Annonse

Nyhetsstudio

Siv Hallgren går av - avviser Baneheia-sammenheng

Siv Hallgren går av som leder for Gjenopptakelseskommisjonen, melder NTB fredag formiddag.

Hallgren er utnevnt som ny direktør i Statens sivilrettsforvaltning. Utnevnelsen skjedde i statsråd fredag.

Hallgren, som er utdannet jurist, har siden 2017 vært leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

- Jeg har et åremål som går ut i mars 2024 og skulle gjerne fortsatt ett år til, men da denne muligheten dukket opp valgte jeg å søke på jobben, sier Hallgren til Dagbladet.

Hun er for øyeblikket på ferie, men tar seg tid til å fortelle om jobbskiftet. Hun ser fram til å ta fatt på nye og det hun mener vil være både spennende og interessante oppgaver. Samtidig avviser hun at årsaken til at hun går av er den pågående prosessen med Baneheia-saken, hvor hun stemte mot at saken skulle gjenopptas. Avgjørelsen om gjenopptakelse ble tatt med tre mot to stemmer.

- Til de som eventuelt spekulerer i at det henger sammen, så kan jeg si at det gjør det ikke. Det er ett og et halvt år siden vi var ferdige med vår jobb der. Åremålet mitt går ut om halvannet år, og kan ikke forlenges etter det. Derfor søker jeg meg nå videre, sier Hallgren.

Oppstartsdato i Statens sivilrettsforvaltning har hun foreløpig ikke fått.

- Det er heller ikke avgjort hvem som tar over som leder etter meg, sier hun til Dagbladet.

Annonse

Valgdagsmåling i Italia

Høyresiden ligger an til seier, melder Reuters.

Giorgia Meloni fra partiet Italias Brødre (Fratelli d'Italia, FdI), ligger an til å bli Italias første kvinnelige statsminister.

Italias brødre har ideologiske røtter i italiensk nyfascisme og er med et partiet plassert i det ideologiske ytre høyre.

Sist gang Italia hadde en statsminister fra ytre høyre var da Benito Mussolini, som grunnla facismen, regjerte fra 1922 til 1943.

Høyrekoalisjonen med Giorgia Meloni ser ut til å vinne søndagens parlamentsvalg med mellom 41 og 45 prosent, ifølge valgdagsmålinger.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg til Italias Brødre av partiene Ligaen og Fremad Italia.

(Dagbladet / NTB)

Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Annonse

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Annonse

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.