Nyhetsstudio

SKUP-prisen til Dagens Næringsliv for Tidal-saken

DN-journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter får SKUP-prisen 2018 for avsløringene av hvordan det er manipulert med spillelister i strømmetjenesten Tidal.

DN avslørte at Tidal-eiere som Kanye West og Beyoncé, hadde unaturlig mange avspillinger i et mønster som var alt for presist til å være troverdig. Dermed gikk større deler av inntektene til dem på bekostning av andre musikere. DNs journalister fikk via godt kildearbeid adgang til enorme datamengder og brukte eksperter ved NTNU til å gjennomgå dem.

Juryleder Bernt Olufsen leste opp begrunnelsen under prisutdelingen på SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld:

«Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. Samtidig har årets SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønsteret som avtegnet seg i dataene, gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon».

Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) ble etablert i 1991 for å fremme den kritiske og undersøkende journalistikken i Norge. SKUP-prisen deles ut under den årlige konferansen i Tønsberg.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Iran: - Trump spiller et veldig, veldig farlig spill

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, sier at Iran ikke ønsker å forhandle med Donald Trump, med mindre USA viser Teheran «respekt» ved å holde forpliktelsene i den omstridte atomavtalen.

Zarif sier til CNN at USA og Trump «spiller et veldig, veldig farlig spill» ved å sende mer militærmannskap til området.

- Å ha alle disse militærressursene i et lite område er i seg selv noe som kan føre til ulykker. Ekstrem forsiktighet påkreves, og USA spiller et veldig farlig spill, sier Zarif.

USA har utplassert et hangarskip og sendt bombefly til Persiabukta for å stå imot det USA kaller trusler.

Mandag gikk Donald Trump ut mot skriverier at USA forsøker å sette i stand forhandlinger med Iran. «Iran ringer oss om, og når, de er klare», skrev Trump på Twitter.

Irans president Rouhani svvarte med å si at han foretrekker samtaler, men ikke under de nåværende omstendighetene, noe utenriksminister Zarif istemmer.

- Iran forhandler aldri som følge av tvang. Du kan ikke true en iraner og forvente at de skal involvere seg. Måten å gjøre det på er gjennom respekt, ikke trusler, sier Zarif.

Isfront mellom USA og Iran

Isfront mellom USA og Iran

dagbladet.no

- Euroen er truet

Frankrikes finansminister, Bruno Le Maire, sier ifølge AFP at Euroen er truet mer enn noen gang, på grunn av faren for økonomisk krise, som følge av handelskriger og europeiske ledere som ønsker å bryte ut av den felles valutaen.

- Det finnes dem som, som meg, mener euroen aldri har vært så truet som nå, sa Le Maire under et pressemøte.

Politiet: Dette gikk galt under speedglidingulykken

28. april i år omkom 20 år gamle Astri Brandal Reynolds fra Nesodden i en speedglidingulykke i Loen i Sogn og Fjordane.

Politiet skriver nå i en pressemelding at de er ferdig med sin etterforskning.

«Den midlertidige rapporten viser at det trolig var brukerfeil på utstyret som har vært en medvirkende årsak til at den tragiske ulykka skjedde. Ifølge rapporten skal det ha vært feil innstilling på ustyret før utspringet skjedde«, skriver lensmann Tormod Hvattum i Nord i en pressemelding.

20-åringen skal ha tatt gondolbanen på turiststedet og hoppet fra fjellet Hoven.

- Hun speedglidet ned fra toppen av gondolbanen, og kom borti vaieren. Hun ble hengende før hun falt ned, sa lensmannen til Dagbladet dagen etter ulykka.

Politiets etterforskning har også slått fast at det ikke er funnet feil eller mangler ved utspringspunktet.

«Utspringspunktet regnes for å ha tilstrekkelige sikkerhetsmarginer som kreves ved denne typen luftsport», heter det i pressemeldingen.

Av den grunn opphever politiet nå det midlertidige forbudet mot luftsportaktivitet ved Hoven i Loen.

Foto: Thomas Thaule / Fjordingen / NTB Scanpix

Kvinne omkom i luftsportulykke

Kvinne omkom i luftsportulykke

dagbladet.no

Brann i gassflaske i Nordland

Det har brutt ut brann i en gassflaske i Slipveien i Svolvær, melder politiet i Nordland på Twitter.

«Politiet ber folk om å holde seg unna. Folk er evakuert fra bygget», skriver politiet.

Politiet opprettet en sikkerhetssone på 300 meter fra bygget, men etter en drøy halvtime var brannen slukket.

«Brannvesnet driver med nedkjøling av andre flasker som er i bygget», skriver politiet.

Oppdateres

Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep

En 74 år gammel pensjonert tingrettsdommeren vil i Oslo tingrett få sin tredje dom for seksuelle overgrep.

Ifølge tiltalen befølte han, i løpet av en ettermiddag i fjor vår, en rekke jenter i alderen 9 til 11 år i nærheten av Lambertseter i Oslo. Han er også tiltalt for seksualisert chatting med en person som på chatten opplyste at hun var mindreårig.

Da hovedforhandlingen startet mandag, erkjente 74-åringen straffskyld etter tiltalen. Det opplyser mannens forsvarer Hans Petter Klevenberg Haugen til Rett24.

Den tiltalte var fram til 2011 tingrettsdommer i en tingrett på Østlandet, men sa opp da han ble pågrepet for beføling av småjenter. For dette ble han dømt til åtte måneders fengsel. Etter dette er han dømt på nytt en gang for lignende forhold.

Den siste straffesaken mot 74-åringen avsluttes onsdag.

(NTB)

17 ungdomsskoler rammet av dataproblemer

Mandag var preget av store internettproblemer for Trondheim kommune. Dette gikk ut over kommuneansatte, ungdomsskoleelever som hadde tentamen, og avgangselever som hadde forberedelsesdag til eksamen.

Tirsdag formiddag er problemene tilbake, opplyser Bjørn Villa, IT-sjef i Trondheim kommune, til Adresseavisen.

- Det er i dag 17 ungdomsskoler som har eksamen, og mange av disse er berørt av problemene, sier Villa til avisen.

Noen skoler har ingen problemer, mens andre sliter. På spørsmål om skolene likevel fortsetter eksamen, svarer IT-sjefen:

- Ja, eksamen fortsetter, men noen skoler har altså tekniske problemer.

Trøbbel for NTNU. Hundrevis får ikke levert eksamen

Trøbbel for NTNU. Hundrevis får ikke levert eksamen

dagbladet.no

Telia kutter 240 årsverk

Telia Norge skal kutte 240 årsverk, melder Dagens Næringsliv. Det tilsvarer omtrent ti prosent av årsverkene i Norge.

- De berørte som er fast ansatt vil bli innkalt til samtaler de neste par dagene og tilbudt en sluttavtale de kan godta eller avslå, sier administrerende direktør Abraham Foss.

Mye av kuttene tas ved at planlagte ansettelser ikke blit gjennomført og at ansatte som nylig har sluttet ikke blir erstattet. I tillegg kuttes en del innleide konsulenter.

Telia skal kutte kostnader på andre også, og kuttet i antall årsverk er bare en del av en kontinuerlig effektiviseringsprosess.

- Jeg vil ikke si en nøyaktig sum for kuttet i årsverk, men overordnet skal vi på sikte realisere inntektssynergier på 300 millioner kroner og like mye fra kostnadssynergier, sier Foss.

KUTTER: Telia Norge kutter 240 årsverk. Foto: NTB scanpix

Stoppet fiskebåt med 1500 kg kokain

En liten fiskebåt lastet med 1500 kg kokain har blitt stoppet av spansk politi, like utenfor Kanariøyene, skriver det spanske nyhetsbyrået EFE.

Fiskebåten, som ikke seilte under noe flagg, var på vei fra Brasil. Det var sju personer om bord på fiskebåten, samtlige er arrestert.

Politiet vil komme med ytterligere opplysninger under en pressekonferanse klokka 10.15.

STOPPET: Denne båten var lastet med 1500 kg kokain. Foto: Guardia Civil

Varsler ekstremnedbør. Aner ikke hvor den treffer

Fra tirsdag kveld ventes det lokalt kraftige regnbyger i Telemark, Buskerud, deler av Oppland og Akershus.

«Fra tirsdag kveld ventes lokalt kraftige regnbyger med intensitet på 15-20 millimeter i timen», heter det i farevarselet fra Meteorologisk institutt.

- Det er sannsynlig at det vil gå over til oransje farevarsel, som vil si mer enn 25 millimeter nedbør på en time, og mer enn 40 millimeter på tre timer, sier Magnus Ovehed ved Metrologisk institutt til Dagbladet.

Hvor de store nedbørsmengdene treffer mener Ovehed er et lotteri.

- Det kan være alt fra Agder og opp til Mjøs-områdene. Men vi følger prognosene tett.

Farevarselet gjelder også for hele Østafjells-området.

Nedbørfaren øker tirsdag kveld klokka 18. Ifølge meteorologene vil faren for ekstremnedbør være over ved midnatt natt til torsdag.

I områdene som får den kraftige nedbøren ventes det rask vannføringsøkning i små og middels store elver. Det er også fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer og jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Mopedist kolliderte med lastebil - omkom

En ung mopedist er bekreftet omkommet etter en kollisjon med en lastebil på riksvei 4 på Jaren i Gran kommune i Oppland tirsdag morgen.

- Det ble jobbet med gjenopplivning, men han er dessverre bekreftet omkommet, sier operasjonsleder Sidsel Svarstad ved Innlandet politidistrik til Dagbladet.

Den omkomne er en tenråingsgutt fra Hadeland. Kommunal helseberedskap er varslet for å ta hånd om de pårørende.

Ifølge politiet skal mopeden ha kommet over i feil kjørefelt.

Latebilsjåføren skal være fysisk uskadd.

Veien er stengt i begge retninger som følge av ulykka.

Politiet fikk melding om ulykka klokka 08.15.

Oppdateres

Tharald Halvorsen, Line Brustad, Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.