Annonse

Nyhetsstudio

Vil ikke være nær Lavrov

Torsdag avholdes møtet i FNs sikkerhetsråd i New York. Generalsekretær Antonio Guterres i FN åpner med å understreke at det er «totalt uakseptabelt» med diskusjoner om en potensiell atomkrig. Han mener også at den seineste utviklingen i Ukraina er «farlig og foruroligende».

- Verden har ikke råd til en atomkatastrofe, sier Guterres om kamphandlingene rundt kjernekraftverk i Ukraina.

I forkant av møtet har Ukraina-utenriksminister Dmytro Kuleba erklært at han vil holde «trygg fysisk avstand» til Russland-utenriksminister Sergej Lavrov under torsdagens møte i FNs sikkerhetsråd, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vil ikke være nær Lavrov
UTENRIKSMINISTER: Sergej Lavrov i Russland. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / AP / NTB
Annonse

Norlén gjenvalgt som talmann

Andreas Norlén er gjenvalgt som talmann – tilsvarende stortingspresident – i den svenske Riksdagen. Han tilhører det konservative partiet Moderaterna.

Norlén ble gjenvalgt enstemmig.

Det var på forhånd knyttet lite spenning til valget av talmann, men desto mer til andre visetalmann, ettersom de borgerliges kandidat er Julia Kronlid fra det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna. Hun er også blitt anklaget for å være abortmotstander og uttrykte i et intervju i 2014 at hun ikke tror på evolusjonsteorien.

Mandag meldte imidlertid Socialdemokraterna og Centerpartiet at de vil stemme blankt, og ikke ville støtte Miljöpartiets motkandidat. Dermed blir Kronlid med all sannsynlighet valgt.

Kenneth Forslund fra Socialdemokraterna er valgt til første visetalmann, mens det er to ulike kandidater som kjemper om posten som tredje visetalmann.

(NTB)

17 000 russere krysset grensa til Finland i helga

Rundt 17 000 russiske statsborgere kom til Finland over grenseovergangene i helgen, ifølge den finske grensekontrollen.

I morges var det om lag 5 kilometer lange køer på den russiske siden, skriver Svenska Yle.

De fleste krysset grensen i sørøst, nærmest St. Petersburg. Til sammen krysset det 38 444 russiske statsborgere over grensa i sørøst gjennom hele uka, en økning på 64 prosent fra uka før. 24 har søkt asyl og 199 midlertidig beskyttelse.

Det er fortsatt relativt lave tall sammenlignet med situasjonen før koronapandemien. Mange russere som kommer til Finland er i transitt, og skal videre til andre land. 5068 russere forlot Finland søndag.

Trafikken ventes å øke videre de nærmeste dagene. Russlands president Vladimir Putin beordret delvis mobilisering forrige onsdag, og mange menn i alderen som kan kalles inn forsøker nå å forlate landet.

Finland har varslet at det snart blir innstramming av visumreglene for russiske borgere, og i tillegg ryktes det at Russland snart vil innføre utreiseforbud for menn i militær alder.

(NTB)

Annonse

Pendlerboligsakene er ferdig etterforsket

Politiet er ferdig med etterforskning av pendlerboligsakene på Stortinget.

- Vi tar sikte på å avgi innstilling til statsadvokaten i løpet av kort tid, skriver politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt til Vårt Land.

Stenberg skriver videre at det er en del å gjennomgå.

- Vi vil ikke kunne gi opplysninger om innholdet i innstillingen, og kan heller ikke si hvor lang tid statsadvokaten bruker på å treffe sin beslutning, fortsetter politiadvokaten.

I innspurten av valgkampen i fjor kom Aftenposten med sin første avsløring om at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis pendlerbolig av Stortinget i Oslo. Det bidro til at Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd.

Siden har det kommet flere avsløringer om andre politikere, som skal ha gjort lignende disposisjoner knyttet til pendlerbolig og skatt.

(NTB)

NRK: Vil likevel realisere nye E39
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

NRK: Vil likevel realisere nye E39

Som Dagbladet omtalte i juni, sto prosjektet med nye E39 i fare for å få en bråstopp på grunn av 26 kilometer fra Mandal til Lyngdal. Ifølge NRK er det nå besluttet at prosjektet skal realiseres, og Nye Veier har bestemt å dele bygginga av strekningen i to.

Økte priser ble trukket fram som en av hovedårsakene til utsettelsen.

- Vi ser nå at prisene har begynt å stabilisere seg. Vi har litt bedre oversikt. Så deler vi strekningen i to, slik at vi får et litt mindre og ikke så kostbart prosjekt, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altman i Nye Veier til NRK.

Mandal og vestover skal bygges først. Det er imidlertid fortsatt usikkert når den siste halvdelen skal bygges, ifølge statskanalen.

Les hele saken

Bråstopp

Annonse

To pågrepet for medvirkning til Oslo-skytingen

Oslo politidistrikt pågrep i går, søndag 25.september, to menn for medvirkning til skytingen i Oslo 25.juni. Personene ble pågrepet i Oslo og er siktet for medvirkning til terrorhandling.

- Den ene mannen er i 40-åra, og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-åra, og har norsk statsborgerskap. Begge er kjent for politiet fra tidligere, og begge er bosatt i Oslo, heter det i en pressemelding.

Mannen i 40-åra fremstilles for varetektsfengsling mandag eller tirsdag. Han representeres av advokat Victoria Holmen, som bekrefter at hun har snakket med sin klient.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen, skriver Holmen i en SMS til Dagbladet.

Mannen i 30-åra har samtykket til varetektsfengsling og at fengslingsspørsmålet behandles skriftlig. Han er domfelt to ganger, blant annet for brudd på våpenloven, skriver VG. I 2019 ble han dømt for besittelse av samme type maskinpistol som terrorsiktede Matapour brukte under skytingen, ifølge avisa.

Gårsdagens pågripelser betyr at det nå er totalt fire personer som er siktet i saken; altså Matapour for drap og drapsforsøk med terrorhensikt, og tre for medvirkning til terrorhandling.

- Tre av personene er pågrepet, mens den fjerde personen, Arfan Bhatti, er internasjonalt etterlyst, skriver politiet.

Les saken her:

Les hele saken

To pågrepet etter Oslo-skytingen