Annonse

Nyhetsstudio

Orkanfrykt: Avlyser månerakett-oppskyting
Foto: Brynn Anderson / AP

Orkanfrykt: Avlyser månerakett-oppskyting

Nasa ser seg nødt til å utsette oppskytingen av måneraketten Artemis 1 enda en gang. Tirsdagens planlagte oppskyting er avlyst på grunn av uvær, heter det.

To tidligere forsøk måtte avbrytes i siste øyeblikk, blant annet på grunn av drivstofflekkasjer som det ikke lyktes å fikse i tide.

Lørdag ble det klart at det blir en tredje forsinkelse i oppskytingen av den ubemannede raketten. Årsaken er den tropiske stormen Ian, som ventes å utvikle seg til orkan i Karibia mandag og treffe Floridas kyst senere i uka. Det er svært usikkert hvor og hvordan uværet vil bevege seg, men Nasas romfartssenter i Cape Canaveral kan bli rammet.

Målet med romferden er å sjekke om Orion-kapselen som sitter på toppen av raketten, er trygg nok til å frakte astronauter i framtiden.

Hvis alt går bra, kan astronauter så tidlig som i 2024 være klar for en runde rundt månen. Nasas mål er å lande to personer på månens overflate innen utgangen av 2025. (NTB)

Annonse

Rana: To til sykehus etter frontkollisjon

To personer er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på E6 ved Selfors i Rana kommune på Helgeland i Nordland fylke.

Veien er stengt i forbindelse med ulykken, opplyser politiet på Twitter. Trafikkdirigering pågår.

- Vi gjør undersøkelser på stedet. Foreløpig har jeg ikke fått noe informasjon om hendelsesforløp. Det vi vet er at det har vært en front-mot-front-kollisjon, sier operasjonsleder Veronica Nylund til Dagbladet klokka 19.18.

Når det gjelder skadeomfang på de involverte viser operasjonslederen til helsevesenet.

Annonse

Trøndelag: To ulykker på samme vei

I løpet av kort tid har to ulykker fredag kveld inntruffet på samme vei på Leksvik i Indre Fosen kommune i Trøndelag.

Bilberging pågår ved Storvatnet av to biler som kolliderte, opplyser politiet klokka 18.44.

Mens nødetatene jobbet på stedet, fikk de altså melding om en annen ulykke lenger nord på samme vei. Denne ulykken har skjedd ved Omundvågen i Leksvik.

- En bil skal ha snurret og ligger i grøfta, skriver politiet på Twitter.

De advarer om glatte veier.

Annonse

Sarpsborg: Ungdommer bortvist

Politiet i Øst har fredag kveld bortvist flere unge personer fra Tunevannet i Sarpsborg i Østfold i Viken fylke.

Det dreier seg hovedsakelig om ungdommer fra Sarpsborg født på 2000-tallet, opplyser de på Twitter.

Bakgrunnen for bortvisningen er en melding tidligere på ettermiddagen om krangling mellom flere. Politiet meldte først om hendelsen ved 17.20-tida.

- Da vi kom dit traff vi den ene parten, som utgjorde fem personer, og fikk snakket med dem. Den andre parten hadde allerede dratt. Dette er lokale ungdommer som har et eller annet uoppgjort, forteller operasjonsleder Jon Erik Nygård til Dagbladet ved 18.15-tida.

Politiet etterforsker ikke saken videre, men ungdommene fikk muntlig pålegg om å forlate stedet. Det er uvisst hva som var bakgrunnen for kranglingen.

Annonse

Enighet i EU om pristak på russisk olje

Det er enighet i EU om et pristak på russisk olje etter at Polen har gitt grønt lys, melder nyhetsbyrået AFP.

Pristaket på russisk olje skal etter planen tre i kraft allerede mandag, parallelt med EU-forbudet mot import av russisk olje som fraktes sjøveien.

De tre landene Polen, Estland og Litauen har imidlertid lenge holdt igjen.

Trioen har klart å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet. Et forslag som ble diskutert fredag, lå på 60 dollar fatet, men Polen var ennå ikke helt fornøyd. Ifølge Wall Street Journal ble det til slutt enighet om denne summen.

(NTB)