Annonse

Nyhetsstudio

Russland erkjenner tilbakeslag i Kherson

Det russiske forsvarsdepartementet erkjenner at ukrainske styrker har gjenerobret områder i Kherson fylke sør i Ukraina.

Under en pressekonferanse i departementet tirsdag ble det vist kart der det framgikk at landsbyen Dudtsjanyj på vestbredden av elva Dnipro ikke lenger kontrolleres av russiske styrker.

En høytstående tjenestemann i det ukrainske innenriksdepartementet opplyste samtidig at ukrainske styrker har gjenerobret over 50 landsbyer og bosetninger i Kherson fylke, melder det ukrainske nyhetsbyrået Interfax. Det er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Blant landsbyene som er gjenerobret fra russiske styrker, er Davydov Brod, ifølge nyhetsbyrået.

(NTB)

Syria ber EU om jordskjelvhjelp
Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB

Syria ber EU om jordskjelvhjelp

Syria har bedt EU aktivere unionens sivilforsvarsmekanisme for å yte bistand etter det kraftige jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria.

- I morges mottok vi en forespørsel fra Syrias regjering om bistand via vår sivile beskyttelsesmekanisme, sier EU-kommissær Janez Lenarcic, som har ansvar for krisehåndtering i unionen.

Han sier EUs medlemsland oppfordres til å bidra i tråd med forespørselen.

Samtidig ber også De hvite hjelmene om internasjonal hjelp i sin «kamp mot klokken». Sivilforsvarsgruppen leder an i redningsarbeidet i de opprørskontrollerte delene Syria. De hvite hjelmene ble opprettet for et tiår siden for å redde sivile liv i den syriske borgerkrigen.

Tirsdag ba Syrias utenriksminister Faisal Mekdad om at europeiske land ikke lar internasjonale sanksjoner mot Syria stå i veien for hjelp til de jordskjelvrammede.

Flere enn 11.200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

(NTB)

Erdogan: - Problemer første dagen

Tyrkias president Recep Tayyip Ergodan sier at redningsinnsatsen for de rammede av jordksjelvet sør i landet hadde problemer i starten.

- Vi hadde noen problemer første dagen, men nå pågår innsatsen på et normalt nivå.

Erdogan understreker også at han myndighetene vil gøre det de kan for å sørge for at alle får tak over hodet.

Flere enn 11.200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land, melder NTB.

Sørpeskredfare på oransje nivå for deler av Nordland

Meteorologene har sendt ut farevarsel om sørpeskred på oransje nivå for Lofoten, Vesterålen og deler av Ofoten.

Flere skredhendelser er ventet, skriver varslingstjenesten Varsom.

– Noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt, står det i varselet.

Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 30 centimeter snø. Det kan løses ut i relativt slake hellinger og der vann samles opp.

– Sørpe- og flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, skriver Varsom.

(NTB)

Zelenskyj skal møte kong Charles
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP

Zelenskyj skal møte kong Charles

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fått audiens hos kong Charles. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Zelenskyj skal besøke london i dag.

Utenlandsbesøket vil være det andre kjente besøket til den ukrianske presidenten siden Russland angrep Ukraina 24. februar 2022.

Zelenskyj skal også møte Storbritannas statsminister Rishi Sunak, samt møte ukrainske tropper i landet.

Onsdag ettermiddag melder BBC at Zelenskyj har landet på flyplassen Stansted.

Lover å øke ytelser og stønader
Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Lover å øke ytelser og stønader

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at han også vil øke offentlige ytelser og tilskudd for å ta høyde for den voldsomme prisveksten i år.

– Dette handler ikke bare om offentlig sektor. Det handler selvfølgelig også om privatøkonomien, spesielt for dem som er på ulike ytelser. Det kommer til å skje. For vi må sørge for at det blir minst mulig vanskelig for folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I forrige uke sendte han ut en pressemelding om at statsbudsjettet for i år må justeres for å ta høyde for ekstraordinær pris- og lønnsvekst. I Stortinget onsdag lurte flere på om dette kun gjelder for offentlige virksomheter, eller om det også gjelder andre ytelser.

Vedum minnet om at grunnbeløpet i folketrygden, som bestemmer nivået på flere offentlige ytelser, automatisk blir justert til våren.

– Vi er opptatt av at ulike offentlige ytelser selvfølgelig skal reguleres når pris- og kostnadsveksten går opp på den måten den gjør. Det ligger det automatikk i, sa Vedum i Stortinget etter å ha fått spørsmål fra Frps Roy Steffensen (Frp).

Rødts nestleder, Marie Sneve Martinussen, minnet om at sosialhjelpen ikke justeres på denne måten. Vedum svarte at grunnprinsippet er at de postene som ble justert for prisøkning i statsbudsjettet før jul, nå skal justeres på nytt for ny prisøkning.

– Det skal være mest mulig i samsvar med det Stortinget vedtok før jul. Også stønadsnivåene og tilskudd til virksomheter som politi og forsvar skal være i samsvar med det, sa Vedum.

Martinussen tolket svaret i retning av at sosialhjelpssatsene også skal oppjusteres.

(NTB)

Halloweentragedien: Stilles for riksrett
Foto: AP

Halloweentragedien: Stilles for riksrett

Med klar margin stemte Sør-Koreas nasjonalforsamling onsdag for å stille landets innenriksminister Lee Sang-min stilles for riksrett.

Opposisjonen, som har flertallet i parlamentet, vil holde Lee ansvarlig for de ulike tingene som sviktet fra statlig hold under halloweentragedien 30. oktober i fjor.

159 personer omkom og 196 ble skadd da det oppsto massetrengsel og panikk under en feiring i trange gater i hovedstaden Seoul. En 20 år gammel kvinne fra Sandnes var blant de omkomne.

Lee og politiet har fått kraftig kritikk for hvordan de håndterte tragedien, særlig etter at logger fra nødnumrene ble offentliggjort. Disse viste at det kom inn flere anrop som advarte om faren for massetrengsel flere timer før tragedien.

Riksrettsvedtaket sender saken til landets grunnlovsdomstol, som har seks måneder på seg til å avgjøre om Lee skal avsettes permanent. I mellomtiden er innenriksministeren suspendert fra posten.

Innenriksministeren selv ønsker ikke å gå av, og også president Yoon Suk-yeol har uttrykt sin misnøye med vedtaket.

(NTB)

Säpo: – Flere trusler om attentat mot Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de ser flere trusler om attentat mot Sverige i sin etterretning, men hever ikke trusselnivået i landet.

– Den siste tidens hendelsesutvikling med trusler som rettes mot Sverige og svenske interesser er alvorlig og påvirker Sveriges sikkerhet, skriver Säpo i en pressemelding.

Sikkerhetspolitiet har tidligere fastslått at situasjonen som har oppstått etter blant annet koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade, kan drive fram flere trusler og at sikkerhetssituasjonen er blitt verre. De har likevel ikke tatt noen beslutning om å endre terrortrusselnivået. Det ligger fast på forhøyet nivå.

Sverige anses samtidig for å være gjenstand for økt oppmerksomhet fra voldsforherligende islamister globalt.

– Terrortrusselnivået er basert på en langsiktig vurdering. Det innebærer at dersom utviklingen fortsetter over tid, kan det komme en forhøying av trusselnivået, skriver Säpo.

(NTB)