Annonse

Nyhetsstudio

Irans president avlyste intervju i protest
AVLYSER: Irans president Ebrahim Raisi nektet å stille til intervju etter at journalisten ikke dekket til håret sitt. Foto: Ed Jones / AFP

Irans president avlyste intervju i protest

Torsdag skulle Irans president, Ebrahim Raisi, bli intervjuet av CNN under sitt New York-besøk. Imidlertid møtte han aldri opp, skriver The Guardian. Grunnen skal være at nyhetsreporter Christiane Amanpour nektet å dekke til håret sitt under intervjuet.

Blant temaene som skulle diskuteres, var protestaksjonene i Iran som følge av Mahsa Aminis død. Hun skal ha blitt arrestert av moralpolitiet for å ha brukt hijaben feil, og døde senere i varetekt, angivelig av skadene som ble påført henne under arrestasjonen.

Det avlyste intervjuet skulle være presidentens første på amerikansk jord, og skulle skje i forbindelse med presidentens deltakelse i FNs generalforsamling.

- Etter uker med planlegging og åtte timer med oppsetting av oversettelsesutstyr, lys og kameraer, var vi klare. Men det var ingen tegn til president Raisi, skriver Christiane Amanpour på sin Twitter-konto.

40 minutter etter at intervjuet skulle ha funnet sted, ble Amanpour kontaktet av en av presidentens assistenter, som krevde at hun brukte et hodeskjerf under intervjuet.

- Assistenten gjorde det tydelig at intervjuet ikke ville skje hvis jeg ikke hadde på meg et hodeskjerf. Han sa det "handlet om respekt" og refererte til "situasjonen i Iran" - med henvisninger til protestene som skyller over landet, sier hun til The Guardian.

Amanpour ønsket ikke å rette seg etter presidentens krav, og intervjuet ble følgelig avlyst.

De siste dagene skal minst 31 personer ha mistet livet i Iran under protestaksjoner som følge av Mahsa Aminis død. Flere kvinner har gått ut på gaten og i sosiale medier for å kjempe mot regimets undertrykkelse.

Annonse
Valgdagsmåling i Italia
KAN BLI STATSMINISTER: Giorgia Meloni kan vinne valget i Italia. REUTERS/Yara Nardi

Valgdagsmåling i Italia

Høyresiden ligger an til seier, melder Reuters.

Giorgia Meloni fra partiet Italias Brødre (Fratelli d'Italia, FdI), ligger an til å bli Italias første kvinnelige statsminister.

Italias brødre har ideologiske røtter i italiensk nyfascisme og er med et partiet plassert i det ideologiske ytre høyre.

Sist gang Italia hadde en statsminister fra ytre høyre var da Benito Mussolini, som grunnla facismen, regjerte fra 1922 til 1943.

Høyrekoalisjonen med Giorgia Meloni ser ut til å vinne søndagens parlamentsvalg med mellom 41 og 45 prosent, ifølge valgdagsmålinger.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg til Italias Brødre av partiene Ligaen og Fremad Italia.

Italias Brødre blir ifølge valgdagsmålingene største partiet i koalisjonen, med 22,5-26,5 prosent av stemmene. Dette melder Reuters.

Ligaen er ifølge målingne ventet 8,5-12,5 prosent av stemmene, mens Fremmad Italia er spådd 5-9 prosent av stemmene.

I Italia er det nesten 51 millioner stemmeberettigete.

(Dagbladet / NTB)

Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Annonse

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Annonse

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.