Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Første kvinnelige president i Slovakia:

Den liberale juristen Zuzana Caputova (45) blir Slovakias første kvinnelige president etter å ha vunnet lørdagens valg.

Da 90 prosent av stemmene var talt opp, hadde Caputova fått en oppslutning på 60 prosent.

- Denne valgkampen har vist at verdier som humanisme, solidaritet og sannhet er viktige i samfunnet vårt, sa Caputova i en takketale til sine tilhengere rett før en valgdagsmåling klokken 22 viste 55,2 prosents oppslutning for henne. Etter hvert som stemmen ble betalt opp, ble det klart at hun gikk mot en betydelig større valgseier.

Det offisielle resultatet legges fram søndag ettermiddag, og den nye presidenten skal etter planen tas i ed 15. juni.


Caputova, som har markert seg om en antikorrupsjons-aktivist, har ingen erfaring fra politiske verv og stilte under slagordet «Stå imot ondskap». Den andre runden av presidentvalget sto mellom henne og den uavhengige kandidaten Maros Sefcovic, som er EUs energisjef.

(NTB-AFP-DPA).

FØRSTE KVINNE: Zuzana Caputova blir gratulert etter seiren i presidentvalget i Slovakia. Foto: AP/NTB Scanpix.
Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Oslo-politiet: - Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen:

Oslo politidistrikt har registrert over 32 funksjonsfeil på tjenestepistoler i løpet av de siste to årene. Feilene skjer regelmessig, ifølge politiet.

- Funksjonsfeil som skyldes feil på selve våpenet, skjer regelmessig. Her snakker jeg om de feilene som gjør at våpenet ikke virker, og feilen er av en sånn karakter at de må utbedres av kyndig personell, sier politibetjent Jo Vhile, leder av politioperativ fagutvikling i Oslo politidistrikt, til Politiforum.

Uttalelsen kommer som en reaksjon på Politidirektoratets seksjonssjef Elisabeth Rises uttalelser om at ingen har innrapportert funksjonsfeil på tjenestepistolen Heckler & Koch P30 (L). På grunn av funksjonsfeil valgte Beredskapstroppen å bytte ut pistolen i fjor høst, men resten av politiet bruker den fortsatt.

I tillegg til de 32 registrerte feilene, er det i tillegg oppført 22 tilfeller uten dato.

(NTB)

Tharald Halvorsen

To til legevakt etter trafikkulykke:

To personer er fraktet til Dokka helsehus for sjekk, etter at de var involvert i en trafikkulykke ved Brudalen tirsdag formiddag.

Ifølge Innlandet politidistrikt, skal en bil ha blitt påkjørt bakfra. Det er ikke meldt om alvorlige personskader. Bilberging er rekvirert.

Tharald Halvorsen

Kjørte på sau - stakk fra to lam:

Innlandet politidistrikt kommer med en klar melding etter at det ble funnet en påkjørt sau ved Eina i Vestre Toten kommune i Oppland tirsdag formiddag.

To lam ble også funnet ved sauen, etterlatt.

- Påkjørselen var ikke meldt inn til politiet. Vi minner om plikten til å varsle oss ved påkjørsel av dyr, jfr. Vegtrafikkloven § 12, skriver de på Twitter.

Tharald Halvorsen

Fant livløs person i vannet:

Nødetatene rykket tirsdag formiddag ut etter melding om en livløs person i vannet utenfor Åsgårdstrand badeplass.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 08.50.

- Et vitne har fått personen på land og nødetatene har ankommet stedet, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Like etter opplyses det om at personen er våken, og blir kjørt til sykehuset i Tønsberg for videre sjekk. Et Seaking-helikopter ble tilkalt for å bidra.

Tharald Halvorsen

Fireetasjes bygning kollapset i Mumbai:

Minst to personer har omkommet etter at en fireetasjes bygning kollapset i bydelen Dogri i Mumbai tirsdag formiddag. Det fryktes at ytterligere 40-50 mennesker er fanget i ruinene, melder Hindustan Times.

Ifølge avisa fikk nødetatene melding om hendelsen klokka 11.40 lokal tid. Brannmannskaper jobber på stedet.

Bilder fra ruinene viser flere sivile som bidrar i redningsaksjonen. Flere kan bli sett stående på en linje, løfte murblokker opp for å frakte dem vekk.

NDTV opplyser om at det aktuelle området inneholder mange nedslitte bygninger, ettersom det har vært utsatt for flom de siste ukene.

Foto: Reuters
Tharald Halvorsen

Rykker etter melding om bil av veien:

Nødetatene rykker tirsdag morgen ut etter melding om en bil som har kjørt av fylkesvei 506 ved Eikeland i Gjerstad kommune i Aust-Agder.

- Vi er i kontakt med to personer på stedet. Den ene blir tilsett av ambulansepersonell, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Ingen av de involverte skal fremstå som alvorlig skadd. Trafikken blir dirigert manuelt på stedet.

Tharald Halvorsen

Mener halalkjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes:

Importert halalkjøtt kan være slaktet uten bedøvelse. Dyrebeskyttelsen Norge mener dette kjøttet må merkes og ber Forbrukerrådet få på plass en ordning.

I Norge slaktes alle dyr med bedøvelse. De samme reglene gjelder ikke for importert kjøtt, ifølge Nationen.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Fratok truende person kniv på Narvesen:

Oslo politidistrikt melder på Twitter at en person skal ha vært utagerende og truende inne på en Narvesen-butikk i Karl Johans gate tirsdag morgen.

- Ansatte tok fra personen en kniv, skriver politiet.

Det skal ikke ha vært noen trusler gitt i forbindelse med kniven, og ingen personer er meldt skadd som følge av hendelsen.

- Politiet kom raskt på stedet, og fikk kontroll over situasjonen, skriver politiet.

Tharald Halvorsen

Demonstranter imot teleskop på Hawaii:

Hundrevis av demonstranter la seg mandag ned på en vei for å hindre bygging av et teleskop på et fjell mange på Hawaii betrakter som hellig.

Forskerne håper at det enorme teleskopet skal bidra til å se langt tilbake i tiden og svare på grunnleggende spørsmål om hvordan universet ble skapt.

Men mange av de opprinnelige hawaiianerne ser på Mauna Kea-fjellet der forskningssenteret ligger, som et hellig sted der gudene holder til.

Prosjektet har vært utsatt i årevis på grunn av rettssaker og demonstrasjoner i forbindelse med striden mellom forskning og kulturell bevaring.

(NTB)

Foto: Caleb Jones / AP
Tharald Halvorsen

Resultatvekst for Telenor:

Telenor hadde en omsetning på 28 milliarder kroner i andre kvartal og fikk et resultat før skatt på 5,5 milliarder kroner.

Resultatet er 1,9 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor.

- Vi ser at den gode utviklingen fra starten av året fortsetter i flere av våre markeder dette kvartalet. I Norge har snittinntekten per mobilkunde økt med 2 prosent, opplyser Telenor i en pressemelding.

Dagens Næringsliv skriver at resultatet er noe lavere enn ventet, og viser til gjennomsnittet av fem estimater Infront Data har hentet inn for TDN Direkt.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.