Annonse

Nyhetsstudio

Zelenskyj: - Umulig å forhandle

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det er umulig å forhandle med Russland. Han legger skylden på det han kaller russisk statsterrorisme.

- Den stadige terrorismen mot sivilbefolkningen er Russlands åpenbare avvisning av reelle forhandlinger, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

– Terrorisme på statlig nivå er en av de verste internasjonale forbrytelsene, sier presidenten.

Kort tid i forveien anklaget Russlands president Vladimir Putin ukrainsk etterretning for lørdagens angrep mot Krim-broen, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet. Putin sa at dette var en terrorhandling.

– Putin anklager Ukraina for terrorisme? Det høres for kynisk ut selv til Russland å være, skriver Zelenskyjs rådgiver Mikhajlo Podoljak på Twitter.

Podoljak, som lørdag kalte hendelsen på Krim-broen «en begynnelse» og som da sa at «alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina», henviser i sin nye Twitter-melding til de siste rakettangrepene mot den sørukrainske byen Zaporizjzja, der et titalls sivile ble drept, ifølge ukrainske myndigheter.

- Det finnes kun én terrorstat her og hele verden vet hvem det er, uttaler Zelenskyjs rådgiver.

(NTB)

Kjøper 54 tyske stridsvogner

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner seinere.

- Nye stridsvogner har stor betydning for Forsvaret og er en betydelig styrking av Hæren. I dagens sikkerhetssituasjon blir tett forsvarssamarbeid i Europa stadig viktigere. Med kjøp av tyske stridsvogner sikrer vi at Norge har samme type stridsvogner som våre nordiske naboer og nære allierte. Vi knytter også tettere sikkerhetspolitiske bånd til Tyskland, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De første nye stridsvognene ventes levert i 2026. Anskaffelsen er innenfor kostnadsrammen på 19,7 milliarder kroner som er satt av Stortinget, skriver regjeringen i en pressemelding.

Støre sier stridsvognene er av samme type som nordiske naboer og nære allerierte, og derfor knytter tettere sikkerhetpolitiske bånd.

- Jeg har orientert forbundskansler Scholz om dette nå på morgenen, og dette er et budskap som han understreker vil knytte våre land enda sterkere sammen.

- Så sender vi også et klart signal til våre allierte i Nato om at vi står ved våre forpliktelser om å styrke Natos samlede forsvarsevne. Stridsvognene vil være av stor betydning for forsvaret av Norge, men også bidra til Natos forsvar.

Kapasiteten vil også bli viktig når Norge sammen med Sverige og Finland skal se på forsvaret av de nordlige områdene, legger statsministeren til.

- På ukrainsk side har stridsvogn vist seg nyttig for å gjennomføre offensiver som en integrert del av et velfungerende, helhetlig kampsystem. Det er også en helt sentral kapasitet for å oppfylle våre forpliktelser i Nato, noe som er svært viktig i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Gram sier enkelte har pekt på at beslutningen om innkjøp burde utsettes. Til det sier han at det nå er mange land som anskaffer stridsvogner, og at produksjonen er begrenset.

- I sine tilbud har leverandørene forpliktet seg til leveranser innenfor en viss tid. Og vi står i fare for å miste plassen vår i køen, for å bruke det uttrykket, dersom vi ikke nå tar en avgjørelse, og vi mener at Norge trenger stridsvogner.

NTB: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner senere, etter det NTB kjenner til.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021, og regjeringen hadde varslet at beslutningen ville komme før jul i fjor. Flere typer stridsvogner er vurdert, men den siste beslutningen skal ha stått mellom koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge har per i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Regjeringen har varslet at noen av stridsvognene vil bli sendt til Ukraina, men hvor mange er ennå ikke klart. Vognene er 40 år gamle, og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

(NTB)

Litauen: Bombetrussel i hele hovedstaden

Det har blitt rettet bombetrusler mot politi, skoler, flyplasser og rettssaler i Vilnius klokka 08 fredag. Det melder det største nyhetsmediet i Litauen, Lrytas.

Ifølge nyhetsmediet har trusslene blitt sendt via E-post.

- Lykke til med å dø, står det i E-postene ifølge Lrytas.

Det trues med eksplosjoner og død. I tillegg står det at flere bomber har blitt plassert flere steder i hovedstaden Vilnius: på justisdepartementet, alle domstoler og flere politibygninger.

Nå besøker politiet alle organisasjonene og institusjonene som er truet. Alle ansatte har også blitt bedt om å ta sikkerhetshensyn.

Flyalarmer går i Kyiv under EU-toppmøte
MØTES: Ursula von der Leyen og Volodymyr Zelenskyj i Kyiv. Foto: AP / NTB

Flyalarmer går i Kyiv under EU-toppmøte

I dag holdes EU-toppmøtet i Ukraina. Samtidig som at det skjer, går flyalarmene over hele hovedstaden, melder Reuters.

I dag skal EU-lederne Ursula von der Leyen og Charles Michel møte den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv.

En ny økonomisk støttepakke fra EU, samt ytterligere våpenleveranser til Ukraina er det som står på agendaen.

I tillegg er det ventet at Ukrainas søknad om EU-medlemskap blir tema mellom de tre topplederne.

Australia legaliserer MDMA
Foto: Richard Vogel / AP / NTB

Australia legaliserer MDMA

Australia legaliserer MDMA og psilocybin, virkestoffet i blant annet fleinsopp, til bruk i behandling av depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Australias legemiddelverk TGA har funnet «tilstrekkelig bevis for mulig nytte for enkelte pasienter», og psykiatere kan dermed skrive ut resept på de to substansene fra juli.

Foreløpig er begge forbudt, slik som i Norge, og de kan kun bli brukt i kliniske forsøk. Psilocybin har en sterkt hallusinerende effekt, og den vanligste psilocybinsoppen i Norge er spiss fleinsopp. MDMA blir ofte omtalt som ecstasy.

TGA mener inntak er «relativt trygt» når det er i en medisinsk setting, og at det gir en «endret bevissthet» som kan være gunstig for pasientene.

Mike Musker, som forsker på psykisk helse og selvmordsforebygging ved University of South Australia, mener det er gode nyheter.

- Mange mennesker i samfunnet lider av PTSD og depresjon, særlig veteraner fra forsvaret og folk som har jobbet i nødetatene, der vanlige legemidler ikke har virket eller gitt lindring, sier han. Ifølge Musker kan de to stoffene gi mindre hemninger og hjelpe folk med å prosessere vanskelige minner og inntrykk.

På lang sikt håper australske forkjempere at de to stoffene også kan tas i bruk i behandling av alkoholisme, tvangslidelse (OCD) og spiseforstyrrelser.

Myndigheter i USA og Canada er blant dem som har MDMA og psilocybin til medisinsk bruk.

(NTB)

Yakunin-dommen: Statsadvokaten kommer til å anke

Statsadvokaten varsler at de anker lagmannsrettens frikjennelse av russisk-britiske Andrey Yakunin (47), melder VG fredag morgen.

- Vi kommer til å anke den dommen, sier Jan Fredrik Glent til avisa.

Yakunin ble pågrepet i Hammerfest 20. oktober i fjor, og ble tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

47-åringen ble først frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett. Torsdag ble det kjent at han også frifinnes i Hålogaland lagmannsrett. Statsadvokatenes ankebeslutning betyr at saken vil fremmes for Høyesterett.

Yakunin er tiltalt for at han «som russisk statsborger har eid og kontrollert et luftfartøy som har landet på, tatt av eller flydd over Norges territorium», het det i tiltalen.

Sparebank 1s mobilbank nede

Dette melder VG.