Annonse

Nyhetsstudio

Melding om kraftig eksplosjon ved Stockholm
Foto: Scannpix/NTB

Melding om kraftig eksplosjon ved Stockholm

Sent torsdag kveld bekrefter politiet i Sverige at det har vært en kraftig eksplosjon ved en bygård i Huvudsta, nord for Stockholm, opplyser det svenske politiet, ifølge SVT.

- Det er først og fremst viktig å finne ut av at det ikke er personskader, sier politiets talsperson Daniel Wikdahl, til kanalen.

Til Dagbladet sier politiets talsperson Wikdahl at de har en mistanke om at det kan ha vært en bombe som har utløst eksplosjonen. Han understeker at det er en farlig ødeleggelse, men at de ikke vet hva som har forårsaket eksplosjonen enda.

- Vi har ikke fått inn noen meldinger om skadde personer. Nå søker vi i bygget og i nærliggende hus for å se om det er noen skadde som ikke har kommet seg ut, sier han til Dagbladet.

Det er per nå ikke meldt om noen personskader, og omstendighetene rundt hendelsen er fortsatt uklare.

Vitner i området beskriver dramatiske scener.

- Det var det sykeste smellet noensinne. Vi kjente at bakken ristet, sier Christian Karatas til Expressen.

Ved 23-tiden jobber politiet fortsatt med å søke i området.

Ifølge SVT opplyser politiet at eksplosjonen har ført til store skader på huset og flere vinduer ble knust.

Annonse
Folkeavstemning om Russland-sanksjoner
Foto: Bertrand Guay / NTB

Folkeavstemning om Russland-sanksjoner

Ungarns statsminister Viktor Orban har kunngjort at det skal holdes en folkeavstemning i landet om EUs sanksjoner mot Russland.

– Disse sanksjonene ble ikke demokratisk vedtatt, men ble vedtatt av EU-byråkratene i Brussel og europeiske eliter, sa Orban mandag.

– Selv om europeiske borgere betaler prisen for sanksjonene, har de ikke blitt spurt, sa han videre.

Orban har i månedsvis vært sterkt kritisk til EUs sanksjoner mot Russland og mener de skader Europa mer enn de skader Russland.

Samtidig har Ungarn alltid stemt for når EU har vedtatt nye sanksjonspakker mot Russland.

Det er ikke kunngjort når folkeavstemningen skal holdes.

Den vil heller ikke være juridisk bindende.

(NTB)

Melding om skyting i Ludvika i Sverige, melder Expressen

Politiet har pågrepet to personer etter meldinger om skyting utenfor Ludvika sentrum i Dalarna i Sverige, skriver den svenske avisa Expressen mandag kveld.

Ingen skal ha blitt skadd i hendelsen, skriver de videre.

Politiet skal ved 16.30-tida ha blitt varslet om en mann med våpen sentralt i Ludvika. De rykket ut med store styrker, og har nå sperret av et område for å gjøre tekniske undersøkelser og avhør på stedet.

Annonse

Russland får sjelden støtte i FN for Ukraina-krigen

Russland fikk sjelden støtte for Ukraina-krigen under FNs hovedforsamling mandag da Syrias utenriksminister gikk på talerstolen.

– Syria gjentar sin holdning til Russlands spesielle militæroperasjon i Ukraina, og Russlands rett til å forsvare og sikre sitt eget territorium, sa Syrias utenriksminister Faisal al-Meqdad til FN.

Russland er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og har bistått Assad-regimet i borgerkrigen i Syria siden 2015. Derfor har Syria i flere måneder stilt seg bak Russlands offensiv i Ukraina.

– Vi er overbevist om at Russland forsvarer ikke bare seg selv, men rettferdigheten og menneskehetens rett til å avvise hegemoni, sa al-Meqdad.

Siden krigen brøt ut i februar har Syria anerkjent de russisk-støttede utbryterregionene i Øst-Ukraina som selvstendige samt tilbudt seg å sende syriske styrker til Ukraina for å bistå russerne i krigen.

(NTB)

Skutt av politiet - fortsatt innlagt
Foto: Lise Åserud / NTB

Skutt av politiet - fortsatt innlagt

Mannen som onsdag i forrige uke ble skutt av politiet etter å ha truet bilister på E18 med kniv, er fremdeles innlagt. Det opplyser hans forsvarer, advokat Vegard Aaløkken, til Dagbladet.

- Han er ennå ikke utskrevet, men er i ok form fysisk, sier Aaløkken.

Det var klokka 05.20 på morgenen at politiet fikk melding om at en mann truet flere personer på E18. Da politiet kom fram, forsøkte mannen å ta seg inn i flere biler. Politiet avfyrte da ett skudd som traff mannen i et bein.

Mannen i begynnelsen av 50-åra ble i ettertid siktet for grove trusler. Han er omtalt som «noe kjent for politiet».

Siktede ble ikke alvorlig skadd av skuddet som traff ham. Flere av politiets tjenestepersoner er avhørt etter hendelsen. Også mannen selv har vært forsøkt avhørt.

- Det er påbegynt ett avhør av ham, men det er ikke fullført. Foreløpig er det uklart hvordan det vil bli med tanke på varetektsfengsling. Det har også vært innledende kontakt med tanke på å gjennomføre en judisiell observasjon av ham, sier advokaten til Dagbladet.

Annonse
Oslos innbyggerne må fortsette å spare på vannet
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oslos innbyggerne må fortsette å spare på vannet

Oslofolk må fortsette å spare på vannet i tiden fremover, opplyser Oslo kommune. Fyllingsgraden i Maridalsvannet er 15 prosentpoeng under normalt nivå.

Magasinfyllingen i Maridalsvassdraget, som er Oslos 700.000 innbyggeres drikkevannsforsyning, er i dag på 68 prosent, men normalt på denne tiden av året er den på 83 prosent.

Gjennom hele 2022 har Oslo kommune innført aksjonsnivå 1 fordi fyllingsgraden i Maridalsvannet har vært på under 73 prosent, altså har det vært langt mindre vann på lager enn hva som er nødvendig.

- Vi må fortsatt opp minst 5 prosent i magasinfylling før vi kommer ut av de tiltakene vi er inne i, sier seksjonsleder for vannmiljø Frode Hult i Oslo kommune til NTB.

Han sier at Oslofolk derfor må belage seg på å fortsette og spare vann i tiden fremover.

(NTB)