Annonse

Nyhetsstudio

Drepte barndomsvennen: - Spørsmålet er om drapet var lovlig

Mannen som er tiltalt for det såkalte rådhus-drapet i Oslo 19. juli i fjor, møtte tirsdag morgen i Oslo tingrett. Der nektet han straffskyld for å ha drept barndomsvennen sin.

Ikledd lyseblå hettejakke og svart Adidas joggebukse tok han plass på tiltalebenken. Han har siden drapet skjedde, knyttet seg til handlingen. Han hevder imidlertid å ha handlet i nødverge og ikke hadde noe annet valg.

Ifølge tiltalen avfyrte 42-åringen tre skudd med en halvautomatisk pistol. To av skuddene traff en 39-åring som fikk skader på vitale organer, og døde etter kort tid.

- Nei, det gjør jeg ikke, svarer 42-åringen på spørsmål om han erkjenner straffskyld for drapet.

Tiltalte varslet selv om drapet og sa i nødsamtalen til politiet at han handlet i selvforsvar, men påtalemyndigheten har ikke trodd på hans forklaring. Hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, har tidligere sagt at mannen følte seg truet i forkant av drapet. Tiltalte skal blant annet ha anmeldt den drepte for knivstikking.

- Tiltalte drepte med viten og vilje. Spørsmålet er om drapet likevel var lovlig på grunn av nødverge, og om tiltalte var under angrep eller i ferd med å bli angrepet da han avfyrte skuddene. Flere vitner underbygger tiltaltes forklaring, om at han var utsatt for vold og trusler, hovedsakelig fordi han skyldte penger. Tiltalte hevder også at han var offerets slave de siste fem-seks årene, sier aktor og statsadvokat Cecilie Schløsser Møller.

Hun legger til at et sentralt spørsmål i saken vil være hvorvidt tiltalte kunne handlet annerledes enn drap.

- Vår oppfatning er at påtalemyndigheten er enig i at man forhindret et framtidig angrep, altså preventiv nødverge. Spørsmålet er om handlingen var nødvendig. Situasjon som hadde bygget seg opp over tid mellom de to, og hvordan situasjonen i bilen framsto vil være sentrale, sier advokatfullmektig Tonje Lilaas Larsen som også forsvarer tiltalte.

Minst 13 personer ble vitne til hendelsen - to av dem vil i løpet av de kommende dagene møte i retten for å vitne.

42-åringens forsvarer har tidligere sagt til Dagbladet at tiltalte og avdøde kjente hverandre siden barndommen. Ifølge Dagbladets opplysninger ble de så seint som i 2018 dømt i en straffesak sammen.

Drepte barndomsvennen: - Spørsmålet er om drapet var lovlig
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Les hele saken

- Venner siden barndommen

Hellas vil ikke gi stridsvogner til Ukraina
Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis. Foto: Richard A. Brooks / AP / NTB

Hellas vil ikke gi stridsvogner til Ukraina

Hellas vil ikke gi stridsvogner til Ukraina. Landet trenger dem selv på grunn av det dårlige forholdet til Tyrkia, sier statsminister Kyriakos Mitsotakis.

- Vi vil ikke gi fra oss våre Leopard 2-stridsvogner av den enkle grunn at de er absolutt nødvendige for vår egen forsvarsstrategi, sa Mitsotakis under et besøk i Japan tirsdag.

Forholdet mellom Hellas og Tyrkia er for tiden svært anstrengt, blant annet på grunn av striden om rettigheter til et område i det østlige Middelhavet.

Hellas har flere Leopard 2-stridsvogner enn noe annet land i Europa, om lag 350. Landet har også rundt 500 stridsvogner av typen Leopard 1.

En rekke land, deriblant Norge, har besluttet å gi stridsvogner til Ukraina til bruk i kampen mot den russiske invasjonsstyrken.

(NTB)

USA hevder Russland har brutt atomvåpenavtale

USA hevder at Russland har brutt atomvåpenavtalen mellom de to landene ved å blokkere inspeksjoner. Det melder den amerikanske avisa Wall Street Journal.

- Russland har brutt New START-avtalen om å kutte langdistanse atomvåpen ved å nekte å tillate inspeksjoner på stedet og ved å avvise Washingtons forespørsler om å møtes for å diskutere sine bekymringer om samsvar.

Det skriver det amerikanske utenriksdepartementet i en rapport sendt til kongressen tirsdag.

New START-avtalen inkluderer at både Russland og USA kan utføre inntil 18 inspeksjoner årlig ved den andre partens baser og installasjoner, ifølge Store Norske Leksikon.

Dette markerer første gang Russland er anklaget av USA for å ha brutt avtalen, som trådte i kraft i 2011, ifølge WSJ.

Treåring omkom i trafikkulykke

To personer er sendt til sykehus etter en trafikkulykke mellom en personbil og en lastebil på E18 nord for Köping i Sverige.

Det melder Aftonbladet.

Ulykka skjedde rundt 15-tiden tirsdag ettermiddag, hvorpå det ble rapportert om at en av de involverte, skulle være kritisk skadd.

Tirsdag kveld opplyser politiet i Sverige at et barn i treårsalderen omkom som følge av skadene barnet pådro seg i sammenstøtet.


Person observert i vannet ved Snarøya

Nødetatene har rykket ut etter at en person er observert i vannet på Snarøya i Bærum kommune.

- Vi er på Snarøya i forbindelse med at det har vært observert en person i vannet. Personen har ikke kommet tilbake. Vi har mye personell fra nødetatene på stedet. Dette inkluderer helikopter, drone og båter, skriver operasjonsleder Sven Christian Lie.

Søket foregår med full styrke, ifølge politiet.

Kjærestepar danset offentlig: Fengsles i 10 år
Skjermbilde av videoen hvor Haghighi og forloveden Ahmadi danser foran Teherans Azadi Tower. Foto: AFP

Kjærestepar danset offentlig: Fengsles i 10 år

Astiyazh Haghighi og hennes forlovede Amir Mohammad Ahmadi ble arrestert i begynnelsen av november etter at en video gikk viralt hvor paret danset foran Azadi Tower i Teheran, Iran.

Haghighi hadde ikke på seg hodeskjerf i videoen, i strid med Irans strenge regler. Kvinner har heller ikke lov til å danse offentlig i landet.

En iransk domstol har nå dømt hver av dem til 10 år og seks måneder i fengsel. Det skriver det USA-baserte Human Rights Activists News Agency (HRANA), ifølge avisa The Guardian.

Paret, som var populære Instagram-bloggere, ble dømt for å «oppmuntre til korrupsjon og offentlig prostitusjon» samt «samles med den hensikt å forstyrre nasjonal sikkerhet», heter det i meldingen.

HRANA siterer kilder nær familiene som sier at de dømte har blitt fratatt advokater under rettsforhandlingene, og at forsøk på å sikre løslatelse mot kausjon er blitt avvist.

Iranske myndigheter har slått hardt ned på alle former for dissens etter at Mahsa Aminis døde i september. Dødsfallet til Amini, som ble arrestert for angivelige brudd på skjerfreglene, utløste protester som har utviklet seg til å bli en bevegelse mot regimet.

Minst 14 000 mennesker er til nå arrestert i Iran, ifølge FN. Dette er alt fra fremtredende kjendiser, journalister og advokater til vanlige mennesker som har beveget seg ut i gatene.

Utfordrende kjøreforhold skaper problemer

Vest politidistrikt melder tirsdag ettermiddag om stengte veier på E134 ved Røldal kommune.
Veien er stengt i forbindelse med berging av et kjøretøy, som angivelig skal ha fått problemer på de glatte veiene.

Politiet skal også være tilstede etter melding om flere tyngre kjøretøy som har problemer på de glatte veiene.

Sverige mål for desinformasjonskampanje
Høyreekstremisten Rasmus Paludan brenner koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Kjøbenhavn, 27. Januar. Foto: Reuters

Sverige mål for desinformasjonskampanje

Det foregår en omfattende desinformasjonskampanje rettet mot Sverige i kjølvannet av koranbrenningen til Rasmus Paludan. Sverige fremstilles her som «et legitimt mål» for terrorisme.

Det skriver den svenske avisa Expressen.

Den informasjonen vil bli tema mellom partilederne på kveldens møte med statsminister Ulf Kristersson, erfarer avisa.

Møtet startet klokken 17.

Etter det Expressen erfarer skal informasjonen til partilederne blant annet handle om at Sverige i dag er utsatt for omfattende informasjonspåvirkning, og at det er mer aggressivt enn ved tidligere anledninger.

I kampanjen beskrives Sverige som et islamfiendtlig land, og det blir spekulert i om koranbrenningen ble utført i samråd med svenske myndigheter.

Ifølge svenske myndigheter er også Russland involvert i å spre det negative bildet av Sverige og hva et svensk Nato-medlemskap kan innebære, skriver Expressen.

Les hele saken

- Svenskene bør holde seg rolige