Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Slår hardere ned på «gule vester»-protester

Lørdag er det ventet nye demonstrasjoner fra protestbevegelsen De gule vestene i Frankrike, til tross for at myndighetene har innført hardere linje.

Protestbevegelsen De gule vestene planlegger nye protester i Frankrike. Myndighetene har innført forbud mot demonstrasjoner på Champs-Élysées og rundt nasjonalforsamlingen etter omfattende ødeleggelser forrige helg.

Lignende forbud er kunngjort for sentrum av byene Toulouse, Bordeaux, Dijon, Rennes og Nice. I sistnevnte by er den kinesiske president Xi Jinping på plass for å møte sin franske motpart Emmanuel Macron denne helga.

Gule vester-bevegelsen begynte i november i fjor som en protest mot økte drivstoffavgifter, som myndighetene ville innføre som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet og for å protestere mot president Emmanuel Macrons reformpolitikk.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Marthe Ihle

Full stans i Vålerengtunellen

Søndag kveld melder politiet om full stans før Vålerengatunnelen i retning inn mot Oslo sentrum. Stansen skyldes en teknisk feil med bommene.

- Det viser seg at det er tekniske problemer med bommene rett før avkjøring til Ensjøveien. Situasjonen har pågått i omtrent 20 minutter, sier operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet klokka 21.40.

Jøkling antar at køen strekker seg opp mot Alnabru, og at blokkeringen går langt opp mot E6.

Klokka 21.45 var bommene åpnet, og trafikken går som normalt igjen.

Marthe Ihle

Falsk melding om person med sverd

Oslopolitiet melder søndag kveld at de har fått melding om en person som oppfører seg truende med et sverd overfor forbipasserende på Oslo S.

- Vi har flere patruljer på vei, opplyser politiet.

Operasjonsleder Tor Jøkling forteller til Dagbladet at det viser seg at hendelsen ikke var så dramatisk som den først så ut til å være.

- Vektere har tatt kontroll på en person som gikk rundt med det som beskrives som en stang - ikke et sverd som først oppgitt. Personen har egentlig ikke oppført seg særlig truende heller.

Ingen personer er meldt skadd, og det ser ikke ut til å ha blitt utført skadeverk.

Marthe Ihle

En person død i kraftig jordskjelv

Én person er funnet død etter at et kraftig jordskjelv på styrke 8,0 rammet nordlige deler av Peru og førte til at flere bygninger raste sammen.

Jordskjelvet inntraff klokken 2.41 natt til søndag og hadde episenter midt i et omfattende naturreservat 92 kilometer unna tettstedet Yurimaguas.

Det inntraff på 114 kilometers dybde, noe som ifølge U.S. Geological Survey bidro til at ødeleggelsene ble mindre enn fryktet. Jordskjelv som treffer nærmere overflaten, fører som regel til mer skade.

(NTB)

Marthe Ihle

Fire leiligheter ubeboelige etter brann

Politiet i Øst meldte søndag ettermiddag om en brann i et byggkompleks i Moss. Det var røykutvikling i en leilighet i andre etasje.

Brannvesenet måtte bryte opp døra for å slukke brannen, skriver politiet på Twitter.

- Heldigvis har vi ikke funnet noen personer i leiligheten.

Seinere melder politiet at hele fire boliger i komplekset er ubeboelige akkurat nå. Det jobbes med å skaffe alternative boliger for de berørte.

Marthe Ihle

Tatt i 160 km/t i 80-sone

Troms politidistrikt melder på Twitter at de søndag har avholdt hastighetskontroll i Ryatunellen.

Der ble en mann i 20-åra målt da han kjørte i 160 km/t i 80-sona. Han fikk førerkortet beslaglagt på stedet.

Frode Andresen

Kjedekollisjon på E6

Søndag ettermiddag melder Øst politidistrikt at det har vært en kjedekollisjon i Eidettunnelen på E6.

Vegtrafikksentralen melder at to felt er stengt i retning Sarpsborg på grunn av ulykken. Omkjøring er skiltet og vil foregå via Solli, ifølge politiet.

- Ingen personskade. Bare materielle skader på to involverte biler, skriver politiet.

Like før klokka 18 meldte Vegtrafikksentralen at tunnelen er åpen for trafikk igjen.

Trym Mogen

- Bilgiganter vurderer fusjon

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP vurderer de to bilgigantene Renault og Fiat Chrysler å fusjonere seg.

Italienske Fiat og amerikanske Chrysler slo seg sammen i 2014 og ble dermed et av verdens største. Renault har på sin side et samarbeid med japanske Nissan, uten at de skal være direkte involvert i forhandlingene mellom Fiat Chrysler og Renault, skriver Bloomberg.

Ifølge finansbyrået illustrerer det mulige ekteskapet det enorme presset i bilbransjen, der det stilles skyhøye krav til kvantitet og effektivisering. Samtidig går salget av fossilbiler ned på verdensbasis, og produsentene må dermed satse nytt på selvkjørende teknologi og elbiler.

Dersom Fiat Chrysler lander en avtale med Renault-Nissan, vil det bli verdens desidert største bilkonsern, med over fem millioner solgte biler mer enn Volkswagen og Toyota.

Ifølge Bloomberg vil de to selskapene annonsere det nye samarbeidet i morgen.

FUSJON: Nye Chrysler-biler utenfor en forhandler i USA. Nå kan selskapet bli en del av verdens største bilkonsern. Foto: AP Photo / David Zalubowski / NTB Scanpix

Angelica Hagen

Tatt i 154 km/t i 100-sonen

Politiet i Agder har søndag ettermiddag hatt fartskontroll i Grimstad.

I den forbindelse har de stoppet en bil som kjørte i 154 km/t i 100-sonen på E18 ved Vesterled.

Føreren erkjent forholdetog politiet har tatt beslag i vedkommendes førerkort.

Angelica Hagen

Evakuerer valglokale i Sverige

Et valglokale i Uddevalla i Sverige ble søndag evakuert etter et mistenkelig funn, skriver Bohusläningen. Ifølge avisa ble gjenstanden funnet 175 meter fra skolen, men tatt med dit av en valgmedarbeider.

- Vi kobler ikke dette til EU-valget. Vi ser på det som en ren tilfeldighet, sier Christer Fuxborg i politiet.

- Den første patruljen hadde ikke kunnskap for å bedømme om dette var farlig. Vi velger å være på den sikre siden og evakuerer derfor lokalet og tilkaller bombegruppa. Det kan ta et par timer før vi er ferdige på plassen, sier Fuxborg til Bohusläningen.

Ved 15.40-tida opplyser politiet at de har skutt mot gjenstanden, skriver Expressen. Det medførte ingen detonasjon eller brann. Gjenstanden blir overlevert til teknisk undersøkelse.

Søndag kunne svenskene også stemme på Milstensskolan i Täby. Dette ble stengt i 17-tida på grunn av en brann i et forretningslokale i umiddelbar nærhet, skriver Expressen.

Trym Mogen

Snø på Østlandet!

Som varslet fra meteorologene, falt i dag snøen flere steder på Østlandet. Vi skriver altså 26. mai i kalenderen, men likevel har det dalt ned noen centimeter flere steder i Sør-Norge i dag.

I hyttefeltet på Gausta ved foten av Gaustatoppen i Telemark falt det snø rundt 10-tida i formiddag. Området ligger på drøye 900 meter over havet, og selv her ble de litt overrasket over at nedbøren kom som snø.

Likevel gikk det fort over, og det aller meste ser ut til å forsvinne i løpet av kort tid.

- Det har kommet noen fnugg her og der, men så langt har det ikke bydd på noen trafikale problemer, sier trafikkoperatør Jeanette Andresen i Statens Vegvesen til Dagbladet.

De ba i går trafikanter om å være oppmerksomme på snøbyger i fjellet nord for Finse fra lørdag kveld. Det har også vært meldt snø på steder som Skjåk, Venabygdsfjellet og Djupvatnet.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl kunne i går fortelle Dagbladet at det ikke vil vare lenge.

- Det skjer av og til at det kommer snø i slutten av mai. Når kald luft kommer ned, blir det snø i fjellet. Det kan også komme snø et stykke ned, sa Løvdahl til Dagbladet.

SNØ: Søndag formiddag snødde det ved foten av Gaustatoppen i Telemark - rundt 950 meter over havet. Foto: Tore Kristiansen

Trym Mogen og Angelica Hagen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.