Annonse

Nyhetsstudio

UDI: Opphevet visumavtalen med Russland

Norske myndigheter har midlertidig opphevet visumavtalen med Russland, fra og med torsdag 22. september.

Det opplyser UDI på sine hjemmesider.

Dermed gjelder visumforordningens vanlige regler om dokumentasjon, flerreisevisum, gebyr og saksbehandlingstid for borgere av Russland, i stedet for de forenklede reglene i visumfasiliteringsavtalen.

Colombia: Ballonglignende objekt var i colombiansk luftrom

Luftforsvaret i Colombia melder om at de rett før helgen observerte et objekt som lignet en ballong i luftrommet sitt.

– Morgenen den 3. februar observerte luftforsvaret et objekt 55.000 fot oppe i luften som var inne i colombiansk luftrom. Objektet hadde kjennetegn som lignet en ballong, skriver det colombianske luftforsvaret i en uttalelse.

Luftforsvaret fulgte med på objektet til det forlot luftrommet igjen, heter det videre, og hendelsen blir etterforsket i samarbeid med andre land og institusjoner for å finne ut hvor objektet kom fra.

– Objektet representerte ikke en trussel mot nasjonal sikkerhet eller forsvar, skriver de videre.

Den mulige ballongobservasjonen i Colombia skjedde samtidig som USA meldte om en kinesisk ballong i deres luftrom. Denne ballongen ble skutt ned lørdag kveld.

(©NTB)

Tre omkom i snøskred i Østerrike

Tre personer har blitt funnet omkommet i tre forskjellige snøskred i de østerrikske alpene på mindre enn et døgn.

Lørdag omkom en tenåringsgutt fra New Zealand i et snøskred i Zillertal øst for Innsbruck. Fredag omkom en kinesisk turist i et snøskred i Sölden og tidlig lørdag ble det funnet en mann i Kaltenbach i Vorarlberg. Mannen forsvant i et snøskred der sist fredag.

Bare lørdag ble det meldt om minst 30 snøskred i Østerrike, og minst elleve av dem rammet skiførere. De mange skredene kommer etter flere dager med kraftige snøfall.

I St. Anton er to personer savnet etter et snøskred lørdag morgen. Leteaksjonen har måttet avbrytes to ganger da risikoen ble ansett å være for stor for redningsarbeiderne.

(©NTB)

Kina raser etter nedskytingen

Det kinesiske utenriksdepartementet går hardt ut mot USA etter at amerikanerne skøyt ned den såkalte spionballongen over USA.

- Kina uttrykker sterk misnøye mot at USA bruker makt for å angripe sivile ubemannede luftskip, heter det i en uttalelse fra departementet.

- Kinesisk side har gjentatte ganger informert amerikansk side om at luftskipet er for sivilt bruk og kom inn i USA på grunn av force majeure, noe som var helt tilfeldig, heter det videre.

Kina hevder fortsatt at det er en værballong og ikke en spionballong slik USA mener. De mener amerikanerne overreagerer og at de bryter internasjonal praksis ved å skyte den ned.

Minst 22 omkomne i skogbranner i Chile
Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

Minst 22 omkomne i skogbranner i Chile

Minst 22 personer har omkommet i forbindelse med de hundrevis av skogbrannene som herjer sør i det sentrale Chile, ifølge myndighetene.

Lørdag blir det meldt at det er 251 aktive branner, og 76 av dem har oppstått det siste døgnet, melder innenriksminister Crolina Toha.

Unntakstilstanden i landet har blitt utvidet til å gjelde regionen Araucania, i tillegg til Nuble og Biobio. Unntakstilstanden gjør at militæret kan mobiliseres for å kjempe mot brannene.

I tillegg til de 22 omkomne har 554 personer blitt skadd i forbindelse med brannene, 16 av dem alvorlig.

Det er for tiden en hetebølge i Chile med temperaturer så høye som 40 grader, noe som gjør det vanskeligere å kontrollere brannene.

(NTB)

Person påkjørt - bil skal ha kjørt fra stedet

Politiet i Vest skriver på Twitter at en fotgjenger har blitt påkjørt i Sogndal. De skriver videre at den aktuelle bilen skal ha kjørt fra stedet.

- 15 pågrepet for planlegging av aksjon mot svensk konsulat

Flere personer er pågrepet og mistenkt for å ha planlagt en form for aksjon mot det svenske konsulatet i Istanbul. Det melder den svenske avisa Aftonbladet.

Den tyrkiske avisa Hurriyet skriver at det dreier seg om to konsulater, det svenske og det nederlandske.

Ifølge den tyrkiske tv-kanalen TRT Haber skal 15 personer være pågrepet av sikkerhetsstyrker. Personene som er pågrepet skal angivelig ha tilknytning til terrororganisasjonen IS.

Det svenske Utenriksdepartementet skriver i en e-post til Aftonbladet at de er kjent med meldingene, og er i kontakt med deres ambassader i Tyrkia.

Den høyreradikale aktivisten Rasmus Paludans brenning av koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm har satt sinnene i kok i mange muslimske land. Flere steder har det vært store anti-svenske demonstrasjoner.

Svensk UD har tidligere bedt svensker i Tyrkia om å være «forsiktige og årvåkne».

Koranbrenningen har også medvirket til at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nå går langt i avvise en godkjenning av Sveriges søknad om medlemskap i Nato.

(Dagbladet/NTB)

Zelenskyj: - Situasjonen blir vanskeligere
Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB

Zelenskyj: - Situasjonen blir vanskeligere

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier lørdag at situasjonen ved fronten i Ukraina blir vanskeligere. Han sier videre at Russland sender inn flere styrker i kamphandlingene.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg har ofte sagt at situasjonen ved fronten er vanskelig, og at den blir vanskeligere. Nå er det den tida igjen, sier Zelenskyj i en videouttalelse lørdag.

- Det er veldig vanskelig nå i Bahkmut, Vuledar, Lyman og andre steder, sa Zelenskyj.