Nyhetsstudio

Tor Mikkel Wara går av:

Tor Mikkel Wara går av som justisminister.

Han og Erna Solberg møter på en pressekonferanse på statsministerens kontor i dag klokka 15.15.

Wara ba selv om å få tre ut av regjeringen og vil få avskjed i nåde i morgen, fredag, opplyser statsminister Erna Solberg. Solberg sier bakgrunnen er siktelsen mot Waras samboer Laila Anita Bertheussen.

- Jeg vil takke Tor Mikkel. Han har vært en dyktig statsråd. Han har også bidratt konstruktiv. - Jeg er oppriktig lei meg for situasjonen vi nå er i. Tor Mikkel hadde hatt så mye mer å gi og vi kommer til å savne hans bidrag, sier Solberg.

- Dette er en krevende sak som jeg gjerne skulle hatt foruten, sier Solberg.

Det ble nettopp kjent at den permitterte justisministeren Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er mistenkt for samtlige trusselhendelser mot Wara-familiens hjem. Hun ble først siktet for å ha startet en brann i familiens bil 10. mars.

Wara har hatt permisjon siden Bertheussen ble siktet 14. mars.

Jon Georg Dale vil fortsette som fungerende justisminister inntil det utnevnes en ny.

Wara er den fjerde justisministeren i Solberg-regjeringen som går av.

- Jeg kunne ønske meg kontiunitet, men ved de to siste statsrådavgangene har det vært helt spesielle omstendigheter. Slik jeg opplever det, har vi likevel fulgt opp sakene, sier Solberg.

Wara sier han meddelte i dag til statsministeren at han ønsket å gå av.

Ifølge Solberg spurte Tor Mikkel Wara henne direkte om han burde gå av da siktelsen mot hona hans ble kjent.

- Jeg sa nei, og at han burde gå ut i permisjon. Jeg er ikke tilhenger av hastige beslutninger, sier hun.

Waras samboer mistenkt i alle trusselsakene

Waras samboer mistenkt i alle trusselsakene

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn:

Etter funn av emballasjebånd av plast i tyggebeinet MaxDog trekker Europris tilbake produktet.

Emballasjebåndet har kommet med i produksjonen av tyggebeinet, og hunder kan få i seg plast, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Produktet «MaxDog tyggebein 2-pk. 8 kompakt» er solgt i Europris sine butikker i Norge og har best før-dato 15.10.2020, men er trukket tilbake og finnes ikke lenger i butikkene.

Hundeeiere som har kjøpt tyggebeinet fra Europris, kan levere det tilbake til butikken uten kvittering, opplyser Europris til NRK.

(NTB)

TREKKES TILBAKE: Tyggebein for hund. Foto: Europris

Mange omkom da demning brøt sammen i Russland:

Minst 13 mennesker har omkommet og mange er savnet etter at en demning brøt sammen i Krasnojarsk-regionen i Sibir, opplyser russiske myndigheter.

Ulykken skjedde ved en demning i elva Seyba lørdag morgen, nær landsbyen Stsjetinkino, ifølge det russiske krisedepartementet.

- Det foreligger nå opplysninger om 13 døde, opplyser departementet.

Demningen var bygget i tilknytning til en gullgruve, og da den brøt sammen fosset store vannmasser inn i brakkebyen der mange av de 270 gruvearbeiderne lå og sov.

15 mennesker er fortsatt savnet etter ulykken og store redningsmannskaper arbeider på stedet.

(NTB)

Mann ranet kvinne. Pågrepet:

Politiet har pågrepet en mann mistenkt for å ha ranet og slått en kvinne på Tøyen i Oslo.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 04.21.

- Melder sier at hennes venninne angivelig har blitt forsøkt voldtatt og at gjerningspersonen skal ha løpt fra stedet, sier operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Det ble også meldt inn til politiet at gjerningspersonen skal ha slått en av kvinnene i ansiktet, tatt en mobil og løpt fra stedet.

Politiet satt raskt i gang søk i området, og fikk kontakt med de fornærmede

- Det viste seg ganske raskt at dette nok ikke var noe voldtektsforsøk, men at det var et ran av person på offentlig sted. Han hadde fått med seg en mobiltelefon før han løp fra stedet, sier Jøkling.

Politiet lyktes ganske raskt i å spore opp gjerningspersonen. Han var akkurat i ferd med å gå ut av en taxi, da politiet kom til stedet.

- Drosjesjåføren hadde blitt truet med kniv. Sannsynligvis har han truet for å unngå å betale, sier Jøkling.

Politiet fikk ganske raskt kontroll på situasjonen og pågrep mannen, som er i starten av 30-åra og er en kjenning av politiet.

- Like i nærheten fant vi mobiletelefonen som hadde blitt stjålet på Tøyen, så vi er ganske sikre på at vi har rett mann, sier Jøkling.

Politiet søker nå etter kniven gjerningspersonen brukte.

- Dette er en alvorlig hendelse på alle måter. Det er traumatisk for de fornærmede, men vi er fornøyde med at vi klarte å pågripe riktig gjerningsmann så raskt, sier Jøkling.

Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb:

USAs president Donald Trump vil holde neste års G7-møte på sin private golfklubb i Miami. Demokrater har lagt fram et lovforslag som kan stoppe planene.

Lovforslaget kalt «Trump's heist undermines the G-7 act» går ut på at dersom det blir vedtatt, kan alle midler som skal brukes på møtet, bli stoppet.

Dersom det blir vedtatt, vil Det hvite hus også bli tvunget til å levere over alle relevante dokumenter om hvordan Trump-administrasjonen kom fram til at presidentens private golfanlegg var det beste valget.

– Utsiktene om at Trump-administrasjonen ville tilsidesette grunnloven for å fylle presidentens lommer ved å holde det kommende G7-toppmøtet og reklamere for presidentens vaklende eiendommer, er svært urovekkende, sier demokraten Bennie Thompson i Representantenes hus.

Det er ventet at forslaget vil få flertall i Representantenes hus, der demokratene har flertall, men ikke i Senatet, der republikanerne er i majoritet.

Beslutningen om å holde G7-toppmøtet på Trumps Doral-anlegg i Miami 10.–12. juni har fått kritikk, særlig i lys av at kunngjøringen kommer i en tid der Trump anklager sin demokratiske rival Joe Bidens familie for å ha hatt personlig vinning av den tidligere visepresidentens politiske embete.

Golfklubben Trump National Doral Miami er Trump-familiens mest innbringende eiendom, ifølge The New York Times. Men eiendommen går derimot i økonomisk motbakke. I mai meldte avisen at stedets netto driftsinntekter hadde falt med 69 prosent på to år.

Ifølge fungerende stabssjef Mick Mulvaney var det en viktig årsak i valg av lokaler at alle de utenlandske delegasjonene og pressen kunne bo på samme sted.

(NTB)

Biden gjør byks på måling:

Tidligere visepresident Joe Biden øker forspranget til de andre demokratene som vil bli partiets presidentkandidat på en fersk måling.

En måling Reuters /Ipsos har gjort, viser at 21 prosent av de spurte demokratiske og uavhengige velgerne sier de ville ha stemt på Joe Biden, en økning på 3 prosentpoeng fra en lignende måling fra september.

Den kandidaten som nest flest ville ha stemt på, er Vermont-senator Bernie Sanders. Han får 16 prosent av stemmene på målingen. 15 prosent sier de ville ha stemt på senator Elizabeth Warren fra Massachusetts.

5 prosent sier de ville ha stemt på borgermester Pete Buttigieg i South Bend i Indiana, mens kongressmannen Beto O'Rourke fra Texas får 3 prosent på målingen.

Målingen viser også at Biden langt fra kan ta det for gitt at han blir nominert. For 1 av 5 i samme måling sier de ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på, og nesten 2 av 3 sier de fortsatt kan endre mening.

Målingen ble utført 17. og 18. oktober. Feilmarginen er på rundt 4 prosent.

(NTB)

Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll:

Klokka 01.34 fikk politi i Øst inn melding om en grov voldshendelse på Eidsvoll.

- Vi fikk melding om at det var en slåsskamp der det var en mann som lå nede, det var to mot en. Han ble slått ned, også gikk de løs på ham mens han lå nede. De sparket eller trampet på ham, sier operasjonsleder Gisle Sveen.

Politiet rykket ut til stedet, og fikk gode beskrivelser av gjerningspersonene. De, to menn i 30-åra, ble pågrepet på et spisested ikke langt unna.

- Fornærmede, en mann i 40-åra ble kjørt til Ahus. Han var beruset, og hadde nedsatt bevissthet. Han hadde blodutredelser i ansiktet, og det kan være mistanke om alvorlig hodeskade, sier Sveen.

Politiet har gjennomført flere vitneavhørt. En av de pågrepne mennene skal også ha vært aggressiv i forkant av voldsepisoden.

- Vi har ikke fått noen klar årsakssammenheng. Det som er på det rene er at det har vært et kraftig overtak for den ene part Det er vold mot en som ligger nede. Uavhengig av utfallet så er det en grov voldshendelse, sier Sveen.

Kvinne truffet av slag under slåssing på togstasjon:

Politiet i Øst rykket rundt klokka kvart på ett ut til melding om slåssing med flere involverte på Lillestrøm stasjon.

«Kontroll på en mann som sto med bar overkropp og slo løs med belte», skriver politiet på Twitter.

En kvinne skal ha blitt truffet av et slag i hodet, og får behandling.

- Vi fikk melding om møljeslagsmål. Vi fikk ganske raskt kontroll på stedet. Det var flere der som var aggressive, tre personer ble anholdt, sier operasjonsleder Gisle Sveen til Dagbladet.

Kvinnen som hadde blitt truffet i hodet hadde fått en «donaldkul».

- Det ser ut som det er vanskelig å identifisere en gjerningsperson. Det var en som slo rundt seg med belte, men om han er fornærmet eller gjerningsperson, er ikke godt å si, sier Sveen.

Politiet har sikret seg videobevis, men de gir ikke noe klart bilde av hverm som er gjerningsperson.

- Det bli eventuelt anmeldelse i ettertid, sier Sveen.

De har sikret seg personalia av de involverte, som ble bortvist fra Lillestrøm sentrum.

Trump har nominert ny energiminister:

USAs president Donald Trump har nominert viseenergiminister Dan Brouillette til landets nye energiminister.

Trump skriver på Twitter fredag at den sittende energiministeren Rick Perry går av ved årsskiftet. Hans avgang ble bekreftet torsdag.

- Jeg ønsker å takke energiminister Rick Perry for den fremragende jobben han har gjort. Han fratrer på slutten av året for å gjøre andre oppgaver. Rick var en fantastisk guvernør i Texas og en fantastisk energiminister. Han er også min venn, skriver USAs president.

Trump skriver videre at han ikke tviler på at Dan Brouillette kommer til å gjøre en god jobb som ny energiminister.

(NTB)

Bil i fjellvegg i Bergen:

En bil med fire personer kjørte i 22.30-tida i fjellveggen i Fana sør i byen. Alle i bilen pådro seg skader, melder Vest politidistrikt.

- En av de involverte blir kjørte til traumemottak, tre kjøres til legevakta, melder politiet i en oppdatering.

Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Tore Fanebust ved 110-sentralen opplyser til Bergens Tidende at bilen snurret rundt, og at det er store materielle skader på kjøretøyet.

Krokeidevegen, hvor ulykken skjedde, er tidvis tett trafikkert fordi den er atkomsten til ferja til Austevoll. Trafikken dirigeres på stedet, opplyser politiet.

Stoltenberg og Pompeo holdt pressekonferanse:

USAs utenriksminister Mike Pompeo har i dag møtt NATO-sjef Jens Stoltenberg. Pompeo har orientert Det nordatlantiske rådet om sitt besøk i Tyrkia denne uken.

Utenriksministeren besøkte Tyrkia som en del av USAs innsats for å forhandle fram en fem dager lang våpenhvile i Nord-Syria.

De to holdt en pressekonferanse klokka 20.40.

- Situasjonen i Syria er skjør og vanskelig, men jeg tror at denne avtalen kan hjelpe med å nedskalere situasjonen og derfor forbedre situasjonen på bakken, sa Stoltenberg.

Situasjonen i Syria er viktig for alle de allierte, forsikret Stoltenberg.
Pompeo dysset ned betydningen av meldingene om at Tyrkia brøt våpenhvilen fredag morgen.

– Det var noe aktivitet i dag, men vi har også sett noe veldig positiv aktivitet, sa Pompeo.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.