Annonse

Nyhetsstudio

Flere russere flykter til Georgia

Flere russere flykter til Georgia

Georgiske myndigheter har registrert en «betydelig økning» i biler som forsøker å krysse grensa fra Russland til Georgia, melder nyhetsbyrået AFP.

Det skjer tre dager etter at Russlands president Vladimir Putin annonserte delvis mobilisering av omlag 300 000 reservister til krigen i Ukraina. Innkallingen, som allerede har startet, har forårsaket store protester i Russland. Ifølge organisasjonen OVD-info er flere enn 700 demonstranter lørdag pågrepet i nye demonstrasjoner.

Russlands naboland Finland rapporterer også om en økning i grensepasseringer. Ved den finske grenseovergangen sørøst i Finland har antallet grensepasseringer fra Russland mer enn doblet seg sammenliknet med forrige uke. Nå har myndighetene varslet strenge begrensninger i turistvisum til russere, mens russere desperat forsøker å krysse grensa på falske dokumenter.

Det er imidlertid ikke nytt at russere flykter til Georgia som følge av krigen i Ukraina. Allerede i mars ble det meldt om at tusenvis krysset grensa fra Russland, noe som blant annet la sterkt press på boligmarkedet i millionbyen Tbilisi.

Annonse

Fjerde brevbombe funnet i Spania

Den fjerde brevbomba i Spania på to dager er funnet - denne gang i landets forsvarsdepartement, ifølge El Mundo.

Tidligere i dag ble en forsendelse avslørt under skanning på en flybase utenfor Madrid, mens i går gikk en sprengladning av på den ukrainske ambassaden, hvor en ansatt ble lettere skadd. Samme dag ble ei bombe funnet hos et selskap i Zaragoza som produserer militært utstyr.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombene, men samtlige av målene kan kobles til Natos støtte til Ukraina under krigen mot Russland.

I dag kommer det også fram at sikkerhetspersonell på kontoret til statsminister Pedro Sánchez avdekket ei mistenkt brevbombe allerede torsdag i forrige uke, melder Reuters.

Det spanske innenriksdepartementet har nå beordret en opptrapping av sikkerhetsopplegget ved diplomatiske og offentlige bygninger.

Departementet opplyser samtidig at innpakningen og innholdet i alle bombene likner på hverandre.

Annonse

Vil fjerne mulighet for å forbedre karakterer

Et utvalg foreslår å ta bort muligheten for å forbedre karakterer fra videregående skole ved søknad om opptak til høyere utdanning, samt å fjerne tilleggspoeng.

Utvalget la fram sin rapport torsdag.

- I dag har vi et lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse. Dette fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene og at poenggrensene har blitt kunstig høye. Det gir oss ikke bedre kandidater eller arbeidstakere og det har store samfunnsøkonomiske kostnader, sier leder Marianne Aasen av Opptaksutvalget i en pressemelding

Utvalget, som ble satt ned i 2021, fikk i oppdrag å gå gjennom regelverket for opptak til høyere utdanning. Målet var å foreslå et forståelig og fleksibelt opptaktsregelverk.

Blant forslagene utvalget fremmer, er å fjerne alle tilleggspoeng. I dag kan en skaffe seg studiepoeng ved å gjennomføre blant annet førstegangstjeneste og folkehøyskole. En kan også få studiepoeng for alder. Utvalget mener poengene forsinker oppstarten i høyere utdanning, særlig på studier med mange søkere.

Utvalget foreslår også at forbedrede karakterer ikke skal telle i opptaket. Karakterer i fag en ønsker å forbedre etter å ha gjennomført årene på videregående skole, ikke skal telle.

Det skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregående, men ikke forbedre karakterer.

Søkere som trenger en ny sjanse, kan i stedet ta en opptaksprøve, skriver utvalget, som foreslår en kvote på 20 prosent for dette.

(NTB)

Annonse
NRK trekker seg fra samarbeid med VG
Her fra VG-lista på Rådhusplassen i 2011. Foto: NTB

NRK trekker seg fra samarbeid med VG

NRK trekker seg fra det redaksjonelle samarbeidet med VG om VG-lista. Det melder Medier24.

Det er NRKs P3-sjef Camilla Bjørn som bekrefter det.

- Vi har produsert Rådhusplassen og tilhørende turne. VG står dermed fritt til å arrangere dette uten oss, sier Bjørn til Medier24.

Hun understreker at det er vemodig å trekke seg fra VG-lista, men at det er riktig strategisk.

Statskanalen mangler over 300 millioner kroner neste år.

NRKs budsjett for det kommende året innebærer flere kutt i ulike produksjoner. Onsdag ble det kjent at Sportsrevyen legges ned etter 60 år på grunn av strengere økonomiske rammer. Også det populære talkshowet «Kåss til kvelds» rammes.

Annonse

Ny brevbombe oppdaget i Spania

Enda ei brevbombe er oppdaget i Spania, dagen etter at ei annen bombe i går gikk av på den ukrainske ambassaden i Madrid, melder storavisa El Mundo.

Den nye bomba er oppdaget under skanning av en pakke sendt i posten til en bygning på flybasen Torrejón de Ardoz rett øst for Madrid. Deler av basen brukes til felles Nato-aktivitet.

Én person ble lettere skadd under detonasjonen på den ukrainske ambassaden. Samme dag ble ei annen bombe funnet hos et selskap i den nordøstlige byen Zaragoza som lager militært materiell.

Det er uklart hvem som står bak forsendelsene, og det fryktes at flere bomber vil dukke opp i løpet av dagen. Policía Nacional etterforsker sakene, blant annet for å avdekke hvorvidt de har forbindelse til hverandre.

Les hele saken

Nyhetsstudio - Medier: - Brevbombe gikk av ved Ukrainas ambassade i Madrid