Annonse

Nyhetsstudio

Roser politiets innsats
Foto: Terje Pedersen / NTB

Roser politiets innsats

260 personer har status som fornærmede i forbindelse med Oslo-skytingen i juni. Christian Lundin er bistandsadvokat for flere titalls personer som var til stede og ble skadd fysisk eller psykisk av skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London i Oslo under Pride-feiringen 25. juni.

Nå roser advokaten politiets innsats etter den siste utviklingen i saken.

Fredag opplyste TV 2 at Arfan Bhatti er etterlyst internasjonalt i forbindelse med Oslo-skytingen. Ifølge Dagbladets opplysninger er han etterlyst under såkalt Red Notice. Det betyr at han er etterlyst i 194 land og skal pågripes umiddelbart dersom han observeres eller påtreffes.

- Politiet har gjort en fabelaktig jobb. Det har vært en grundig og god etterforskning, sier Lundin.

Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt han var orientert om fredagens utvikling på forhånd av det som kom ut om den nye siktelsen i saken.

- Men jeg tar til etterretning at politiet mener det PST hele tida har hevdet - at dette er terror. Med tanke på mine klienter styrker dette også inntrykket av at angrepet var rettet mot en stor gruppe mennesker for å skape frykt, sier Lundin til Dagbladet.

Annonse
Ukrainas førstedame: - Må holdes ansvarlige
Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB

Ukrainas førstedame: - Må holdes ansvarlige

Russiske soldater må bli holdt ansvarlige for voldtekt og andre seksuelle forbrytelser utført mot ukrainske kvinner, sier den ukrainske førstedamen.

- Dette er nok et instrument de benytter seg av som et våpen. Dette er nok et våpenarsenal i denne krigen og konflikten. Det er derfor de bruker det så systematisk og åpent, sier Olena Zelenska.

Hun deltok mandag på en internasjonal konferanse i London mot seksuell vold i krig og konflikt. Blant krigsforbrytelsene som Russland etterforskes for å ha begått, er voldtekt av ukrainske kvinner.

Flere telefonopptak har vist russiske soldater som åpent diskuterer voldtekt, sa Zelenska på konferansen.

Tidligere på dagen besøkte hun Downing Street. Der ble hun tatt imot av statsminister Rishi Sunaks kone, Akshata Murty.

Sunak besøkte Kyiv tidligere denne måneden der han møtte president Volodymyr Zelenskyj for første gang. Sunak lovte økt britisk støtte til Ukraina i kampen mot de russiske styrkene.

(NTB)

Annonse

Menn fengslet etter drapet på Grønland

Natt til søndag ble en mann skutt og drept på Grønland i Oslo. Nå har en mann i 30-åra som er siktet for drap, samt en mann i 20-åra som er siktet for medvirkning til drap, varetektsfengslet i fire uker.

Foreløpig er det ikke kjent hvordan den drapssiktede stiller seg til spørsmålet om straffskyld, mens mannen som er siktet for medvirkning til drap nekter enhver befatning med drapet.

Det var natt til søndag at en mann i slutten av 20-åra ble skutt og drept på åpen gate på Grønland i Oslo. Politiet har lokalisert og beslaglagt våpenet, samt beslaglagt overvåkingsmateriale i området.

Annonse

Brann i leilighet på Jessheim

Det brant i en leilighet på Jessheim i Ullensaker kommune på Romerike.

- Nødetatene på stedet, brannvesenet jobber med evakuering og med slukking, skrev Øst politidistrikt på Twitter.

Ifølge brannvesenet er det snakk om et leilighetskompleks.

Vaktleder Arne Nurmi i Øst 110-sentral sier til Dagbladet rundt klokka 19 at brannvesenet er i ferd med å få kontroll.

- Det har vært brann i en leilighet i andre etasje. Det virker som vi begynner å få kontroll.

Alle personer er evakuert fra bygget.

Politiet skriver i en oppdatering klokka 19.04 skriver politiet at de ikke har fått opplysninger om noen personskader.

Meldingen om brannen kom inn til politiet klokka 18.29 mandag kveld.

Annonse
Følger UiO: Erklært «persona non grata»
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Følger UiO: Erklært «persona non grata»

Etter en lang debatt har Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen mandag vedtatt å følge studentene ved Universitet i Oslo, og erklære forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp),for «persona non grata».

Det bekrefter studentleder Aksel Haukom til Dagbladet.

- Dette er selvsagt beklagelig, men en sann realitet for våre studenter. Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har ikke vist interesse for verken studentene eller sektoren han representerer. Nå har studentene våre talt, og de ser statsråden som uønsket ved Universitetet i Bergen. Vi kan simpelthen ikke ha en minister som kaller oss «pubertale» når vi tar opp saklig kritikk på atferden hans. Vi har fått nok, sier Haukom, som er leder av Studentparlamentet ved UiB.

I resulusjonsforslaget fra Realistlista begrunnes dette med at statsråden gjentatte ganger har vist at han har «null interesse» av å styrke velferden til studentene, og at en slik resulusjon vil sende et tydelig signal om at studentene i hele landet mener at statråden er «totalt uegna som forsknings og høgare utdanningsminister».

Det var under studentparlamentets møte torsdag kveld forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ble erklært uønsket av studentene ved Universitetet i Oslo.

Overfor Dagbladet omtalte statsråden avgjørelsen som «pubertal».

- Det å reagere med ikke å snakke med hverandre - å kansellere - er en pubertal reaksjon, sa Borten Moe til Dagbladet før helga.

- I Norge har vi lang tradisjon for at vi gjør det motsatte. Vi møtes, har dialog og utveksler meninger som bringer verden framover. Det er jeg selvsagt interessert i, fortsatte statsråden.

Les hele saken

Erklært «persona non grata»: - Pubertalt