Annonse

Nyhetsstudio

Mobiliserer: - Omstiller til krigsøkonomi

Russlands president Vladimir Putin varsler onsdag morgen delvis militær mobilisering i Ukraina. 300 000 soldater blir mobilisert til krigen, melder forsvarsminister Sergej Sjojgu i en tale.

- Det er en veldig alvorlig opptrapping av konflikten. Det er et politisk signal, som vil ta noe tid før det får militær effekt, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Dagbladet TV.

Han mener russerne nå omstiller samfunnet til en krigsøkonomi.

- De vil fokusere på våpenproduksjon og støtte til de militære styrkene.

Karlsen tror ikke mobiliseringen vil få reell effekt umiddelbart.

- Hvis de kaller inn en kontraktsoldat, for eksempel, som har vært inne to-tre år og sluttet i fjor, vil han være relativt vil godt trent og kunne sendes til fronten fort. Det kan de gjøre med enkeltpersoner.

- Men vi ser også at russerne mangler alt fra geværer til uniformer, og det er stor tvil om hvor mange de egentlig klarer å utruste, sier han.

Han omtaler russernes påstander om å mobilisere 300 000 mann som «helt urealistisk».

- Hvis de skal lage nye avdelinger de trenge stridsvogner, artilleri, radioer og annet utsyr. Det har de slitt med å skaffe.

Han knytter Russlands mobilisering til den svært vellykkede ukrainske motoffensiven i Kharkiv, Kherson og Donetsk i september.

- Russland har egentlig stått stille i Ukraina, og ble slått kraftig tilbake nå, sier han.

Annonse

Kongsberg: Store jordmasser har rast ut

Laagendalsposten melder at store jordmasser har rast ut på Raumyr i Kongsberg i Viken.

Ifølge avisa er flere husstander berørt og uten vann og kloakk.

- Det har sklidd ut store jordmasser og det har sklidd ut helt inntil grunnmuren, forteller beboer Rune Jarnæs til avisa.

Roar Jarness ved teknisk vakttelefon i Kongsberg kommune bekrefter overfor avisa at de har vært på stedet.

- Det har vært en lekkasje på en privat vannledning som ligger i bakken, og som følge av det så har det rast ut litt masse der, sier han.

Kommunen har bistått med å stenge vannet, men ettersom hendelsen har skjedd på privat eiendom, har ikke kommunen ansvar for videre oppfølging, ifølge Jarness.

Ifølge Laagendalsposten har beboerne blitt bedt om å ta kontakt med forsinkringsselskapet.

Annonse
Mener at Putin er et monster
FØRSTEDAME: Olena Zelenska i Ukraina. Foto: Andre Pain / AFP / NTB

Mener at Putin er et monster

Tirsdag publiserte britiske Sky News et intervju med Ukrainas førstedame Olena Zelenska. Der blir Zelenska spurt om hvorvidt hun tror at Russland-president Vladimir Putin eier samvittighet, eller om han bare er et monster, enkelt og greit?

- Det siste, svarte Zelenska.

I intervjuet oppfordrer hun også Storbritannias statsminister Rishi Sunak til å bidra til å finne og straffe personer som har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser. Blant annet framhever hun Russlands bruk av seksuell vold som våpen.

Annonse
Medvedev: - Da blir Nato et legitimt mål
Foto: Ekaterina Shtukina / Ap / NTB

Medvedev: - Da blir Nato et legitimt mål

Tirsdag kveld uttaler Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev at dersom Nato forsyner Ukraina med luftvernsystemet Patriot og Nato-personell, vil Nato bli et legitimt mål for Russlands militære styrker, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sammen med hauker som Tsjetsjenia-leder Ramzan Kadyrov og Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin, regnes Medvedev som en av Russlands mest framtredende hardlinere, som ofte uttaler seg betydelig mer ytterligående enn Russland-president Vladimir Putin.

Foreløpig mener de fleste vestlige militæreksperter at det ikke er noe som tyder på at Russland ser seg tjent med å trekke Nato inn i krigen, all den tid Russland allerede opplever betydelig motgang i Ukraina.

Annonse

Halden: Evakueres etter brann

En rekke beboere er evakuert etter at det tirsdag kveld begynte å brenne i en bolig i Torpedalsveien i Halden i Østfold i Viken. Politiet meldte først om brannen ved 18-tida.

Etter å ha ankommet stedet beskrev de «full fyr i kjeller», samt «mye røyk som velter ut».

Beboere både i det berørte huset, og i nærliggende boliger, evakueres til Tistedal skole. Kommunen er varslet om hendelsen, opplyser politiet.