Annonse

Nyhetsstudio

Hevder Russland kjøper raketter av Nord-Korea
Eksperten mener Putin bør være bekymret over at han må handle med Nord-Korea. Foto: Sputnik / AP / NTB

Hevder Russland kjøper raketter av Nord-Korea

En amerikansk etteretningsrapport, som nylig er avgradert, hevder at Russland er i en prosess om å kjøpe millioner av raketter og artillerigranater fra Nord-Korea. Det skriver nyhetsbryået AP.

En amerikansk etteretningskilde sier til byrået at «det russiske militæret fortsetter å lide av en alvorlig mangel på utstyr, delvis på grunn av eksportkontroll og sanksjoner».

Forhandlingene mellom Russland og Nord-Korea er først omtalt av New York Times.

- Kreml bør være bekymret over at de må kjøpe noe som helst fra Nord-Korea, sier Mason Clark til avisa. Han leder Russland-avdelingen ved Institute for the Study of War.

Relasjonen mellom Nord-Korea og Russland blir stadig tettere.I juli ble de eneste nasjon utover Russland og Syria som anerkjente de såkalte «selverklærte folkerepublikkene» Donetsk og Luhansk i Ukraina som selvstendige stater.

De har også tilbudt seg å hjelpe til med å bygge opp igjen de okkuperte områdene.

Annonse

Pakistansk Taliban: Varsler landsomfattende angrep

Taliban i Pakistan varsler at våpenhvilen med myndighetene er over, og beordrer angrep over hele landet. Dette opplyser de i en melding referert av nyhetsbyrået AFP.

Annonse

Nasjonalt utbrudd av salmonella

Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonella, og har så langt påvist smitte hos 31 personer. 13 av dem har vært innlagt på sykehus.

Det melder FHI i en pressemelding.
Nå har FHI, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og lokale kommuneoverleger satt i gang en såkalt utbruddsetterforskning. Smittekilden er foreløpig ukjent.

Den konkrete bakterien som er påvist, heter Salmonella Agona, og er i norsk og europeisk sammenheng en sjelden variant av bakterieslekten salmonella, ifølge FHI.

- Antall personer innlagt på sykehus i dette utbruddet er høyt, men vi har ingen indikasjon på at denne salmonellavarianten gir mer alvorlig sykdom enn andre salmonellavarianter. Dette er sannsynligvis heller et utrykk for at det er personene som blir innlagt på sykehus som blir oppdaget, og at de med mildere infeksjon ikke oppsøker lege, sier Heidi Lange, seniorrådgiver ved FHI, i pressemeldingen.

- Salmonellainfeksjon går vanligvis over av seg selv uten behandling, legger hun til.

Personene med påvist smitte er bosatt i Vestland (11), Viken (8), Telemark og Vestfold (5), Innlandet (2), Trøndelag (2), Troms og Finnmark (1), Møre og Romsdal (1) og Oslo (1).

Det er foreløpig uvisst hva som er smittekilden, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.

Annonse

Norges ambassadør kalt inn på teppet i Moskva

Den norske ambassadøren til Russland ble mandag kalt inn på teppet til det russiske utenriksdepartementet.

Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

«Det russiske utenriksdepartementet ber Norge ta avstand fra russofobiske handlinger og forførgelse av statsborgere av Russland på bakgrunn av nasjonalitet», skriver Tass.

Nyhetsbyrået setter innkallelsen i sammenheng med pågripelsen av en russisk statsborger i Norge.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet heter det følgende, ifølge Tass:

«I forbindelse med de siste måneders pågripelser og rettslige prosesser mot russiske statsborgere for angivelig ulovlig bruk av droner, ble Norges ambassadør Robert Kvile den 28. november i år innkalt til det russiske utenriksdepartementet».

I møtet mellom Norges ambassadør Kvile og det russiske utenriksdepartementet skal russiske myndigheter ha beskrevet «praksisen» som uakseptabel.

Russiske myndigheter beskriver også pågripelsene av og straffeforfølgelsen mot de russiske statsborgerne, som «politisk motivert».

Dagbladet oppdaterer saken.

Annonse
Hammerfest: Politiet avslutter søk
Foto: Politiet

Hammerfest: Politiet avslutter søk

Torsdag og lørdag har til sammen tre ekvipasjer med kriminalsøkshunder fra Kripos og finsk politi søkt i et utvidet område rundt idrettshallen i Hammerfest i søket etter den savnede Abdullahi Dayib Mohamud.

Søket har ikke ført fram, skriver politiet i en pressemelding.

- -Vi har derfor besluttet å avslutte denne delen av søket. Vi jobber nå videre med avhør og gjennomgang av annet innsamlet materiale. Tipsene vi har mottatt er ikke ensartet, men blir gjennomgått og tas inn i etterforskningen, opplyser leder for taktisk etterforskning Torstein Pettersen i Finnmark politidistrikt.

Området der en kriminalsøkshund markerte i høst er gravd opp og undersøkt uten funn. De tre hundene vi har hatt i søk den siste uken har ikke markert eller vist interesse som kan tyde på at et menneske skal være gravd ned der, eller andre steder rundt hallen. Det er også gjort undersøkelser tidligere i høst med georadar og som kun gav utslag i den område som politiet nå har gjennomsøkt uten resultat.

Det er nå snart to år siden den, den gangen 21 år gamle, Abdullahi Dayib Mohamud forsvant. Det er gjort gjentatte søk i store områder både til havs og til lands hvor den savnede kunne knyttes til, og nå graving ved idrettshallen som var basert på et konkret tips.

-Vi har et sterkt ønske om å finne han og har ikke gitt opp, men etter den siste ukens resultatløse søk uten å finne ytterligere spor etter den savnede, så har vi besluttet å innstille selve søket, men ikke etterforskningen. Dersom det kommer fram ny informasjon vil søket kunne gjenopptas.