Annonse

Nyhetsstudio

Har fått status som person
PERSONSTATUS: Saltvannslagunen Mar Menor i Spania er det første økosystemet i Europa til å få status som juridisk person. Foto: Jose Miguel Fernandez / AFP / NTB

Har fått status som person

Saltvannslagunen Mar Menor i Spania er det første økosystemet i Europa til å få status som juridisk person. Det betyr at lagunen har håndhevbare rettigheter.

Det ble vedtatt i senatet onsdag, med et overveiende flertall.

Med den nye vedtaket kan mistanke om lovbrudd mot lagunen anmeldes.

Vedtaket har som formål seg om å beskytte lagunen som et økosystem. Mer Menor har vært truet i flere tiår på grunn av landbruk, gruvedrift og turisme. Særlig overgjødsling av jordbruksareal har fremmet algevekst i lagunen.

Under hetebølger, som Spania ble hardt rammet av denne sommeren, kan mangel på oksygen føre til massedød av fisk og andre dyr som lever i lagunen.

Det vil bli satt ned en komité bestående av seks representanter fra myndighetene og sju fra samfunnet, som skal føre tilsyn med beskyttelse av lagunen.

Avgjørelsen baserer seg på en underskriftskampanje som ble undertegnet av 640 000 personer.

(NTB)

Annonse

Leteaksjon etter kvinne i 40-åra

Det er iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra har mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltar i søket. Det er dårlig vær i området, med nedbør og lavt skydekke, skriver politiet på Twitter.

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Annonse

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Det skal ikke være noen til stede på hytta, ifølge politiet. De opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.

Finnmark: Mann omkom i trafikkulykke

En mann omkom søndag i en trafikkulykke på E75 mellom Vadsø og Kiby i Finnmark.

Ulykken skjedde natt til søndag, skriver iFinnmark.

Til nettstedet forteller politiet at bilen havnet utfor veien på E75 mellom Vadsø og Kiby.

– Det var en mann som omkom, bekrefter operasjonsleder Bjørn Tore Syvertsen overfor avisa (NTB)

Annonse

Giske: Brann i bolighus

Alle beboere er gjort rede for og nabohus blir evakuert etter at det brøt ut brann i et bolighus på Valderøy i Giske kommune i Møre og Romsdal. Politiet advarer om at det kommer noe røyk fra huset, som driver nord/nordøst.

Naboer som opplever sjenerende lukt oppfordres til å holde vinduer lukket.