Annonse

Nyhetsstudio

Ut mot Putin: - En mislykket invasjon
Foto: AFP / NTB

Ut mot Putin: - En mislykket invasjon

Onsdag morgen annonserte Russland-president Vladimir Putin beslutningen om å mobilisere 300 000 nye soldater til krigen i Ukraina.

I tillegg truet han nok en gang Vesten med atomvåpen.

Flere verdensledere var tidlig ute med å fordømme mobiliseringen, inkludert Canadas statsminister Justin Trudeau. Han mener Putins oppførsel er et tegn på en mislykket invasjon.

- Russlands president Vladimir Putins militære mobiliseringsordre, og trusler om å bruke atomvåpen, viser at Ukraina-invasjonen mislykkes, sa han i en uttalelse onsdag ifølge Reuters.

Trudeau understrekte likevel viktigheten av å ta atomtruslene på største alvor.

Annonse

Regjeringen ble ikke hacket

Nettsidene til den norske regjeringen var nede en kort periode i formiddag, rundt klokka 10.35.

Dagbladet får nå opplyst av regjeringen at dette ikke skyldes et hackerangrep.

Nettsidene var ustabile i en periode etter nedetiden.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) ser nærmere på årsaken og konsekvensene av nedetiden.

Finland: Stenger grensene for russere fredag

Finlands utenriksminister bekrefter at Finland stenger grensene for russiske turister fredag. Det melder Reuters.

- Russisk turisme setter Finlands internasjonale relasjoner i fare, sier utenriksminister Pekka Haavisto.

Grensa vil fortsatt være åpen for russere som ønsker å besøke familie, eller jobber eller studerer i landet.

Etter at over 17 000 russere kom over grensen fra Russland til Finland forrige helg, og etter den delvise mobiliseringen av soldater i reservestyrkene, frykter Finland en ukontrollert strøm av russere som vil krysse grensen.

- Vår vurdering er at innvirkningen på grensetrafikken vil bli signifikant, sier innenriksminister Krista Mikkonen, ifølge Reuters.

Les hele saken

Stenger grensa for russere

Annonse

Advarte om angrep: - En dykker ville holde

Allerede tre år før byggingen av den første Nord Stream-rørledningen, i 2007, advarte eksperter om angrep, melder Dagens Nyheter.

Sårbarhet for eksplosjoner ble spesielt framhevet, skriver SVT.

«Til tross for sitt betongskall, er ledningen ganske sårbar, og en dykker skulle holde til å feste en sprengladning», heter det i rapporten fra Total Defence Research Institute (FOI).

Rapporten er laget på oppdrag fra det svenske forsvarsdepartementet og peker på potensielle trusler knyttet til Russland.

- For oss var det åpenbart at det var en rekke sikkerhetspolitiske problemer knyttet til Nord Stream. Det burde ha reist betydelige spørsmålstegn, sier Mike Winnerstig, som har laget rapporten og nå er leder for sikkerhetspolitisk enhet ved FOI, til DN.

Reuters: Kreml varsler annektering

Kreml varsler annektering av russiskokkuperte regioner i Ukraina, melder Reuters.

Prorussiske myndigheter har erklært seier i de ukrainske fylkene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja, der det har pågått såkalte folkeavstemningene den siste tida.

Det har vært ventet at den russiske nasjonalforsamlingen vil støtte opp under resultatet og innlemme fylkene i Den russiske føderasjon, og regne det som sitt territorium.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass vil seremonien der innlemmelsen skjer finne sted klokka 15 fredag, og president Vladimir Putin vil holde en tale i den forbindelse.

Det er lite som tyder på at velgerne i de russiskstøttede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk og de russiskokkuperte delene av Kherson og Zaporizjzja har fått delta i frie og rettferdige valg. Derfor har avstemningene ført til bred internasjonal fordømmelse, og Ukraina og en rekke vestlige land, deriblant Norge, varsler at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Annonse

Frigir navn etter trafikkulykke

Politiet frigir navnet på kvinnen som omkom etter trafikkulykken på riksvei 210 i Kongsvinger 2. september.

Det var Maggi Dreyer Bråten som omkom i ulykken.

Pårørende er orientert om at navnet frigis.