Annonse

Nyhetsstudio

FHI til Dagbladet: Vil tilby oppdaterte vaksiner i Norge
ASSISTERENDE DIREKTØR: Geir Bukholm i FHI. Foto: Terje Pedersen / NTB

FHI til Dagbladet: Vil tilby oppdaterte vaksiner i Norge

Fredag ettermiddag opplyser assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til Dagbladet at personer i Norge vil få tilbud om oppdaterte coronavaksiner mot omikronvariantene.

«Nå når variant-oppdaterte mRNA-baserte vaksiner fra Pfizer og Moderna er godkjent som oppfriskningsdoser, vil vi i Norge tilby dem ved oppfriskningsvaksinasjon – til alle grupper som anbefales oppfriskningsdoser. For grunnvaksinering med mRNA-vaksiner er det bare de opprinnelige Wuhan-variantbaserte vaksinene som er godkjent», uttaler Bukholm til Dagbladet.

Det er første og andre dose med coronavaksine som regnes som grunnvaksinering i Norge. Hittil er 90,9 prosent av personer i Norge som er 18 år og eldre registrert som grunnvaksinert.

Det er personer som er 65 år og eldre, samt personer mellom 18 og 64 år som er i risikogruppene, som anbefales å ta en ny oppfriskningsdose i Norge på nåværende tidspunkt.

Personer i de aktuelle gruppene, som nylig har fått en ny oppfriskningsdose, trenger ikke å få en ytterligere dose med coronavaksine, opplyser FHI i et nytt informasjonsbrev.

«Personer i de anbefalte målgruppene som nylig er vaksinert med oppfriskningsdose med opprinnelig vaksine, har allerede gjennom denne dosen fått styrket sin immunitet mot alvorlig sykdom og trenger derfor ikke ytterligere ny dose med oppdatert vaksine nå».

FHI regner med at mange vil avvente de oppdaterte vaksinene.

«Det vil kunne være mange som vil avvente sin oppfriskningsdose frem til oppdatert vaksine er på plass i kommunen. Kommunen må selv vurdere om de skal avlyse alle timer i påvente av oppdaterte vaksiner eller om man overlater til innbyggerne å avlyse sin time», råder de kommunene i informasjonsbrevet og fortsetter:

«I siste tilfelle bør innbyggeren ved oppmøte opplyses om at oppdaterte vaksiner snarlig vil bli tilgjengelig og dermed gi innbyggeren anledning til å utsette sin oppfriskningsdose».

Det var fredag ettermiddag at Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) kunngjorde at de godkjenner Pfizers og Modernas vaksiner mot omikronvariantene til bruk blant grunnvaksinerte personer over 12 år.

Tidligere fredag opplyste danske Sundhedsstyrelsen at de vil gå i gang med høstens corona- og influensavaksinasjonsprogram fra 1. oktober. Da vil alle over 50 år i Danmark, samt personer i risikogruppene og personer som har jevnlig omgang med personer i risikogruppene, få tilbud om å ta den oppdaterte coronavaksinen mot omikronvariantene.

Annonse
Zelenskyj raser: - Masseødeleggelsesvåpen
Foto: Sergei Supinsky / AFP

Zelenskyj raser: - Masseødeleggelsesvåpen

Ukrainas president omtaler ødeleggelsen av demingen i Kakhovka som et «miljømessig masseødeleggelsesvåpen», melder Reuters.

Titusener er evakuert etter at demningen i Kherson fylke brast etter en eksplosjon tidlig tirsdag morgen.

Annonse
Stiller til presidentvalg
Foto: Chris Keane / Reuters

Stiller til presidentvalg

Den republikanske tidligere New Jersey-guvernøren Chris Christie stiller til presidentvalget i 2024, melder Reuters.

Christie har vært ansett som en moderat republikaner, og fikk kritikk av sine egne da han i 2012 tok imot president Barrack Obama i New Jersey. Møtet som fant sted kort tid før presidentvalget i 2012 som Obama vant. Christies delstat var da svært hardt rammet av orkanen Sandy.

Christie omfavnet Donald Trump under presidentvalget i 2016, men gjorde en helomvending etter stormingen av kongressen 6. januar 2021.

I ettertiden har han markert seg som en av de tydeligste stemmene mot Trump i Det republikanske partiet.

Ifølge FiveThirtyEight, et analysenettsted eid av ABC News, ligger Christie imidlertid dårlig an mot Donald Trump i meningsmålingene. Kun ti prosent av de spurte i en fersk YouGov-undersøkelse ville valgt Christie mot Trump.

Christie havnet i 2014 i hardt vær da hans medarbeidere stengte en travel bru mello New Jersey og New York og forårsaket enormt kaos på begge sider. Ordren ble gitt som en hevnaksjon mot ordføreren i Fort Lee, en demokratisk politiker, for at han ikke støttet Christies kandidatur til guvernør året før.

Christie har selv nektet for å ha visst om stuntet. Skandalen, som i mediene ble omtalt som «Bridgegate», er av både Christie selv og eksperter ansett som en viktig grunn til at Donald Trump ble valgt foran ham som Republikanernes presidentkandidat i 2016.

Annonse

Huitfeldt om ødeleggelsen av demningen: - Dypt foruroliget

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kommenterer ødeleggelsen av demningen ved elektrisitetsverket Nova Kakhovka i Ukraina tirsdag morgen.

- Jeg er dypt foruroliget over ødeleggelsen av Kakhovka-demningen. Elektrisitetsverket ligger i den delen av Kherson fylke som er midlertidig okkupert av russiske styrker. Vannet som nå flommer gjennom den skadede demningen setter en rekke bebygde områder på begge sider av Dnipro-elva i fare. Tusenvis av sivile ukrainere kan bli rammet, og flommen vil medføre enorme miljøødeleggelser, sier hun.

- Den synkende vannstanden i Kakhovka-reservoaret øker også faren for en uønsket hendelse ved Zaporizjzja atomkraftverk, da kjølevannet i verste fall vil kunne falle bort, fortsetter hun.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har uttalt at det for øyeblikket ikke er noen akutt risiko for en slik hendelse som følge av at demningen er ødelagt.

- Vi verdsetter at IAEA løpende overvåker situasjonen og holder verdenssamfunnet oppdatert om utviklingen, sier Huitfeldt.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen ville ikke ha skjedd om Russland ikke hadde gått til angrep på Ukraina, påpeker hun.

- Norge fordømmer Russlands ulovlige aggresjonskrig og uforsvarlige angrep på Ukrainas infrastruktur, avslutter utenriksministeren.

Annonse