Annonse

Nyhetsstudio

FN-kommisjonen: Krigsforbrytelser begått
Foto: NTB

FN-kommisjonen: Krigsforbrytelser begått

En FN-kommisjon ledet av norske Erik Møse, tidligere dommer ved Den europeiske menneskerettsdomstolen, slår fast at det er blitt begått krigsforbrytelser i Ukraina.

Det fortalte han i en tale da han la fram kommisjonens foreløpige funn fredag formiddag.

Siden kommisjonen ble opprettet i mars, har FN-granskerne besøkt 27 ukrainske byer og bygder som en periode var okkupert av Russland eller som har blitt angrepet av Russland.

Der snakket de med flere enn 150 personer de beskriver som ofre og vitner.

- Vi ble slått av det store antallet henrettelser i områdene vi besøkte. Kommisjonen etterforsker nå henrettelser i 16 byer og bygder, sa Møse da han la fram kommisjonens funn fredag formiddag norsk tid.

Ofrene og vitnene kommisjonen har intervjuet, forteller om ulovlige fengslinger, tortur i fangenskap og seksuell vold.

Kommisjonen har, ifølge Møse, dokumentert at flere russiske soldater har begått seksuell vold og seksuelle overgrep mot ukrainere.

- I sakene vi etterforsket var alderen på ofrene mellom 4 og 82 år gamle, sa Møse i talen.

De har dokumentert både voldtekt og tortur av barn.

Annonse

Valgdagsmåling i Italia

Høyresiden ligger an til seier, melder Reuters.

Giorgia Meloni fra partiet Italias Brødre (Fratelli d'Italia, FdI), ligger an til å bli Italias første kvinnelige statsminister.

Italias brødre har ideologiske røtter i italiensk nyfascisme
Sist gang Italia hadde en statsminister fra ytre høyre var da Benito Mussolini, som grunnla facismen, regjerte fra 1922 til 1943.

Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Annonse

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Annonse

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.