Annonse

Nyhetsstudio

Kilder til Dagbladet: Øker fagforeningsfradraget

Regjeringen øker fagforeningsfradraget til 7700 kroner i Statsbudsjettet for 2023.

Det får Dagbladet bekreftet.

Økningen utgjør en dobling av fradraget fra slik det var under Solberg-regjeringen.

En dobling av fagforeningsfradraget var en av løftene i Hurdalsplattformen og Ap's 100-dagersplan.

Støre-regjeringen økte i fjor fagforeningsfradraget fra 3800 kroner til 5500 kroner. Daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik lovet samtidig å øke det på nytt til 7700 kroner i år.

Dette løftet blir altså nå innfridd.

Totalt koster grepet rundt 680 millioner kroner, basert på kostnadene som ble beregnet i fjor. Det skjer samtidig som regjeringen har varslet et historisk stramt budsjett med lav oljepengebruk og store skatteøkninger.

ISW: Russisk storoffensiv i gang

I natt meldte ISW at den ventede russiske storoffensiven er i gang.

Russiske styrker er på offensiven på flere fronter, skriver tenketanken Institute for the Study of War natt til torsdag.

Torsdag morgen melder ukrainske militærtopper om at de har slått tilbake angrep på 19 forskjellige steder langs fronten.

Et av områdene angrepene er rette mot er Luhansk, som var varslet i forkant. Men flere kilder trodde offensive ikke skulle komme før senere, og at nytt utstyr skulle rekke å komme frem til fronten i tide.

Tirsdag varslet tenketanken at russiske styrker forberedte en storoffensiv øst i Ukraina.

Senator John Fetterman innlagt på sykehus
Foto: Gene J. Puskar / AP

Senator John Fetterman innlagt på sykehus

Den amerikanske senatoren John Fetterman er innlagt på sykehus etter å ha følt seg dårlig onsdag, skriver Fox News.

Mot slutten av dagen begynte Fetterman å føle seg svimmel, skriver kontoret hans i en uttalelse.

- Han er ved godt mot, og snakker med venner og familie.

Sykehusinnleggelsen ser ikke ut til å være relatert til hans forrige hjerneslag, står det videre i uttalesen.

Demokraten har hatt et tøft år helsemessig. I mai ble han rammet av slag. Det førte til at han også fikk satt inn en pacemaker.

- Slaget jeg ble rammet av 13. mai, kom ikke ut av ingenting. Som så mange andre - og særlig menn - har jeg unngått å gå til legen selv om jeg visste jeg ikke følte meg bra. Resultatet var at jeg nesten døde, sa Fetterman 3. juni, ifølge Washington Post.

Den tidligere ordføreren i småbyen Braddock beskriver seg selv som progressiv. Han vil blant annet bygge ut offentlige helsetjenester, øke minstelønna, innføre en fengselsreform og legalisere marihuana.

Les hele saken

Brutal valgkamp: - Døde nesten

Russland: - USA har startet hybridkrig

I et innlegg på Facebook anklager Russlands utenriksdepartement USA for å ha gått til hybridkrig.

Forrige uke beskylte USA Russland bryte nedrustningsavtalen fra 2021, kalt Ny Start.

Utenriksdepartementet i Russland slår nå tilbake på anklagene og skriver at Ny Start-avtalen bare er effektiv i fravær av en kvalitativ og kvantitativ økning i de amerikanske BMD-systemene (forkortelse for Ballistic Missile Defence).

Russlands UD skriver at Washington selv har utvidet disse i åresvis og at USA har som mål å påføre Russland et «strategisk nederlag».

- USA har faktisk satt i gang en total hybridkrig mot Russland som øker risikoen for en direkte militærkonfrontasjon mellom to atommakter, skriver russiske UD videre.

Morgennytt

Taxisjåfør til sykehus etter voldshendelse

En drosjesjåfør er kjørt til sykehus etter ha blitt utsatt for vold av en passasjer i Trondheim. Det skal ha blitt brukt en skarp gjenstand under hendelsen.

15 000 bekreftet omkommet etter jordskjelv i Midtøsten

Flere enn 15 000 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

Anne (40) kvitt magefettet superraskt

Mat var både belønning og trøst for Anne Merete (40). - Etter utallige slankekurer fant jeg endelig «min» metode, jubler hun, og røper metoden for Dagbladets lesere

Over 15 000 bekreftet døde i jordskjelvet

Flere enn 15 000 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

I Tyrkia er 12.391 personer bekreftet døde, opplyste tyrkiske myndigheter natt til torsdag.

I Syria er 2.992 mennesker funnet døde, viser oppdaterte tall onsdag kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

Flere tusen er skadd, og et ukjent antall mennesker fryktes å ligge under ruinene av sammenraste bygninger. Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

(NTB)

Brann i fritidsbåt

Like før klokka 2 natt til torsdag rykker nødetatene ut etter melding om brann i en fritidsbåt på Åmøy. Det melder politiet i sør-vest på Twitter.

Båten skal ligge til kai, og var overtent da politiet ankom stedet. Det er ikke fare for spredning.

En time seinere melder politiet at brannen er slukket.

Rekordomsetning etter prishopp
Foto: Geir Olsen / NTB

Rekordomsetning etter prishopp

Både Nordby Supermarket og Maximat hadde historisk høy omsetning den siste uka etter at de norske matvarebutikkene satte opp prisene.

- Vi omsatte for 20–30 prosent mer enn samme uke i 2019. Det er snakk om mange, mange millioner kroner i økt omsetning, sier butikkansvarlig Patrik Zäll på Nordby Supermarket til Sarpsborg Arbeiderblad.

Det var den svenske avisa Strömstads Tidning som først omtalte rekordomsetningen.

Ifølge Zäll ble uke 5 matbutikkens beste uke noensinne.

Butikksjef Ole Jørgen Lind hos konkurrenten MaxiMat sier at også de satte rekord i samme uke.

- Vi lever jo av nordmenn, og all den oppmerksomheten vasker inn over oss, sier han.

Bankaxept kunne i forrige uke fortelle til NTB at nordmenn handlet dagligvarer i Norge for 682 millioner kroner dagen før prishoppet.

- Det var en markant økning i handel av dagligvarer mandag og tirsdag. Det kan ha sammenheng med varslet prishopp på matvarer, og at med redusert buffer og økte kostnader, må vi spare der vi kan, sa Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID Bankaxept.

(NTB)