Annonse

Nyhetsstudio

Seks demonstranter drept i uro i Iran
Foto: Salvattore Di Nolfi / AP / NTB

Seks demonstranter drept i uro i Iran

Seks demonstranter skal være drept i protestene som har brutt ut i Iran som følge av at en ung kvinne døde etter å ha blitt pågrepet av landets «moralpoliti».

To av demonstrantene ble drept natt til onsdag, opplyser menneskerettsgrupper. Det er tidligere meldt om fire drepte, hvorav minst tre i provinsen Kurdistan nord i landet. Det er her de hardeste sammenstøtene har funnet sted.

Masha Amini (22), som var iransk kurder, ble angivelig pågrepet for å ha båret hijaben på en «upassende» måte.

Aktivister sier hun døde av hodeskader som følge av politiets behandling, mens iranske myndigheter avviser dette.

Fem dager på rad er det blitt meldt om demonstrasjoner. Iranske medier meldte onsdag at protestene har spredt seg til 15 byer, og at politiet bruker tåregass for å spre folkemengdene.

De skriver også at demonstrantene har kastet stein mot politiet og satt fyr på politikjøretøy og søppeldunker.

Ifølge aktivister er flere titall mennesker såret og mange pågrepet.

(NTB)

Annonse
Kan starte ny lynoffensiv
PRESIDENT: Volodymyr Zelenskyj i Ukraina. Foto: AP / NTB

Kan starte ny lynoffensiv

Natt til torsdag skriver den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW) at ukrainske styrker inntok Luhansk-regionen onsdag, og at det nå ligger til rette for en ny lynoffensiv.

«Terrenget i vestlige deler av Luhansk er egnet for den typen hurtig krigføring som ukrainske styrker på effektivt vis gjennomførte i øsltige deler av Kharkiv-regionen tidlig i september. Samtidig er det ingen opplysninger fra åpne kilder som indikerer at russiske styrker betydelig har styrket sine posisjoner i vestlige deler av Luhansk», skriver tankesmien i en av sine daglige krigsrapporter og fortsetter:

«Ukrainas pågående offensiver i nordøstlige og sørlige deler av landet vil sannsynligvis tvinge Kreml til å prioritere å forsvare et område på bekostning av det andre, noe som potensielt kan øke risikoen for ukrainsk suksess begge steder».

Ukrainas lynoffensiv i Kharkiv-regionen forbløffet eksperter og ydmyket Putin-regimet. Blant annet regnes det som en av de utløsende årsakene til at Russlands president beordret delvis mobilisering.

En ny lynoffensiv i Luhansk kan potensielt bli enda mer ydmykende for Russland. Dette fordi at Russland så seint som i forrige uke annekterte den aktuelle regionen. I tillegg har Russland annektert Donetsk, Kherson og Zaporizjzja.

Skudd mot leilighet i Oslo

Politiet fikk i natt melding om at det var skutt mot en leilighet på Frogner plass i Oslo. Ingen er skadd, og politiet har ikke pågrepet noen i saken.

Klokken var 04.11 da Oslo-politiet fikk melding om skyteepisoden, som fant sted i en gård i Frognerveien, like ved Frognerparken.

Det er ukjent hva som har skjedd, og politiet har jobbet med taktisk og teknisk etterforskning.

- Ingen personer ble skadd, og ingen personer er så langt pågrepet, sier krimleder Kristine Jakobsen i Oslo-politiet til NRK.

(NTB)

Annonse

Garasje overtent i Finnmark

110-sentralen i Finnmark melder tidlig torsdag morgen om en brann i en garasje i Alta.

- Garasjen skal være helt overtent og det er fare for spredning til flere bygg, melder de.

Politiet opplyser at de har evakuert de nærliggende boligene til brannstedet, og at det ikke er meldt om personskader.

Annonse
Jakter person etter mistenkt overfallsvoldtekt i Oslo
Foto: PS-P

Jakter person etter mistenkt overfallsvoldtekt i Oslo

Natt til torsdag opplyser Kristine Jakobsen ved Krimvakta hos Oslo politidistrikt til Dagbladet at en kvinne skal ha blitt utsatt for en overfallsvoldtekt i Tollbugata i Oslo, og at politiet jakter en gjerningsperson.

Politiet ble varslet om den mistenkte overfallsvoldtekten klokka 22.24 onsdag kveld. Det var en innringer som varslet politiet om det vedkommende opplevde som en mulig voldtekt.

- Den mistenkte voldtekten skal ha funnet sted rett forut for at vedkommende ringte politiet. Da politiet ankom stedet kom vi i kontakt med en kvinne som sa at hun hadde blitt overfalt, sier Jakobsen til Dagbladet omkring klokka 05.

Seinere har kvinnen blitt fraktet til sykehus, i tillegg til at politiet har foretatt krimtekniske undersøkelser på stedet.

- Har dere pågrepet én eller flere gjerningspersoner i forbindelse med denne saken?

- Nei. Vi søker etter det, men har ikke pågrepet noen på nåværende tidspunkt. Videre vil det bli aktuelt å se på videomateriale fra åstedet, sier Jakobsen.