Annonse

Nyhetsstudio

Russisk ekspert advarer: - Et varselskudd
Foto: NTB

Russisk ekspert advarer: - Et varselskudd

I forrige uke ble det rapportert om flere gasslekkasjer på gassrørene Nord Stream 1 og 2, som går mellom Russland og Tyskland.

Sverige har i likhet med Danmark konkludert med at gasslekkasjene på de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen trolig skyldes sabotasje, men uten å utpeke hvem som mistenkes for å ha stått bak.

En rekke vestlige ledere, deriblant Joe Biden og Nato-sjef Jens Stoltenberg, kaller også gasslekkasjene for sabotasje.

Selv om det ikke er bekreftet hvem som står bak den angivelige sabotasjen, er det flere spekulasjoner om at det er Russland som står bak.

President Vladimir Putin på sin side har blant annet anklaget USA for å stå bak en sabotasje på gassrørene. Den russiske avisa Moskovskij Kosmolets har hevdet at Norge kan stå bak gasslekkasjene.

- Det må være en del av villedende informasjon som spres av russiske medier. Det er grunnløst, svarte Statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Andrea Kendall-Taylor, en tidligere amerikansk etterretningsoffiser som ledet strategiske analyser om Russland, sier til avisa Insider at hun mener at gasslekkasjene var et resultat av en «intensjonell» sabotasje som ble «utført av Russland».

Hun mener at Russland har sett på flere måter å påføre umiddelbare konsekvenser for Europa. Kendall-Taylor mener også at «sabotasjen er et signal til Vesten om at de har flere ukonvensjonelle verktøy de kan bruke for å påføre Europa smerte, så lenge de støtter Ukraina».

Hun beskriver lekkasjen som et «varselskudd» fra Kreml.

RETTELSE: Dagbladet skrev tidligere at det var den russiske presidenten Vladimir Putin som hadde anklaget Norge for å stå bak gasslekkasjene. Det stemmer ikke. Det er den russiske avisa Moskovskij Kosmolets som har hevdet at Norge kan stå bak gasslekkasjene.

Annonse

Macron møtte Musk

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han har hatt en «tydelig og ærlig» samtale med Twitter-eier Elon Musk under et besøk i New Orleans i USA.

I samtalen ga Macron uttrykk for bekymring knyttet til moderering av innhold på Twitter.

– Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering, og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skrev Macron på Twitter etter møtet med Musk i New Orleans fredag.

Macrons besøk i den tidligere franske byen var siste stoppested på presidentens USA-besøk denne uken.

(NTB)

Annonse

Synkehull i Grimstad

Politiet i Agder har fått melding om et synkehull i Storgaten i Grimstad.

Synkehullet skal har vært der siden i ettermiddag og politiet ber billister og andre være oppmerksomme.

Annonse

G7 og Australia slutter seg til oljepristak

G7-landene og Australia slutter seg til EUs pristak på russisk olje på 60 dollar fatet.

I en felles uttalelse skriver G7 og Australia at pristaket på sjøfrakt av olje med russisk opprinnelse skal tre i kraft 5. desember eller «meget raskt etter det».

G7 oppfyller sitt løfte om «å hindre Russland fra å tjene på sin aggresjonskrig mot Ukraina, å støtte stabilitet i de globale energimarkedene og å redusere negative økonomiske ringvirkninger fra Russlands aggresjonskrig», står det i uttalelsen.

Pristaket skal etter planen tre i kraft parallelt med EU-forbudet mot import av russisk olje som fraktes sjøveien.

De tre EU-landene Polen, Estland og Litauen hadde imidlertid lenge holdt igjen. De ønsket en strengere ordning. Trioen har klart å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet. Deretter ble 62 dollar diskutert, før summen 60 dollar kom på bordet.

(NTB)

Annonse
Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død
Foto: Erlend Aas / NTB

Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold er død

Det melder NRK.

Frisvold ble 75 år gammel. Det er hans familie som bekrefter opplysningene overfor statskanalen.

Frisvold var forsvarssjef i Norge mellom 1999 og 2005. I denne perioden ble han pålagt arbeidet med å modernisere Forsvaret.

Den tidligere forsvarssjefen hadde lang erfaring som yrkesmilitær, og har hatt stillinger på alle nivåer i Forsvaret.

Han vokste opp i Kristiansund og gikk etter endt gymnas i 1967 direkte over i Befalsskolen i Sør-Norge.

Her kan du lese mer om Frisvolds karriere i grønne klær.