Annonse

Nyhetsstudio

Fersk rapport: - Minimal forberedelse
MOBILISERING: Bildet viser rekrutter utenfor et vervesenter i Volgograd i Russland. Onsdag forrige uke varslet Vladimir Putin mobilisering av 300 000 soldater til Ukraina. Foto: AP

Fersk rapport: - Minimal forberedelse

Det britiske forsvarsdepartementet hevder i en fersk etterretningsrapport at Russland vil slite med å trene opp soldatene de nå skal mobilisere.

300 000 mann skal ifølge russiske myndigheter nå hentes inn til å kjempe i Ukraina, etter at russiske myndigheter erklærte delvis militær mobilisering.

Det britiske forsvarsdepartementet peker i rapporten på at Russland vil få logistiske og administrative utfordringer med treningen.

- Mangelen på treningspersonell, og hastverket Russland tilsynelatende har hatt med å starte mobiliseringen, tyder på at mange av de vervede troppene vil bli sendt til fronten med minimal forberedelse. De vil sannsynligvis lide av høy utmattelsesrate, skriver de i rapporten.

Flere titusener av vervepapirer har blitt utstendt i første bølge av mobiliseringen, ifølge rapporten, som også påpeker at mange av de vervede ikke har hatt militær erfaring på flere år.

Annonse

Møter pressen etter budsjettavtalen

Kl 18 møter regjeringspartiene og SV pressen på Stortinget etter budsjettenigheten tirsdag ettermiddag.

Dagbladet følger pressetreffet og oppdaterer fortløpende.

Kort til før pressekonferansen starter får Dagbladet opplyst fra kilder at det blant annet kommer en dyrtidspakke på flere milliarder til de fattigste.

Støre innleder pressekonferansen med å presentere noe av det regjeringen la fram i sitt statsbudsjett. Han understeker at utviklingen har blitt verre og at de derfor kommer med flere tillegg til de vanskleligst stilte i budsjettavtalen.

- Dette er en betydelig pakke, sier Støre.

- Vi er enige om at regejringen også vil legge fram et forslag til Stortinget om en betydelig støtte til Ukraina ila neste halvår, sier Støre.

Dette på bakgrunn av de høye inntektene Norge har hatt på gassinntekter.

Støre understreker at budsjettet fortsatt er stramt, men at det nå også blir grønnere.

Han understreker også at Norge skal ha TFO-runder i de neste tre årene ettersom etterspørselen for norsk olje og gass er høy nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier på presstreffet at en trygg hverdagsøkonomi er viktig for regjeringen, og det er begrunnelsen for at oljepengebruken ikke økes i budsjettavtalen med SV.

- Ca 76 prosent av nordmenn vil få lavere eller samme skatt som i dag, sier Vedum.

Vedum understreker at viktige tiltak for Sp som gratis ferjer blir stående.

Også Lysbakken starter med å takke de andre partiene før han går over til å si at SV har fått til det de sa de skulle få til.

- Dette er en budsjettavtale som gir mest til dem som har lite. Det er en omfattende dyrtidspakke. De som sliter mest får nå mer å leve av.

Han fortsetter med å trekke fram ytterligere satsning på gratis SFO. Det vil bli utvidet til også å gjelde andreklassinger, opplyser Lysbakken.

- Det har vært en økende interesse for Sveits. Det vi nå kommer med er et tydelig signal på at de verdiene som er skapt i Norge, også skal komme til gode de som har vært med på å skape det, sier Lysbakken om den Exit-skatten regjeringen nå kommer med.

Annonse

Kilder til Dagbladet: Innfører milliardær-grep

Dagbladet er kjent med at SV i budsjettet for 2023 har fått gjennom skattegrep som treffer rikinger som flytter formuen sin utenlands.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har en såkalt exit-skatt vært på bordet i forhandlingene over lang tid. Nå har SV altså vunnet fram - i alle fall delvis. Detaljene i seieren er fortsatt uklare, men presenteres klokka 18.

Finansdepartementet har også regnet på forskjellige varianter av et slikt skattegrep den siste uka, får Dagbladet opplyst.

I dag kan man benytte seg av reglene for utflytterskatt om man melder permanent flytting fra Norge. Da kan man realisere inntekter fra papirverdier fem år etter flyttingen.

Om det finnes en praktisk løsning for at reglene som eventuelt trer i kraft kan få konsekvenser for de som flyttet fra Norge for eksempel ett eller to år før lovendringen er vedtatt, så har SV lenge vært positive til det.

En skattegrep som treffer neste gang rikinger som Kjell Inge Røkke vil flytte formuen sin til Sveits blir altså virkelighet neste år.

Les hele saken

Regner på «Røkke-skatt»

Annonse

Siktet etter hagleskyting mot veiarbeidere

Politiet har siktet mannen som mandag kveld skal ha truet med våpen og avfyrt skudd i Froland i Agder.

Mannen sitter i politiets varetekt inntil videre. Han ble avhørt tirsdag og er siktet for trusler med skytevåpen, skriver Fædrelandsvennen.

- Mannen skal ha vært bare noen få meter unna da han avfyrte et skudd med hagle i retning av der de tre fornærmede jobbet med en gravemaskin langs fv. 42 ved Mjåvatn, sier driftsenhetsleder i Terje Gundersen i Østre Agder driftsenhet til Agderposten.

Trusselsituasjonen ved Mjåvatn i Froland ble meldt til politiet litt før klokken 21 mandag kveld. Ingen ble skadd, men bevæpnet politi rykket ut til stedet og fikk kontroll på mistenkte.

- Motivet hans, slik han har forklart det så langt, er at han oppfattet at arbeiderne kuttet trær og greiner på hans eiendom. De tre på stedet følte ham som en stor trussel, sier Gundersen.

Mannen var beruset, men tilsnakkende. Situasjonen ble løst på en udramatisk måte, uten at tvangsbruk eller bruk av våpen. Mistenkte er ikke tidligere kjent for politiet.

- Hagla var lovlig registrert. Papirene for våpenet var i orden, men handlingen var absolutt ikke det, sier Gundersen. (NTB)

Annonse

Fredrikstad: Kø etter elgpåkjørsel

Det er kø i begge retninger på riksvei 110 mellom Ørmen og avkjøringen til Gretland i Fredrikstad i Viken, etter at en bil har kjørt på en elg.

Trafikken dirigeres forbi stedet av politiet. Elgen lever, men er skadd, opplyser de. Viltnemnda er varslet.

Føreren av bilen har smerter i en arm.