert år.

– Det er to eller tre av dem akkurat nå. Det er litt kontroversielt. Det er mulig jeg lar rettssakene bli fullført og at jeg tar min beslutning etterpå, sa Trump.

En av dem som vurderes benådet er en tidigere spesialsoldat som er tiltalt for å ha drept en såret IS-kriger, skjøt to sivile i Irak og for å skutt inn i en folkemengde. Han er ennå ikke dømt og avviser skyld etter tiltalen.

Flere veteranorganisasjoner i USA er urolige i forkant av dagen og sier de ikke har blitt spurt eller tatt med på råd av presidenten i forbindelse med mulige benådninger.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Minst 29 innsatte drept i fengsel i Venezuela

Minst 29 fanger ble drept da vakter åpnet ild for å stanse et opprør i et fengsel vest i Venezuela, ifølge offisielle kilder

Fangeopprøret fant sted i Acarigua i delstaten Portuguesa, ifølge organisasjonen Venezuelansk fengselsobservatorium (OVP). Bakgrunnen skal ha vært at de innsatte motsatte seg at ansatte skulle komme inn i en av bygningene i fengslet av frykt for å bli fratatt verdier og eiendeler.

Ifølge ubekreftede meldinger eksploderte det tre granater i cellene. En talsmann for fengselsmyndighetene bekrefter skadetallene og at minst 29 er drept.

Fengselet ligger rundt 350 kilometer fra hovedstaden Caracas. Det skal være bygget for 250 fanger, men antallet innsatte skal være 540.

De sårede antas å ha blitt tatt med til et lokalt sykehus der det er blitt observert et stort antall sikkerhetsstyrker.

Flere enn 130 innsatte er drept i tre ulike fengselsopprør i landet siden 2017, ifølge Humberto Prado i organisasjonen. I fjor krevde et fangeopprør i byen Valencia 68 menneskeliv, samtlige innsatte. Mange av dem ble brent levende.

Venezuela er rammet av en dyp politisk og økonomisk krise med omfattende sosial nød og mangel på mat og medisiner. Millioner av innbyggere har flyktet fra landet.

Rundt 30 fengsler i Venezuela er ifølge kritikere overbefolket og drevet av bander som smugler våpen og narkotika.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Scotterfører funnet

Nødetater iverksatt i natt en omfattende leteaksjon etter en skadd scooterfører i fjellet ved Beisfjord i Ofoten.

Scooteren ble funnet først, men mannen var ikke i nærheten av den.

Mannen varslet politiet selv klokken 3.20 natt til lørdag.

– Han sa han hadde skadet skulderen i en scooterulykke. Det er dårlig dekning for mobil i området, men vi iverksatte søk basert på informasjonen vi fikk, sa operasjonsleder Tom-Ove Hammer i Nordland politidistrikt til NTB.

Luftambulansen, frivillige fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder søkte etter mannen i fjellet, skrev politiet på Twitter.

Til slutt var det Luftambulansen som fant mannen.

- Han hadde klart å fyre opp et bål, så Luftambulansen så ham fra lufta, sier operasjonsleder Mari Lillestø ved Nordland politidistrikt til Dagbladet.

(Dagbladet/NTB)

Lars Martin Gimse

Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov

Guvernør Mike Parson i den amerikanske delstaten Missouri undertegnet fredag loven som forbyr kvinner å ta abort senere enn åtte uker ut i svangerskapet.

Loven, som blir en av de strengeste i USA innebærer at det ikke blir lov å ta abort åtte uker ut i svangerskapet, eller senere. Forbudet gjelder selv om graviditeten er skjedd ved voldtekt eller incest.

Loven vil tre i kraft fra 28. august. Etter denne datoen vil leger som utfører abort i strid med regelen risikere fra fem til 15 års fengsel. Kvinner som avslutter svangerskapet skal derimot ikke bli rettsforfulgt.

Den nye loven som er godkjent i Missouri, har til felles med loven i Alabama at det kan gjøres unntak for abort dersom mors liv er i fare. Verken i Alabama eller i Missouri vil det gjøres unntak om graviditet skyldes incest eller voldtekt.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Full fyr i enebolig

Det har brutt ut en kraftig brann i en enebolig i Nord Odal i Hedmark.

«Brannvesenet melder om full fyr i en enebolig på stedet», skriver politiet på Twitter.

- Vi vet at det bor en person på adressen. Han er gjort rede for. Han er ute av huset, men tilstanden hans kjenner vi ikke til, sier operasjonsleder Arne Norevik ved Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

Boligen ble totalskadet som følge av brannen.

Lars Martin Gimse

Outlaws-medlemmer pågrepet for grov vold

To Outlaws-meldemmer er pågrepet i Spydeberg, mistenkt for å stå bak en grov voldsepisode.

Politiet fikk inn melding om hendelsen klokka 00.18. En mann i 40-åra ble påført alvorlige hodeskader.

«Etter en voldshendelse ved Intersport har politiet pågrepet to menn på 45 og 30 år fra MC-klubben Outlaws», skriver politiet på Twitter.

Politiet jobber for øyeblikket med å avhøre involverte og vitner.

– De har utført slag mot hodet til fornærmede. Han er sendt til sykehus og det er begrenset hvor mye vi har fått snakket med ham. Vi har ingen opplysninger som tyder på at fornærmede selv er medlem av en MC-klubb, sier oppdragsleder Håvard Leifsen i Øst politidistrikt til NTB.

Den skadde mannen er bragt til Kalnes sykehus.

Lars Martin Gimse

Livstid for dobbeltdrap og kidnapping

Fredag ble 21 år gamle Jake Patterson dømt til livstid i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, for dobbeltdrapet på ekteparet James og Denise Closs, og kidnappingen av deres datter Jayme (13), skriver nyhetsbyrået AP.

Jayme Closs ble kidnappet fra sitt eget hjem da Patterson drepte foreldrene hennes, og ble holdt fanget i 88 dager før hun klarte å rømme.

«Han trodde han kunne eie meg, men han tar feil. Jeg var smartere», sa Jayme Closs i en uttalelse lest opp i retten.

Med møkkete hår og altfor store sko ble Jayme Closs funnet ropende etter hjelp i tettstedet Gordon i Wisconsin, nesten tre måneder etter at hun forsvant.

I de tre månedene ble hun holdt på Pattersons hytte, og skal ved flere anledninger ha blitt tvunget til å oppholde seg under Pattersons seng på soverommet, mens Patterson selv hadde besøk av familie.

Grufull forklaring om hvordan Jayme (13) ble holdt fanget

Grufull forklaring om hvordan Jayme (13) ble holdt fanget

dagbladet.no
Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.