Annonse

Nyhetsstudio

EU avskaffer sommer- og vintertid

EU avskaffer sommer- og vintertid

Forslaget har fått flertall i Europaparlamentet.

Ordningen trer i kraft i 2021, og det vil være opp til medlemslandene å bestemme om de vil gå over til sommer- eller vintertid, skriver Bloomberg.

Landene som bestemmer seg for sommertid skal stille klokka for siste gang i mars 2021, mens de som går for vintertid skal stille den i oktober 2021.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som også har ansvar for klokkestillingen i Norge, mente i oktober at Norge bør gjennomføre en folkeundersøkelse dersom EU bestemte seg for å gå inn for forslaget.

Tradisjonen med å veksle mellom sommertid og vintertid går tilbake til første og annen verdenskrig og oljekrisen på 1970-tallet. Den gang ble vekslingen innført for å spare energi. Norge har hatt samme tidsordning som EU-landene siden 1996.

Annonse

Hotell i Mogadishu er under angrep

Et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu er under angrep fra islamistgruppa al-Shabaab, opplyser regjeringen i landet.

Ifølge det somaliske nyhetsbyrået Sonna dreier det seg om hotellet Pearl Beach, og det meldes om skyting og lyd av eksplosjoner.

- Sikkerhetsstyrker har reddet ut mange mennesker fra bygningen, og operasjonen pågår fortsatt, heter det i en kunngjøring fra regjeringen.

Hotellet skal være populært blant utlendinger og forretningsfolk, og angriperne skal ha slått til mot restauranten på hotellet.

- Vi tror at angriperne fortsatt er der inne, vi hører fortsatt skuddveksling, forteller Hussein Mohamed. Han er servitør på en annen restaurant i nærheten.

En talsmann for ambulansetjenesten forteller at de foreløpig har tatt imot sju sårede fra hotellområdet.

Det er ikke fastslått hvem som står bak angrepet, men al-Shabaab har gjennomført flere lignende angrep i den somaliske hovedstaden tidligere.

(NTB)

Annonse

Colombia og ELN-geriljaen enige om våpenhvile

Regjeringen i Colombia og den venstreorienterte ELN-geriljaen er enige om å innføre midlertidige våpenhvile, opplyser partene.

Geriljaen og myndighetene i Colombia har siden november forhandlet om en fredsavtale, og den tredje forhandlingsrunden har de siste dagene pågått i Cubas hovedstad Havanna.

Kunngjøringen om våpenhvile kom under en felles pressekonferanse fredag.

(NTB)

Annonse
Advarer om innstramming: - Presset situasjon
PRESSET: Oslo kommune advarer om at strenger tiltak vil innføres om vannforbruket fortsetter å øke. Her ved byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet

Advarer om innstramming: - Presset situasjon

Oslo kommune har fredag ettermiddag sendt ut en beskjed til innbyggerne om restriksjoner på vanning med hageslange og spreder.

- Oslo er nå i en presset situasjon for å ha nok vann til de viktigste tingene i våre liv - som til drikke, i matlaging, personlig hygiene, toalettspyling og renhold. Derfor må vi prioritere, skriver Vann- og avløpsetaten.

Vannforbruket har økt kraftig de siste dagene. Kommunen advarer i e-posten om at det kan bli aktuelt med enda strengere tiltak.

- Det blir i så fall forbud mot hagevanning og bilvask. Det har skjedd før, sier Jean-Yves Manum Gallardo, kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten i Oslo, til Dagbladet.

Han understreker at innbyggerne i Oslo har pleid å være flinke til å redusere forbruket når de får beskjed.

- Vi har god erfaring med direkte kommunikasjon med innbyggerne, sier han.

- Hva må til for at disse tiltakene innføres?

- Hvis forbruket skulle fortsette å øke, må vi innføre flere tiltak. Men vi håper restriksjonene har effekt, og at vi ikke trenger det.

Oslo kommer i beskjeden med følgende anmodning til innbyggerne.

- Bruk vannkanne til vanning av blomster og busker.

- Ikke klipp gresset for kort, lengre gress klarer seg bedre uten vanning.

- Sørg for at kraner utendørs ikke står og lekker.

- Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn, fordamper det meste av vannet.

- Unngå å vaske bilen ofte

Annonse