Annonse

Nyhetsstudio

Helse sør-øst sier ja til det nye og omdiskuterte Mjøssykehuset i Moelv
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Helse sør-øst sier ja til det nye og omdiskuterte Mjøssykehuset i Moelv

Styret i Helse sør-øst har bestemt at det nye Mjøssykehuset i Moelv skal bygges. Det betyr at Hamar og Gjøvik mister sine sykehus.

Torsdag har styret i Helse sør-øst vedtatt den framtidige sykehusstrukturen i Innlandet. Nå er resultatet klart.

Styringsgruppa for videreutvikling av Sykehuset Innlandet hadde på forhånd anbefalt å bygge Mjøssykehuset i Moelv. Gruppa mener at dette alternativet i større grad samler og styrker fagmiljøene.

- Etter en samlet vurdering av konseptrapporten med alle delutredninger anbefaler et klart flertall i styringsgruppa å gjennomføre bygging av Mjøssykehuset, har leder Terje Rootwelt sagt tidligere.

Det andre alternativet, som ikke ble valgt, var det såkalte null pluss-alternativet. Det vil si at man hadde beholdt de nåværende sykehusene, men fått et nytt sykehus i Hamar. Dette alternativet hadde også betydd en endring i fordeling i oppgaver mellom Hamar og Elverum.

Seks av de ti styremedlemmene stemte for at hovedsykehuset skulle bygges i Moelv. Diskusjonen om hvor sykehuset i Innlandet skal ligge, har pågått i mange år. Onsdag kveld gikk flere tusen i fakkeltog for å bevare sykehus i Hamar, som ligger tre mil fra Moelv.

Under styremøte torsdag ble det foreslått å utsette avgjørelsen om hvor sykehuset skulle ligge. Forslaget falt imidlertid med kun tre stemmer.

(NTB)

Annonse
Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Annonse

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.

Annonse

Finnmark: Mann omkom i trafikkulykke

En mann omkom søndag i en trafikkulykke på E75 mellom Vadsø og Kiby i Finnmark.

Ulykken skjedde natt til søndag, skriver iFinnmark.

Til nettstedet forteller politiet at bilen havnet utfor veien på E75 mellom Vadsø og Kiby.

– Det var en mann som omkom, bekrefter operasjonsleder Bjørn Tore Syvertsen overfor avisa (NTB)