Annonse

Nyhetsstudio

Novaja Gazeta: Kilde avslører hemmelig punkt

Torsdag melder Novaja Gazeta at en kilde i det russiske regjeringsapparatet opplyser at den hemmelige artikkelen i Putins mobiliseringsordre tillater Russland å kalle inn én million mennesker til å delta i krigen i Ukraina.

Det var onsdag morgen at Russland-president Vladimir Putin beordret delvis mobilisering. Like etter fortalte forsvarsminister Sergej Sjojgu at 300 000 reservesoldater skulle kalles inn til tjeneste som følge av den nye ordren.

I dokumentene som utgjør presidenten dekret, legger Putin føringer for hvordan den delvise mobiliseringen skal utføres i form av ni artikler. Men den sjuende artikkelen holdes hemmelig, og det eneste som står skrevet er følgende: «For tjenestebruk».

Onsdag uttalte Kremls talsperson Dmitrij Peskov følgende om det hemmelige punktet:

- Det eneste jeg kan si er at Sergej Sjojgu sa 300 000 personer i sitt intervju. Artikkelen nevner at det dreier seg om opptil 300 000 personer.

Den ikke navngitte kilden i Kreml hevder at representanter for det russiske forsvarsdepartementet i utgangspunktet ønsket at hele innholdet i dekretet skulle holdes hemmelig, men seinere skal de ha blitt enige om at bare det sjuende punktet skulle holdes hemmelig.

I et forsøk på å verifisere kildens opplysninger, har Novaja Gazeta kontaktet en rekke personer som vanligvis mottar det fullstendige innholdet i slike dekreter. Men denne gangen oppgir kilder fra ulike departementer at heller ikke de har fått sett innholdet i det hemmelige punktet. Avisa legger til at man risikerer represalier om man lekker opplysninger som er merket «for tjenestebruk».

Novaja Gazeta er en uavhengig russisk avis, og sjefredaktør Dmitrij Muratov ble tildelt Nobels fredspris i 2021.

Novaja Gazeta: Kilde avslører hemmelig punkt
PRESIDENT: Vladimir Putin i Russland. Foto: NTB

Les hele saken

Putins hemmelige ordre

Annonse
Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Annonse

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.

Annonse

Finnmark: Mann omkom i trafikkulykke

En mann omkom søndag i en trafikkulykke på E75 mellom Vadsø og Kiby i Finnmark.

Ulykken skjedde natt til søndag, skriver iFinnmark.

Til nettstedet forteller politiet at bilen havnet utfor veien på E75 mellom Vadsø og Kiby.

– Det var en mann som omkom, bekrefter operasjonsleder Bjørn Tore Syvertsen overfor avisa (NTB)