Annonse

Nyhetsstudio

Uavhengig journalist: Putin har tatt ferie
PRESIDENT: Vladimir Putin i Russland. Foto: Thierry Roge / Reuters / NTB

Uavhengig journalist: Putin har tatt ferie

Lørdag ettermiddag melder den uavhengige russiske journalisten Farida Rustamova at Russland-president Vladimir Putin dro på ferie etter at han kunngjorde mobiliseringsordren. Dette skriver hun at hun har fått bekreftet fra tre kilder med kjennskap til Putins kalender.

Putins tale ble sendt på TV onsdag morgen, og samme dag reiste han til byen Novgorod. Der besøkte han en skole og deltok på en konsert, opplyser den russiske regjeringen.

Men umiddelbart etter konserten skal Putin ha tatt en pause fra offentligheten, og pausen skal vare i minst ei uke, ifølge Rustamova.

Siden onsdag skal Putin ha oppholdt seg på sitt feriested i byen Valdaj i Novgorod-regionen, hvor han skal ha tilgang på både et spakompleks og en ishockeybane. Putin liker å samle venner for å spille ishockey, ifølge Rustamovas kilder.

Rustamova skriver at kildene oppgir at Putin selvfølgelig må gjennomføre noen arbeidsoppgaver, som å holde telefonsamtaler med andre statsledere. I tillegg skal Kreml ha produsert en del materiale på forhånd som de kan publisere underveis for å gi inntrykk av at Putin jobber.

Nyheten gjengis av Financial Times' Moskva-korrespondent Max Seddon, mens CNN-kommentator Bianna Golodryga skriver følgende: «For en farse».

Rustamova har tidligere jobbet for BBCs russiske tjeneste, samt de uavhengige russiske nyhetsmediene Meduza og TV Rain.

Annonse
Ilja Novikov hevder han er etterlyst i Russland
Foto: Berit Roald / NTB

Ilja Novikov hevder han er etterlyst i Russland

Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, er etterlyst i Russland, skriver NRK.

Dette skriver han i et innlegg på Facebook torsdag.

Novikov bor for tiden i Kyiv i Ukraina.

Det er ukjent hvorfor han skal være etterlyst.

(NTB)

Annonse

Fjerde brevbombe funnet i Spania

Den fjerde brevbomba i Spania på to dager er funnet - denne gang i landets forsvarsdepartement, ifølge El Mundo.

Tidligere i dag ble en forsendelse avslørt under skanning på en flybase utenfor Madrid, mens i går gikk en sprengladning av på den ukrainske ambassaden, hvor en ansatt ble lettere skadd. Samme dag ble ei bombe funnet hos et selskap i Zaragoza som produserer militært utstyr.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombene, men samtlige av målene kan kobles til Natos støtte til Ukraina under krigen mot Russland.

I dag kommer det også fram at sikkerhetspersonell på kontoret til statsminister Pedro Sánchez avdekket ei mistenkt brevbombe allerede torsdag i forrige uke, melder Reuters.

Det spanske innenriksdepartementet har nå beordret en opptrapping av sikkerhetsopplegget ved diplomatiske og offentlige bygninger.

Departementet opplyser samtidig at innpakningen og innholdet i alle bombene likner på hverandre.

Annonse

Vil fjerne mulighet for å forbedre karakterer

Et utvalg foreslår å ta bort muligheten for å forbedre karakterer fra videregående skole ved søknad om opptak til høyere utdanning, samt å fjerne tilleggspoeng.

Utvalget la fram sin rapport torsdag.

- I dag har vi et lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse. Dette fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene og at poenggrensene har blitt kunstig høye. Det gir oss ikke bedre kandidater eller arbeidstakere og det har store samfunnsøkonomiske kostnader, sier leder Marianne Aasen av Opptaksutvalget i en pressemelding

Utvalget, som ble satt ned i 2021, fikk i oppdrag å gå gjennom regelverket for opptak til høyere utdanning. Målet var å foreslå et forståelig og fleksibelt opptaktsregelverk.

Blant forslagene utvalget fremmer, er å fjerne alle tilleggspoeng. I dag kan en skaffe seg studiepoeng ved å gjennomføre blant annet førstegangstjeneste og folkehøyskole. En kan også få studiepoeng for alder. Utvalget mener poengene forsinker oppstarten i høyere utdanning, særlig på studier med mange søkere.

Utvalget foreslår også at forbedrede karakterer ikke skal telle i opptaket. Karakterer i fag en ønsker å forbedre etter å ha gjennomført årene på videregående skole, ikke skal telle.

Det skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregående, men ikke forbedre karakterer.

Søkere som trenger en ny sjanse, kan i stedet ta en opptaksprøve, skriver utvalget, som foreslår en kvote på 20 prosent for dette.

(NTB)

Annonse
NRK trekker seg fra samarbeid med VG
Her fra VG-lista på Rådhusplassen i 2011. Foto: NTB

NRK trekker seg fra samarbeid med VG

NRK trekker seg fra det redaksjonelle samarbeidet med VG om VG-lista. Det melder Medier24.

Det er NRKs P3-sjef Camilla Bjørn som bekrefter det.

- Vi har produsert Rådhusplassen og tilhørende turne. VG står dermed fritt til å arrangere dette uten oss, sier Bjørn til Medier24.

Hun understreker at det er vemodig å trekke seg fra VG-lista, men at det er riktig strategisk.

Statskanalen mangler over 300 millioner kroner neste år.

NRKs budsjett for det kommende året innebærer flere kutt i ulike produksjoner. Onsdag ble det kjent at Sportsrevyen legges ned etter 60 år på grunn av strengere økonomiske rammer. Også det populære talkshowet «Kåss til kvelds» rammes.