Annonse

Nyhetsstudio

Nye trusler fra Russland
Foto: AP / NTB

Nye trusler fra Russland

Viseformann i sikkerhetsrådet og tidligere president i Russland, Dmitrij Medvedev, kommer torsdag med en atomvåpentrussel.

- Alle russiske våpen, inkludert atomvåpen, kan bli brukt til å forsvare territorier som innlemmes i Russland.

Videre sier han:

- Russland er klare til å forsvare territorier som legges til med alle midler, inkludert atomvåpen, ifølge Reuters.

Han legger til at folkeavstemningene i Donbass vil finne sted.

- Det er ingen vei tilbake.

Medvedevs trusler kommer dagen etter at nåværende president Vladimir Putin varslet en delvis mobilisering i Dagbladet. Det er varslet at 300 000 mennesker vil bli kalt inn for å være en del av reservestyrkene.

Også Putin kom med trusler om atomvåpen under sin tale onsdag morgen.

Annonse
Farevarsel for snø på fjelloverganger
SNØ: Snø på fylkesvei 55 på Sognefjellet i retning Lom. Foto: Statens Vegvesen webkamera / NTB

Farevarsel for snø på fjelloverganger

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for sludd og snø på enkelte fjelloverganger i Sør-Norge fram til onsdag morgen.

Søndag kveld skrev meteorologene at det var observert snø på enkelte av høyfjellsovergangene, og at snøgrensa var ventet å ligge omkring 1000-1400 meter gjennom natta og i morgentimene mandag.

Mandag formiddag melder Vegtrafikksentralen øst at fylkesvei 5627 Aurlandsfjellet er stengt på grunn av snøvær, og at ny vurdering tas tirsdag. Også på Sognefjellet har det falt snø, skriver NTB.

På E134 over Haukelifjell har det også kommet snø mandag morgen.

- Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver Meteorologisk institutt i farevarselet.

- Seks drept og 20 skadd på skole i Russland

Seks personer er drept og 20 skadd etter en skyteepisode på en skole i Izjevsk i Russland, melder det russiske nyhetsbyrået Tass, ifølge Reuters.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA, er en sikkerhetsvakt blant de drepte og barn blant de skadde. AFP skriver at barn også er drept.

Ifølge Interfax jobbet politiet per klokka 09.45 med å få kontroll på skytteren. Den opposisjonelle belarusiske nyhetskanalen Nexta skriver imidlertid seinere at personen har tatt sitt eget liv. Det samme skriver den russiske TV-kanalen RTV, som siterer guvernøren i delrepublikken Udmurtia, Aleksandr Brechalov.

Izjevsk er hovedstaden Udmurtia, som ligger ganske sentralt i landet.

Brechalov skriver på sin Telegram-profil at han har ankommet skolen og at politi og ambulanse også er til stede.

Annonse

Iran advarer USA

Irans utenriksdepartement advarer mandag USA om at deres forsøk på å krenke Irans suverenitet etter de siste dagenes protester i landet, ikke vil forbli ubesvart. Det melder Reuters.

Amerikanske myndigheter har innført sanksjoner mot det iranske «moralpolitiet» etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i deres varetekt.

Hittil har flere titalls mennesker mistet livet i uroen som brøt ut etter at dødsfallet ble bekreftet.

Reuters: Lukasjenko skal møte Putin
Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Kreml / NTB

Reuters: Lukasjenko skal møte Putin

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko skal mandag møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva, melder belarusisk statlig media, ifølge Reuters.

Russland og Belarus er nære allirerte, og Russland har brukt landet som base for både styrker, utstyr og fly både før og etter invasjonen av Ukraina.

Annonse
Problemer med BankID
Foto: Ali Zare / NTB

Problemer med BankID

BankID med app og brikke og BankID-signering er utilgjengelig for enkelte brukere, skriver BankID i en driftstatus på sine nettsider mandag morgen.

- Det er dessverre problemer med BankID med app og kodebrikke akkurat nå. Vi er på saken og retter så fort vi kan, skriver de.

- Vent litt før du forsøker igjen, eller benytt BankID på mobil hvis det haster. Vi beklager ulempen! skriver de videre.

Det er usikkert hvor bredt det rammer, men Dagbladet er blitt kontaktet av brukere som sier de opplever problemene.